Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Podvodník honí podvodníka. Předvolební maso graduje, vláda už není

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
17. března 2017
05:27

Jak poznáte, že předvolební kampaň vstoupila do kontaktní fáze? Když politici ztratí i zbytky soudnosti. Naposled to ukázala další sněmovní bitva o korunové dluhopisy Andreje Babiše, jež ve skutečnosti není ničím jiným než bitvou o voliče. Navíc bitvou celkem legrační.

Miroslav Kalousek, jehož TOP 09 poslední dobou moc nepřeje voličská přízeň, je známý sněmovní bavič. Takže sněmovnu znovu nechal jednat a nakonec i odhlasovat usnesení, aby Babiš do konce dubna opět vysvětlil své údajné „daňové podvody“. Což je samozřejmě legrace: právě ministerstvo financí vedené tehdy Kalouskem totiž podnikatele veřejně vyzývalo, aby využili mezeru v zákoně a financovali se právě daňově osvobozenými korunovými dluhopisy.

Kromě Babiše fintu využily i další velké firmy, mezera v zákoně to byla fakt za všechny prachy. Podvodník tedy nyní jen honí jiného podvodníka, máme-li zůstat u Kalouskovy terminologie. Navíc nic na světě není tak zbytečné jako sněmovní usnesení. Jestli chcete něco fakt zabít, nejlíp to uděláte sněmovním usnesením nebo nedejbůh komisí.  

Dálnice je lepší než žvanírna

Dobře to ví i Babiš, nejpopulárnější politik. Místo aby se nechal grilovat nepopulární Sněmovnou, jíž se vláda sice ústavně zodpovídá, které on ale říká žvanírna, rozjel se radši otevřít nový a mnohem populárnější kus dálnice. Přitom voličům řekl, že by se jejich stavba měla stát „národním zájmem“. Až druhý den slíbil, že poslancům své daně znovu vysvětlí. Logicky: běžte do hospody a zeptejte se lidí, co každodenně řeší: Babišovy korunové dluhopisy, anebo děravé nebo neexistující dálnice?

Kalousek je ale v celé kauze jen rozdavač radosti. Ke sněmovnímu usnesení se dopisem z dovolené přidal i premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, což vám o jeho důležitosti řekne asi nejvíc: když jde opravdu o krk, nebojujete dopisy z dovolené. Necháte své partajní trolly žhavit Twitter a Facebook a spřízněným novinářům posíláte SMS.

Sobotka právě přežil v čele ČSSD další volební sněm, na němž Babišovi vyhlásil džihád. Logicky: letošní sněmovní volby jsou premiérou v tom, že se hlavní řežba povede mezi dvěma vládními stranami. To v praxi znamená i to, že vláda de facto přestala existovat: místo spolupráce ji bude až do voleb místo práce pro lidi tmelit nenávist a práce pro vlastní partaj. Čekejte jen to, že bude jen hůř.  

Faltýnek (ANO) četl ve Sněmovně Babišův vzkaz. Řešila se kauza korunových dluhopisů a Babišových daní:

ČSSD v tomto ohledu tahá za kratší konec. V předvolebních preferencích na ANO setrvale ztrácí, a i když Sobotka na sjezdu slíbil volební výhru, někteří delegáti předem veřejně přiznávali prohru. Výhrou pro ně bude co nejmenší prohra. To vám vysvětlí i Babišovu reakci na premiérův dopis. „Klidně ať mne Sobotka odvolá, bude čas na kampaň,“ nechal se slyšet.

Ta ale dávno běží. I v rámci ní Babiš nejdřív slíbil poslancům, že je znovu poctí svým daňovým rozkladem, načež vyrazil na Hrad za prezidentem Milošem Zemanem. I ten už mu v kampani nějaký čas pomáhá. 

Babiš o korunových dluhopisech: Kalousek lže a dělá beranidlo, Sobotkovi napíšu dopis: 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aIIahakbar ( 17. března 2017 13:27 )

Nejen to, dokonce VYDĚL PIŽAMO, debil.

anna1234 ( 17. března 2017 13:18 )

.. asi nemá cenu na tebe reagovat, protože touhle dobou už tě musel trefit

ivoadller ( 17. března 2017 13:15 )

Tak to sedí. To je stejný jako s těma estébákama, protože ti nejvíc jiným do estébáků nadávají, sami byli estébáci.

joudajoudovy ( 17. března 2017 13:09 )

Uzlinka: To máme zase rajskou? máma Šebková: Co vidíš? Uzlinka: Kuře. máma Šebková: Tak vidíš. zatim nam tradicni politicke strany, vcetne kalouse usateho, zadnou manku nepripravili a proto nastava cas, aby opustili vladni, senatorkou i poslanekou kantynu, kde si za par sudliku zerou jak feudalisti a narodu cpou UHO, UBO a UCO.

avina ( 17. března 2017 11:38 )

Dočkáme se probírání dalších korunových dluhopisů- uvádí,že je jich 562.Dočkáme se, že Kalousek prosadí zdanění církevních restitucí, dokončí svou práci.

Zobrazit celou diskusi