Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Komentář: Sobotka a Babiš si můžou dát s Kalouskem pusu pod rozkvetlou třešní

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
2. května 2017
05:20

Jak nejlíp poznáte, kdo uspěje ve volbách? Nejčastěji podle toho, na koho dobrovolně chodí lidi. Dřív to bývali Václav Klaus, Miloš Zeman, Mirek Topolánek a Jiří Paroubek. Plné kulturáky míval s vtipy o „špinavých trenkách“ i Tomio Okamura, jeho hezkého večera jsem se kdysi zúčastnil i já. Kdo má nejblíže k volební výhře letos, ukázal i 1. máj, oblíbený den politické nenávisti.

Na vicepremiéra a šéfa ANO Andreje Babiše, jehož chce premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka dostat z vlády, stála první květnový den fronta lidí na pražské náplavce, kde podepisoval svou novou knihu. Žádná fronta naopak nestála na Sobotku, když ve stejný den řekl, že je na Babišovi, „aby se zachoval jako chlap a situaci vyřešil.“ Možná i proto, že premiér jako obvykle odmítl chlapsky říct, co to vlastně znamená.

Na Andreje Babiše byla na náplavce fronta...

Sobotka s Babišem se krátce před volbami hádají o korunové dluhopisy, přitom by si ale i s Miroslavem Kalouskem klidně mohli dát na prvního máje zamilovanou pusu pod rozkvetlou třešní: Babiš před časem využil díru v legislativě, k jejímuž využití podnikatele vyzývalo i ministerstvo financí vedené tehdy Kalouskem. Sobotka pro změnu ve Sněmovně nehlasoval pro zrušení téhle mezery. Proč tedy dnes tolik řevu?

K 1. máji samozřejmě patří i pochody všech proti všem. Komunisti, kteří nenávidí všechny nekomunisty, takže je nejradši popravují nebo aspoň vězní, se tradičně sešli na pražském Výstavišti. A soudě i podle jejich počtu ani letos nezmizí ze Sněmovny, jak naivně předpovídáme už 25 let. Prvomájovou nenávist chtěl v Praze nechat rozkvést i Blok proti islamizaci, na jeho akce už ale nechodí ani prezident Miloš Zeman. Možná si i on při svých prezidentských výletech mezi lidi všiml, že se u nás nejvíc islamizuje Blok proti islamizaci.

... v centru Prahy Babiš ale inspiroval také pochod recesistů:

Video  „S Babišem na věčné časy a nic než koblihu.“ Prahou prošli recesisté  - Daniel Vitouš
Video se připravuje ...

Ale ještě zpět k hlavnímu prvomájovému politickému duelu Sobotka-Babiš. Poslední předvolební preference ukázaly, že se ČSSD blíží třetině volebního zisku ANO. Takže strana hned pro jistotu slíbila vyšší minimální mzdu, roztočila pípu s pivem za dvacku a přidala i klobásu za třicet korun. Už to samozřejmě není to, co za Paroubka, kdy pivo teklo za dvě koruny. Jen doufejme, že laciné klobásy ČSSD nemají nějaké podřadné „východní“ složení, když teď premiér tolik bojuje za lepší jídlo.

LubomirB ( 8. května 2017 16:18 )

Premiér Sobotka někdy příjemně překvapí, byť na poslední chvíli. Bitva o naši budoucnost ale teprve začíná. Podstatou krize je, že RUSKO NIKDY NEPŘESTALO POLITIKU STŘEDOEVROPSKÝCH ZEMÍ OVLIVŇOVAT. Po roce 1989 Rusové stáhli jen svá vojska, ne tajné služby. V porevolučním chaosu se "PŘÁTELÉ STARÝCH POŘÁDKŮ" rozptýlili do politických stran, médií a businessu, státní správu a justici už měli. Privatizace „malá domů“ jim zajistila majetek i moc. Exponenty jsou Klaus, Zeman, Babiš a tisíce dalších. Viz Prognostický ústav, Opoziční smlouva, PZO, StB, VV atd. Převážná část SÍTĚ je skrytá. METODY TAJNÝCH SLUŽEB se přesunuly do politiky a do businessu.AGENT BUREŠ (Andrej Babiš) ví svoje. Podvod, lež a zrada jsou běžnými metodami. Zejména DLOUHODOBÉ PROCESY jsou snadno manipulovatelné z JEDINÉHO ZÁKULISNÍHO CENTRA. Do nastražených pastí padají jednotlivci, firmy, i vlády. Díky nestabilitě světa v důsledku nových technologií a propojenosti mohou volby v malé evropské zemi odstartovat katastrofu. Opravdu to chceme?

Stanislav_Jancik ( 3. května 2017 03:03 )

Udělal Andrej malér? Udělal. Je ministrem financí? Je. Měl by si tohle ministr financí dovolit dělat a následně to ani neumět vysvětlit? Ne. Měl Babiš ve vládě skončit? Dávno.

Jakub_96 ( 2. května 2017 22:26 )

To můžou, protože si tak akorát nadělili pěkné téma před volbami, kterým se zakryje, že Babiš program nemá a ČSSD má nepoužitelný...

aleksandra ( 2. května 2017 21:07 )

 Mě fascinuje, jak za všechno může Kalousek Vždyť podváděl Babiš, korunové dluhopisy měly taky svoje pravidla, která Babiš buď obešel, nebo porušil. Takovéto chování si ministr financí rozhodně nemůže dovolit. Dobře to vysvětlil Luděk Niedermayer v Otázkách Václava Moravce, když byl na debatě s Babišem. Doporučuji shlédnout.

ondra.dos ( 2. května 2017 20:39 )

Prakticky pravidelně jsme svědky zpochybňování pravdivosti dat v předvolebních průzkumech. To se samozřejmě ale nemůže měřit se směšnou bizarností nápadu predikovat volební úspěch z množství lidí přítomných na politických akcích během 1. května.

Zobrazit celou diskusi