Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Komentář: Lidovci zrazují vlastní koalici. Kdo smrdí porážkou, prohraje

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
19. července 2017
08:15

Věřte lidovcům. Ještě před pár dny jejich šéf a vicepremiér Pavel Bělobrádek všechny sebevědomě ujišťoval, že koalice KDU-ČSL a STAN určitě nekončí, protože skutečné velké politiky nerozhodí pár bídných předvolebních průzkumů. Teď se lidovci sešli a vzkázali STAN, že je s jejich bídnými preferencemi vezmou jen na kandidátky KDU-ČSL stejně jako předtím TOP 09. Žádná obávaná třetí síla se nekoná. 

Koalice, jíž kvůli nutnosti získat ve volbách nejméně deset procent nikdo moc nechápal, tak v podstatě končí, ještě než skutečně začala. A přitom aspoň v médiích to vypadalo dokonce na velké volební vítězství. „Chceme se skutečně vážně porvat o první místo ve volbách,“ zasnil se při vzniku koalice první místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka. „Kdo se bojí, nesmí do lesa,“ dodával si pro změnu odvahu Bělobrádek.

Teď tedy koalice KDU-ČSL a STAN končí někde na poli před lesem, podobně jako v chlapeckém klipu Bělobrádek s Petrem Gazdíkem, šéfem STAN. Ten svou nesourodou partu Starostů, jež samostatně nemá ve sněmovních volbách valnou šanci, prodával téměř všem větším stranám jako „žádanou nevěstu“. Teď má na krku rozvod, ještě než ji „provdal“. A na výběr jen samá potupná řešení: zůstat pouze přilepený na kandidátkách lidovců, což hrdě odmítal; zkusit se přilepit třeba na Piráty, kteří mu to nabídli; nebo jít do voleb sám, v případě STAN vyhozené peníze.

VIDEO: Připomeňte si, jak mluvil o koalici s lidovci šéf Starostů Petr Gazdík

Lidovci samozřejmě svým rozhodnutím překvapili jen málokoho, zrada k nim patří už tradičně. Navíc má i silnou logiku: pud sebezáchovy. KDU-ČSL vyvedli ze Sněmovny voliči v roce 2010 a nyní zcela vážně hrozilo, že se z ní lidovci tentokrát vyvedou sami s pomocí Gazdíka. Ostatně předčasný konec měla tahle koalice zakódovaný i ve své DNA. Už od začátku ji totiž s gustem zrazovali i mnozí vlivní lidovci včetně hejtmana Jiřího Čunka. Ani jim se moc nechtělo s Bělobrádkem do lesa, když jsou zvyklí vytřískat maximum moci i z minima volebního zisku.

Jen to celé krátce před volbami páchne nebezpečnou blamáží. V politice totiž stejně jako ve sportu platí, že kdo smrdí porážkou, tak nakonec i prohraje. A lidovci právě řekli voličům, že tak věří v Jurečkovo vítězství ve volbách, že se bojí i desetiprocentní parlamentní hranice. Obávám se, že to teď bude chtít přinejmenším nový volební klip. A mimochodem: po zasedání vedení strany, které koalici de facto utnulo, měl Bělobrádek tolik odvahy, že utíkal i před novináři.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

VIDEO: Klip Filipa Renče zůstane trpkou vzpomínkou na koalici, která nakonec nebyla

arne100 ( 14. srpna 2017 18:22 )

Rentierkej většího blba jsem ještě zde nezažil jako jsi.Zřejmě jsi vyšel pomocné školy!

arne100 ( 19. července 2017 14:20 )

Zdenekk A co tvoje estébácká rodina nato zapomínáš?Pokud chceš někoho napadat tak se nejdříve podívej na sebe ty zmije prolhaná

mart33 ( 19. července 2017 11:17 )

Lidovci jsou u moci od roku 89 a koho nejvíc zrazují jsou jejich voliči na venkově.

sores ( 19. července 2017 10:52 )

Bělobrádek by se měl držet svého řemesla a ne dělat politiku, kort když je nemocný. Je čím dál trapnější.

denneter ( 19. července 2017 10:42 )

Škoda, věčná škoda...skončili by s 5% v peerdeli.Doufám že tam i skončí!!

Zobrazit celou diskusi