Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Dalík se rozpovídal a dostal rok navíc. Pravda ale pořád nezazněla

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
26. července 2017
05:13

A už to vypadalo na velký happy end! Letos na jaře vyšel po necelém tři čtvrtě roce trápení z vězení bývalý lobbista Marek Dalík, když ho na svobodu na jeho vlastní dovolání pustil Nejvyšší soud, který mu zrušil čtyřletý trest od Vrchního soudu. Ten teď pro změnu Dalíka poslal do vězení na pět let, snad jako odměnu za dvojí práci.

Někdejší pravá ruka expremiéra ODS Mirka Topolánka si tak moc nepomohla: místo čtyř roků a čtyřmilionové pokuty si teď Dalík na vlastní žádost pravomocně vysloužil pět let a čtyři miliony pokuty, v součtu tedy rok bez milované Itálie, Francie i Špindlu navíc.

I když i tentokrát samozřejmě záleží na úhlu pohledu: kvůli pokusu o podvod při nákupu obrněných pandurů chtěl Dalíka státní zástupce Jan Kořán zbavit svobody na sedm let a k nim přidat pokutu bezmála 22 milionů korun, takže i finální „pětku“ plus „čtyřku“ lze chápat jako důvod k oslavě. Byť pochopitelně jen menší, ne jako za Topolánka.

VIDEO: Marek Dalík zamířil opět k soudu. A verdikt ho patrně nepotěšil

Tím však happy end končí – a to pro všechny. Dalíka, jenž se kdysi na tajemníka premiéra finančně podezřele moc rozmáchl, se policie i justice původně snažila dostat za mříže za korupci, na níž dodnes ukazuje jeho náhlé pohádkové zbohatnutí.

To se ale nezdařilo, takže Dalíka nakonec dvakrát odsoudili za pokus o podvod; tedy že předstíral vliv na nákup pandurů a na schůzce se zástupci zbrojní firmy si řekl o půl miliardy korun.

Ironie je, že soud letos pustil Dalíka z vězení, aby ho znovu soudili podle novějšího a pro něj příznivějšího zákona. Teď tedy vyfasoval příznivější rok navíc. Dalík se tentokrát u soudu trochu víc rozpovídal, když řekl, že částku nežádal u večeře na Malé Straně on, ale slovenský lobbista Miroslav Výboh; on by si z ní jen ukrojil část za PR služby, což soud ohodnotil jako pohádky. PR sice Dalík nakonec všem včetně sebe zajistil, ovšem trochu jiné.

VIDEO: Státní zástupce míní: Dalík říkal smyšlenky

Video  Dalík říká smyšlenky a lži, tvrdí státní zástupce.  - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Lobbista tak znovu míří za mříže. On, policie i soudy nám ale pořád dluží jedno malé vysvětlení, abychom si mohli hrát na spravedlnost. Když nakonec neproběhla žádná korupce při nákupu pandurů a všichni před deseti lety v restauraci jen dobře povečeřeli, což je fakt, jak Dalík tak pohádkově zbohatl, když i podle soudu neměl žádný vliv a v podstatě byl jen „čudla“, jak by řekl David Rath?

Policie i justice ho totiž původně chtěla zavřít za korupci a až když to nevyšlo, uhrály to aspoň za každou cenu na de facto pokus o korupci. Celý proces proto spíš připomíná nepřímou spravedlnost, kdy vás nakonec zavřou za něco, co jste úplně neudělali, protože jste zřejmě udělali něco jiného. Možná by teď pravdu mohl říct sám Dalík, když už se rozpovídal. Jen pro pořádek.

VIDEO: Dalík po vynesení rozsudku: Odešel beze slova

vagen ( 26. července 2017 19:37 )

krimi gang odsmanu dalik rittig janousek se nam nejak rozpada

komin ( 26. července 2017 19:34 )

Kmotr Dalik to je proste sila, hlavne ,aby nezacal mluvit o financovani ODS. To uz by kluci u modrych strak nerozchodili! 

ninga ( 26. července 2017 16:57 )

Bohužel, naše "spravedlnost" je bezzubá. Tak teda aspoň něco. Třeba se ještě odvolá státní zástupce. Jinak Al Capona nakonec tak zavřeli jen kvůli daňovým podvodům

tosto ( 26. července 2017 14:24 )

Za vzorné chování mu po roce popřejí šťastnou cestu.A pak z jachty bude posílat fota jak si užívají kamarádí a velí jim ten s těma gulema.

odlisny ( 26. července 2017 12:10 )

tak teď už si jenom vsadit, jestli si tam v tom lochu těch 5 let pobude, mám za to, že tam stráví pár dnů, jestli vůbec...

Zobrazit celou diskusi