Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Komentář: Vrah Kajínek je volný. Zeman ukázal prostředník policii i justici

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
24. května 2017
05:39

Byla to jen otázka času. Prezident Miloš Zeman nejdřív slíbil, že nebude rozdávat milosti, načež přímo jmenoval známého recidivistu Jiřího Kajínka odsouzeného na doživotí za dvojnásobnou nájemnou vraždu. Málokoho proto teď překvapí, že Kajínek díky Zemanovi vyšel po 23 letech z vězení.

„Milost? Uskutečnění zázraku,“ řekl Kajínek, sotva opustil vězení, kde na nejznámějšího českého vězně čekali novináři i další lidé. O tom žádná. Doživotní trest je nejbrutálnější tím, že zbavuje naděje. V případě Kajínka jde ale o zázrak i tím, že prezident pustil z vězení násilného recidivistu, který v něm už několikrát předtím seděl, načež z něj i několikrát utekl. Navíc už z něj byl dokonce jednou i propuštěný, skončil v něm ale znovu. Kajínek prostě nemá rád zákon.

Zákon Kajínkovi překážel už jako nezletilému a v roce 1982 šel poprvé sedět za vloupání do chat. Záhy byl znovu odsouzen za bytové krádeže, nedovolené ozbrojování a útok na veřejného činitele, když při zatýkání zmlátil tři policisty. V roce 1990 vyšel předčasně z vězení na vlastní žádost, ještě ve stejném roce se do něj ale vrátil na 11 let za loupežné přepadení policistů, jimž se zbraní v ruce ukradl auto. Žádné překvapení, že si vysloužil film. Přímo u policie hned tak někdo neloupí.

První slova Kajínka na svobodě: Radši umřu na svobodě, než ve vězení:

Video  První slova Kajínka na svobodě: Radši umřu na svobodě, než ve vězení  - Petr Soukup, David Vaníček, Tomáš Koníček
Video se připravuje ...

Teď je Kajínek na svobodě znovu, tentokrát díky prezidentovi. Ten se ani neobtěžoval zdůvodněním jeho propuštění. Snad i proto, že Kajínek nesplňuje ani jednu z podmínek, které si Zeman pro případné milosti sám stanovil. Propuštění Kajínka podle průzkumů schvaluje mírná většina lidí, to je ale úplně jedno. Policie ani justice není v demokracii o pocitech, ale faktech a důkazech. Jakmile ji začnete praktikovat podle pocitů a průzkumů veřejného mínění, skončíte v Rusku, Turecku nebo Zimbabwe.

Kajínek vyšel ven jen v tílku: Věci jsem rozdal vězňům, koupím si mobil. Podívejte se na video:

Video  Kajínek vyšel ven jen v tílku: Věci jsem rozdal vězňům, koupím si mobil  - Petr Soukup, David Vaníček, Tomáš Koníček
Video se připravuje ...

I policie a justice se samozřejmě plete, ostatně právě sami policisté i soudci bývají nejhorší zločinci. Také z Česka dobře víme, že nejde o žádné svaté. Přesto se demokracie opírá právě o důvěru ve většinu z nich. Zeman ji teď hrubě narušil, když jejich práci v podstatě znesvětil. Kajínkovým případem se navíc několikrát znovu zabývaly i různé soudy, vždy ale nový proces zamítly.

Teď je Kajínek venku i bez nového procesu, což bývá pro desperáty jeho kalibru jediná cesta ven, pokud se objeví nové důkazy nebo jiné skutečnosti. Navíc prezidentské milosti se obvykle udělují spíš z milosrdenství (například zdravotní stav) nebo když potřebujete hromadným vyprázdněním věznic dočasně ušetřit. Ale všechno je jednou poprvé a se Zemanem zvlášť.

Kajínek promluvil o ovlivňování svědků. Podívejte se na video:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Janjj ( 26. května 2017 14:21 )

Nemám strach s Kájinka ale z blbů co ho budou provokovat.

reditelzeme ( 24. května 2017 11:32 )

rego ty jsi určitě dutý mozek, co? Obhajuješ jen to co se ti hodí. Takové zmetky by měli poslat co nejdál od civilizace.

reditelzeme ( 24. května 2017 11:27 )

moderne, jedinejk kdo tady skočil na špek, jsi ty. Věříš podvodníkům z ODS, TOP09 a dalším. Zlodějům Kalouskovi a Fialovi. Jsi asi hodně IQ při zemi, co?

krllo ( 24. května 2017 11:08 )

 A co na nas ukazal Venca Flaska, kdyz nechal propustit tisice zlocincu mezi nimi nekolik vrahu, kteri hned druhy den vrazdili.

havran2 ( 24. května 2017 10:52 )

Prezident Zeman tím chtěl říct,že všechno je tady na 1 ! ! !

Zobrazit celou diskusi