Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Komentář: Puč, chata na Lipně, 7 mega kamarádovi a podivný konec Zimoly

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
12. dubna 2017
05:25

Říká se, že čím výš letíte, tím hlouběji pak padáte. A zvlášť v politice, kde vám dolů vždycky někdo rád pomůže, obvykle stranický přítel. Populární jihočeský hejtman Jiří Zimola letěl hodně vysoko, takže jen krátce po vyhraných krajských volbách právě spadl zpátky na zem. V úterý oznámil, že jako hejtman končí. 

Den předtím se totiž rozpadla jihočeská krajská koalice ČSSD, ANO a Jihočechů 2012. Důvod je tradičně český: nemovitost. Jen to tentokrát není byt, penzion ani nevěstinec, ale „chatička“ na Lipně za téměř 5 milionů korun. Tu pro Zimolu i jeho náměstka z ČSSD Jaromíra Slívu méně obvykle staví hejtmanův podřízený, konkrétně předseda představenstva Jihočeských nemocnic a člen představenstev všech osmi zdravotnických zařízení v kraji Martin Bláha.

Zimola si za to mladého muže cení na 7,2 milionu korun ročně, což je na české permanentně deficitní zdravotnictví nadmíru slušná gáže. Víc než její výše ale zarazí celá konstrukce, jíž by stěží vysvětlil i kouzelník se ztracenými občankami Jiří Čunek. Kdyby podobnou měla i Zimolova chatička na Lipně, spadne mu na hlavu při prvním mejdanu s jeho Miss Blond. Zimola je hejtmanem od roku 2008 a nějakou dobu i poslancoval, takže by mohl vědět, že něco takového nikdy nevysvětlí. Jako by se ve funkci nenaučil, že s nemovitostmi se to dnes v politice dávno dělá jinak.

VIDEO: Takhle Zimola v předvolební debatě Blesku mluvil o svém tažení proti Bohuslavu Sobotkovi a tzv. Lánském puči

Video  Zimola o tom, jak s rebely chtěl »sejmout« Sobotku: Byla to jen milá večeře.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Přesto je to divný konec. Zimola je jeden ze dvou posledních politiků trvale upadající ČSSD, kteří vloni znovu dokázali vyhrát krajské volby. V roce 2013 patřil k hradním povolebním pučistům proti premiérovi a šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, za což ho stihla partajní karanténa. Teď se vracel. Sobotku znovu tvrdě zkritizoval i na nedávném sjezdu ČSSD a vida, měsíc poté končí sám. Takové překvapení už dávno neumí ani v Ordinaci v růžové zahradě.

Po Michalu Haškovi, Zdeňku Škromachovi a Jeronýmu Tejcovi je tak Zimola čtvrtým pučistou, co prozatím končí. Dál se díky svému slibu krýt odteď „Slávkovi“ záda drží jen ministr vnitra Milan Chovanec, pátý pučista.

VIDEO: Projev Jiřího Zimoly na nedávném sjezdu ČSSD

VIDEO: Nařídil hejtman „zaříznout“ peníze pro místní televizi? Podívejte se, co se kolem toho dělo

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sores ( 12. dubna 2017 14:12 )

Sobotka vejce, jen umí slibovat! Měl na to 4 roky a prd!! Je to slaboch který jde tam co je lepší pro něj.Soudci berou přes 100tis a mají levné byty které jsou pro sociálně slabší tedy levnější. Že se do.b.ytkové nestydí.Důchodce by 30,-Kč zrujnovalo že ve stáří se chodí jen po doktorech,čeká to každého.

sores ( 12. dubna 2017 13:31 )

Mezi českými politiky jsou samé nepravdy, lži,podvody,zlodějny a korupce!!! Hnus, jak jim má potom občan věřit, do p.r.de.le??????? Tací co si nahrabou podvody tuto dobu nemohou vynachválit že mají nakradeno, ale 70% čechů je rádo když bere 13-14tis. Samá žebrota, jak tím chlap může uživit rodinu?????? 2 až 3 děti a žena bere 10 tisíc??? To žádného politika nezajímá!

agfor ( 12. dubna 2017 13:09 )

Nebojíme se o toho chudáka, protože "demokraticky" nakradený majetek mu zůstane.

moiaza ( 12. dubna 2017 12:10 )

 Typický český politik. Já nic, já muzikant. Nic jsem neudělal, to oni. Splnil všechny předpoklady stát se uznávaným politikem. Mafie bojuje proti mafii.

ivoadler ( 12. dubna 2017 09:58 )

Včera jsem poslouchal Události, komentáře a tam nějaký "odborník" na toto téma prohlásil, že plat přes 7 mega je vlastně normální. No, jak pro koho. Já bych byl trochu skromnější.

Zobrazit celou diskusi