Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Komentář: Wilders možná muslimy nevyžene, multi kulti ale končí i bez něj

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
15. března 2017
06:01

Holanďané ve středu volí novou vládu a ve vzduchu visí vítězství falešného blonďáka a populisty Geerta Wilderse. Pro něj je Korán Hitlerův Mein Kampf a chce ho zakázat stejně jako stavbu mešit. Po diplomatické přestřelce s Tureckem teď do svého programu přidal i deportaci Turků.

Wildersovy preference sice poslední dobou padly a před volbami těsně vedla strana současného nizozemského premiéra Marka Rutteho. Západoevropská ofenziva stále autokratičtějšího, islamističtějšího a blouznivějšího tureckého prezidenta Erdogana, který mobilizuje v cizině žijící Turky pro své ústavní referendum, jímž si chce udělit ještě větší moc, ale může vše změnit.

I modelově liberální a tolerantní Nizozemci už mají muslimských přistěhovalců dost a Wilders nabízí snadné plošné řešení. Navíc máloco dělá muslimům v Evropě horší reklamu než Erdoganovy směšné tirády trumfující parodickým stylem i indické hudební videoklipy. I když Wilders volby vyhraje, vzhledem k nizozemskému politickému systému se zřejmě premiérem nestane. I tak život muslimů nejen v Nizozemsku změní: politicky korektní multi kulti je minulostí, přichází moment nepříjemné pravdy.    

Klid muslimské komunity pohřbil terorismus

Stejně jako Němci, Rakušané nebo Švýcaři nejsou ani Holanďané žádní xenofobové. Jen si i díky Wildersově permanentní kampani stále více uvědomují, že jestli nemá i jejich stát fungovat jako Libye, potřebuje aspoň základní loajalitu všech občanů k většinovým společenským a kulturním zvyklostem. Můžete se klidně modlit pětkrát denně k Alláhovi, když mezitím stihnete i pracovat, dodržovat sekulární zákony a platit hypotéku. Časy paralelní muslimské komunity pohřbil terorismus.

Nemálo muslimů žijících v Evropě bohužel podobnou loajalitu nezná a svou identitu naopak odvíjejí od islámu. A pomáhá jim v tom i Erdogan, který nejen německé Turky veřejně vyzval, aby navždy zůstali Turky i muslimy. Jenže to si bohužel někteří muslimové vykládají jako první krok k Islámskému státu. I premiér Rutte proto na jejich chování reagoval výzvou, aby se vrátili domů, pokud se jim v pohádkově svobodném a bohatém Nizozemsku nelíbí. Ostatně vždycky můžete štěstí zkusit i v Alžírsku nebo Iráku.

Nejde o džihád. Rutte jen reagoval na to, že se hlavně mladí muslimští migranti za peníze Holanďanů spíš než své integraci věnují kriminalitě a narušování veřejného pořádku. Změnu politicko-společenské nálady v Nizozemsku ohledně muslimů nejlíp ukazuje i sám Wilders: začínal jako realista, co teroristy nedělá ze všech muslimů; Hitlera v Koránu objevil až časem. Přesto se ho nyní chystají volit i vzdělaní liberálové. A dokonce i ti, kteří skutečným muslimským uprchlíkům pomáhají.

Mediálně atraktivní Wilders ovšem zastiňuje jiný současný nizozemský fenomén: nárůst popularity levicově liberální strany D66. Ani ta nenosí ohledně muslimské migrace růžové brýle – nakonec v zemi, kde ve jménu Alláha zavraždili politika a režiséra, to ani nejde. D66 spíš voličům říká, že i přes všechny problémy s migrací nebývá kolektivní vina nejlepším řešením pro nikoho. Holanďané teď čekají, že jim to dokážou i muslimové.   

Erdogan nechal po pokusu o převrat pozavírat řadu údajných pučistů:

Video  Policie zatýká velitele z řad armádních pučistů.  - Reuters
Video se připravuje ...

ivoadler ( 15. března 2017 11:19 )

Obsazení Čech a Moravy nacistickým Německem si připomínat nebudeme. Zato budeme velkoryse vzpomínat sebevraždu Palacha.

ivoadler ( 15. března 2017 11:17 )

Multi kulti je kravina. To vím i bez nápovědy kavárenského Holce, jak o tom svědčí můj článek Multi kulti na mém blogu. Důsledné uplatňování politiky multikulturalismu by znamenalo, že na světě bude existovat jen jedna kultura, která bude mít velice blízko ke kultuře americké. Veškeré kulturní rozdíly se totiž dříve nebo později setřou. Politika multikulturalismu ve skutečnosti likviduje národní rozdíly v kultuře. Ty jsou pravým kulturním bohatstvím lidstva.  

cid2000 ( 15. března 2017 10:15 )

Všiml si někdo vážení, že je přepis dějin i na dnešní den 15.března ,kdy nás obsadilo v roce 1939 nacistické Německo a následně povraždilo a zabilo na 365000 občanů Československa a způsobilo nedozírné hospodářské škody?Pražské kavárně se podařilo tento den vymazat z dějin naší země za podpory ustrašených vládních politiků!!!Nikde ani slovo,ani hláska v rádiu,Tv (možná v noci někde na ČT2).Zákaz zdůrazňovat,že nás obsadilo Německo a chtělo jako národ vyvraždit,vyhladit, konečné řešení České otázky!!! !!!

hanka666 ( 15. března 2017 09:06 )

Holec, to co tu píšete, nám bylo jasné už dávno. Snad jste si nemyslel, že ty vaše sluníčkářské lumpárny si lidé nechají donekonečna líbit.

lakiz ( 15. března 2017 08:51 )

Pane Holec - s koncem multi kulti skončíte a skončíte brzy i bez něj.

Zobrazit celou diskusi