Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Komentář: Britové spouštějí brexit. Pro Čechy to není dobrá zpráva

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
29. března 2017
05:20

Velká Británie dnes oficiálně začne, co si Britové odhlasovali už loni v červnu: odchod z EU. Nikdo sice zatím neví, v jakém vztahu k EU Británie nakonec skončí, jedno je ale jisté: její odchod není vůbec dobrou zprávou pro Čechy.

Začněme Británií. Ta byla na odchodu z EU jednou nohou odjakživa a vždy fungovala jako liberální element vyvažující centralizující tendence zakládajícího německo-francouzského dua; zatímco Francie EU definuje politicky, Německo ekonomicky. Politicky méně korektně lze říct, že EU umožňuje Německu finančně pouštět žilou tak, aby zapomnělo na další válku. Nakonec ani velkorysé evropské dotace, jejichž jsme čistými příjemci, se netisknou v Bruselu.

I mocnější Británie věděla, že k nabourání německo-francouzské nadvlády potřebuje v Bruselu spojence – a ty poslední dobou našla i mezi postkomunistickými zeměmi včetně Česka. Nešlo samozřejmě o nic víc než sobecké národní zájmy, ostatně EU v praxi není nic jiného než pokračování odvěké evropské války, jen místo na frontě dnes v Bruselu u foie gras a lahve bordeaux. Říkejme tomu pokrok.

Video: Co by se stalo, kdyby přišel czexit?

Video  Co by se stalo, kdyby po brexitu přišel czechout? Odpovídá Ladislav Miko.  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Malým a chudším zemím jako Česko se situace hodila. Mít v Bruselu po boku Británii je vždy lepší než mít tam Bulharsko. Jenže po jejím odchodu nám zbude spíš Slovensko, Polsko a Maďarsko. Tedy stále toxičtější trio, které spolu s námi tvoří tzv. V4. Ta poslední dobou pořádá summity řešící vážné geopolitické věci, třeba kvalitu šunky v hypermarketech.

O budoucí podobě EU znovu rozhodne Francie a Německo – a ty se stále více kloní k vícerychlostní Evropě: jejím jádrem je více integrovaná eurozóna, kolem níž obíhají satelity jako Česko, kolem kterých případně obíhají ještě další satelity jako třeba Maďarsko nebo i zbytek Balkánu – pokud znovu neexploduje. Česko by se proto mělo rychle rozhodnout, kde chce být.

Video: Na tom, co pro ČR znamená brexit, se neshodnou ani politici. Exprezident Klaus tvrdí, že jde o rozbřesk, šéf diplomacie Zaorálek ho zase vidí jako amputaci nohy:

Video  Klaus: Brexit je rozbřesk nad Evropou.  - Blesk TV
Video se připravuje ...
Video  Odchod Británie je jak amputace nohy, míní Zaorálek o brexitu.  - Václav Lang,Petr Soukup
Video se připravuje ...

V Německu i Francii se nikdo už moc netají tím, že rozšíření EU o postkomunistické země byla chyba. Což Polsko, Maďarsko i Slovensko hrdě dokazují, když se buď inspirují Ruskem a Čínou, nebo vlastní paranoiou. Politické i ekonomické zájmy Česka jsou ale určitě na západě, ne v Bratislavě, Varšavě nebo Budapešti. Dávno jsme ekonomický satelit Německa závislý na exportu do něj, taková je realita. A jestli ničí vaši hrdost, představte si, že bychom byli závislí na Rusku.

To samozřejmě neznamená, že Česko nemá v EU hájit vlastní zájmy, naopak. Jen bychom měli vědět, že nejsou v Rusku nebo v Číně jen proto, že tam má své vlastní ekonomické zájmy nepočetná podnikatelská suita nalepená na prezidenta Miloše Zemana. EU teď čeká na výsledky letošních francouzských a německých voleb. Když ji paradoxně nakonec nezničí ty, začne se nejspíš měnit. Tou dobou bychom už radši měli vědět, kam chceme v EU patřit. A Británie už nám v ničem nepomůže.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

japome ( 29. března 2017 09:18 )

moiaza ( 29. března 2017 09:07 )

 Britové na rozdíl od nás, mají vládu, který myslí a vidí dopředu. Naše vláda je pouhým tupým stádem ovcí a na všechno vždy přijde až 10 minut po dvanácté.

fotrpjotr ( 29. března 2017 08:07 )

"Britové spouštějí brexit,pro Čechy to není dobrá zpráva"Proto je nutný CZxit.

Zobrazit celou diskusi