Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Sobotka řeší stávku řidičů autobusů, kterou pomohl způsobit

Video se připravuje ...
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
6. dubna 2017
22:38

Máme volební rok, což vždy znamená šok. Mimo jiné i to, že politici začnou rozdávat naše peníze, které nemají – snad abychom se nad volební urnou snáz rozhodovali, koho volit. Učitelé, policisté, důchodci i hasiči, ti všichni proto dostanou víc peněz. A naposled i řidiči autobusů, kteří nyní konečně téměř vyjeli do slibované stávky. I jim vláda jménem premiéra Bohuslava Sobotky slíbila 420 milionů korun navíc.

Je to samozřejmě ironie, jak už to před volbami bývá. Zaprvé řidiči autobusů původně strašili, že se autobusů nedočkáme v celé zemi, protože berou stejně ostudně málo peněz jako většina Čechů; nakonec se ale jejich stávka převážně scvrkla na Jihomoravský a Olomoucký kraj. A i tam jen částečně: na jihu Moravy nevyjela jen zhruba třetina autobusů, na Olomoucku ráno nesedlo za volant 120 řidičů.

A zadruhé řidičům autobusů na poslední chvíli rozdává peníze ze zvláštních fondů určených na jiné věci premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, který krátce před volbami řeší i kvalitu šunky v obchodech. Škoda jen, že to byl právě on a lidovci, kdo nejdřív krajům zablokoval miliardu korun na dopravu, kterou mohly použít i na platy řidičů. Jejich hodinové sazby totiž vláda zvýšila už vloni, bohužel ale bez toho, aby na to krajům také přidala peníze, jak se často stává. Říkejme tomu hezky česky.

Hejtmani na to samozřejmě vládu upozorňovali a psali i dopisy, prázdné kasy si obvykle rychle všimnete. A zvlášť když vám peníze nepošle ten, kdo vás je nejdřív přinutí utratit. Jenže ČSSD s KDU-ČSL koncem února odmítly návrh ministerstva dopravy a financí poslat do Státního fondu dopravní infrastruktury miliardu korun navíc, mimochodem i na vyšší platy řidičů autobusů. Bylo jasné, že se brzy něco stane, nejspíš stávka.

Ta patřila k dobrému bontonu za vlády ODS a TOP 09, s podporou ČSSD a v létě na Václaváku i teplého erárního piva tehdy stávkoval skoro každý. Teď se ale stávka ČSSD moc nehodí, a Sobotkovi zvlášť. Nejen na březnovém sněmu ho totiž někteří delegáti chválili právě za to, že za jeho premiérování aspoň nikdo nestávkoval. ČSSD sice vzdala většinu svého programu, lidé ale nestávkují. Teď premiér dokonce téměř zažehl i stávku, kterou pomohl připravit. Všichni se v práci učíme, říká se.     

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)  o stávce autobusáků: Nerozumím jí a šéfka krajů by si finance měla vyříkat s Andrejem Babišem (ANO).

miro 49 ( 20. července 2017 08:34 )

Pan Sobotka přeci vždycky vehementně řeší problémy, které by bez něj vůbec nevznikly a pokud je potřeba něco závažného řešit, přenechává to odborníkům, které pak na konci funkčního období s pomluvami vyhodí.

Zobrazit celou diskusi