Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Komentář: Konec EU se odkládá, Macron vyhrál. Levné Česko ale moc rád nemá

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
9. května 2017
05:14

Tak se znovu nestalo to, čeho se bála EU, euro i burzy. Novým francouzským prezidentem bude Emmanuel Macron, který jasně porazil Marine Le Penovou, jež slibovala masivní znárodnění, konec eura a možná i odchod Francie z EU. Neznámé dobro porazilo známé zlo. Po brexitu se tak konec eura i možný konec EU nekoná – aspoň zatím.

Le Penové se obecně říká populistka, protože si upřímně myslí to, co spousta nejen Francouzů: že EU až moc osvobodila členské země od tradiční národní suverenity, euru škodí a diktují Němci, bankéři jsou obyčejní zloději, muslimové nepatří do Evropy, protože mají moc rádi Alláha, a hlavně musí skončit přesouvání západoevropské výroby do nuznějších členských zemí EU včetně Česka. Chudý Východ nemůže ožebračovat bohatší Západ a ještě od něj brát dotace. Jedna loupež úplně stačí.

Macron mluví politicky mnohem korektněji, byť se i on ještě jako socialistický ministr hospodářství postaral o zákon chránící bohatší Francouze před lacinými Poláky nebo Čechy. Jeho výrazné volební vítězství navíc svádí k nebezpečnému klamu: může za něj totiž spíš fakt, že spousta Francouzů nehlasovala pro něj, ale prostě proti Le Penové. Politolog Laurent Bouvet proto upozorňuje na jistou ironii: pesimistická Francie si právě zvolila prezidenta, „jehož optimistické vize o budoucnosti země a EU sdílí pouze menšina Francouzů“.

VIDEO: Macron s manželkou před velkým finále voleb

A nejen to. Nikdo vlastně ani neví, jaký chce být Macron prezident. Volební sliby a vládnutí jsou totiž dvě zcela odlišné disciplíny. Média mu sice začala říkat centrista, to ale hlavně proto, že to může znamenat cokoli. Letošní francouzské prezidentské volby jsou unikátní nejen rekordní neúčastí voličů nebo zvolením suverénně nejmladšího prezidenta, ale i tím, že do finále nepostoupil žádný kandidát tradičních politických stran, které mají historii vládnutí. Partaj Vpřed, založená teprve nedávno Macronem, zatím existuje spíš jen na papíře jako líbivá reklama.

Pokud má Macron Francii vyléčit z vysoké nezaměstnanosti, ekonomické stagnace a upadající životní úrovně mnohých lidí (netýká se to bankéřů jako on), bude muset nasadit zhruba opačnou léčbu, než jakou slibuje Le Penová, a ta bude bolet. Francie totiž už dlouho odkládá nutné reformy a místo léčby radši jí foie gras. Navíc Francouzi budou už brzy volit i nový parlament, kde Macron zatím nemá jediného poslance. A Národní fronta Le Penové je podle preferencí populární. Na oslavu porážky zla je proto ještě hodně brzo. Zatím vyhrála jen hezká slova.

Vše o prezidentských volbách ve Francii 2017 čtěte ZDE

brezovakroman ( 9. května 2017 09:57 )

 Chudý Východ nemůže ožebračovat bohatší Západ a ještě od něj brát dotace. Jedna loupež úplně stačí. Náš nápad to nebyl vlézt do EU , to jste si vymyslely vy a Němci. Problém je ted v to že už nejsme tak naiivní blbci jako pár let po vstupu do EU

pp10 ( 9. května 2017 09:30 )

 Ale penize z prodeje ceske vody cechum v Cesku, ktere tecou do Francie ty tomu "Makorooonovi" nevadi co??????

lev1 ( 9. května 2017 08:36 )

Akorát že Marconová vypadá jako stará vopice

moiaza ( 9. května 2017 08:07 )

 EU je v agónii a výhra Makarona jen tu smrt lehce oddálila.

santikxauz ( 9. května 2017 07:06 )

Pokud by ve Franciii nevládla politická korektnost,cenzura a obyvatelé by byli pravdivě informováni o dění ve Francii,tak by volby asi dopadli jinak.

Zobrazit celou diskusi