Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Politici chtějí znovu víc peněz. Ohnou kvůli tomu i statistiky

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
23. srpna 2017
05:40

Snad jediné je v politice jisté. Když politici slíbí, že nechtějí víc peněz, vždycky se můžete vsadit, že si hned poté odhlasují vyšší platy. Teď na to jdou ještě tvrději. Kvůli vlastní gáži klidně vyhlásili válku i Českému statickému úřadu. Chtějí po něm, aby ignoroval povinné evropské předpisy.

Jde o celkem jednoduchou věc. Platy ústavních činitelů, tedy prezidenta, premiéra, šéfů obou komor parlamentu, ministrů a poslanců i senátorů se dosud počítaly podle průměrných platů v nepodnikatelské sféře. Politici si tak v podstatě i své vlastní platy zvyšují podle toho, jak navýší platy ostatním lidem pracujícím ve veřejné sféře. Je to něco na způsob perpetuum mobile.

Nikoho proto nepřekvapí, že lidé z nepodnikatelské sféry mají stabilně vyšší průměrné platy než lidé pracující v soukromém sektoru, kteří jim je ovšem platí ze svých daní. Třeba ČSSD se teď před volbami dokonce chlubí nápadem, že platy ve firmách prostě zvýší tím, že ještě víc zvýší platy ve veřejné sféře. Nějak u toho bohužel jako obvykle zapomněli, že v soukromé sféře se platy nezvyšují tabulkovým výnosem. Peníze prostě nejdřív musíte vydělat.

Permanentní Vánoce (v průměru jde o tisíce měsíčně) má českým politikům od roku 2019 utnout jednotný evropský předpis. Podle něj se mají i jejich platy logicky počítat z průměrného platu v celé státní ekonomice, tedy včetně nižších průměrných platů v soukromém sektoru. To české politiky zděsilo natolik, že se problém rozhodli vyřešit po svém. V pondělí vláda schválila usnesení, jímž Českému statistickému úřadu jednoduše nařizuje, aby jejich platy dál počítal bez zahrnutí soukromého sektoru. Zdroje tu jsou, řekl by Vladimír Špidla.

Připomeňte si, co si premiér Sobotka sliboval od nového ministra financí Pilného:

Svým způsobem jde o další loupež. Politici vlastně řekli všem lidem pracujícím v soukromých firmách, že na jejich vysoké platy vydělávají moc málo. Což je i pravda: podle současného velkorysého výpočtu by například poslanci a senátoři brali od příštího roku základní plat (než si do vlastní kapsy často rozdělí i všechny náhrady) téměř 76 000 korun.

A nejen to: v praxi jde o „znásilnění“ ČSÚ. „Rozhodnutí vlády je pro nás neakceptovatelné,“ komentovala to předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Nejde totiž jen o platy. Po povinném přechodu na nový evropský standard není možné poskytovat věrohodná a časově stabilní čísla o průměrném platu v nepodnikatelské sféře, protože ČSÚ počítá údaje pouze za kompletní státní ekonomiku. Ale vysvětlujte to politikům, když jde o jejich vlastní platy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 24. srpna 2017 19:59 )

moiaza:Stručné, výstižné !!!!

hejhej ( 23. srpna 2017 10:16 )

Politici, jsou placeni z daní poplatníků, ale zájmy svých chlebodárců nehájí, pouze svá koryta a zvyšování platů jsou jako " jeden muž" Když se má přidat důchodcům, tak vyžírky z ODS a TOP09 jsou proti. Víme koho nevolit: ODS, TOP09, KDUČSL a ČSSD, jsou to ti, co tam sedí jako žáby na prameni několik let a hrabou pod sebe. Jediný pan Babiš nebere plat.

priserka ( 23. srpna 2017 10:03 )

Že se nestydí, každý se tam dere kvůli penězům, ne kvůli tomu, aby něco změnil nebo zlepšil. Než jsou zvolení, mají plnou pusu slibů a pak jen hledí, kolik dostanou do kapsy a vůbec jim to není blbé...hnus...hnus...hnus

fouk.si ( 23. srpna 2017 09:45 )

Hajzli matky a důchodci chodí o žebrácké holi a oni mají furt málo.

anna1234 ( 23. srpna 2017 09:00 )

.. a co myslíš, že se asi tak změní????? Nic! Obyčejný lid je totiž všem politikům a velkopodnikatelům u zadnice.

Zobrazit celou diskusi