Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Komentář: Mýtem Němci zdvihli prostředník celé Evropě. Poněkolikáté

Mýtné na německých dálnicích pohledem komentátora Petra Holce
Mýtné na německých dálnicích pohledem komentátora Petra Holce  (Autor: Profimedia a Blesk - Aneta Schürgerová)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
31. ledna 2017
05:20

Vládou schváleným dálničním mýtem Němci znovu ukázali, kdo dnes skutečně vládne EU. Nejde o samotné mýto, to dávno platíme i v Česku. Jde o to, že to německé zaplatí hlavně cizinci, protože Němcům chce vláda velkou část peněz vrátit. Cizinci tak zaplatí nejen opravu německých dálnic, což určitě není politicky nejkorektnější historická konotace. Možná se nám ale Němci jen mstí za uprchlíky.

Německé dálniční mýto ve skutečnosti není nic jiného než další vztyčený německý prostředník Evropě. A to byl původní návrh platby mýta ještě drzejší: Němci totiž nejdřív poslali Evropské komisi návrh, podle nějž by se jim zpětně refundovala plná výše mýtného, takže by nakonec neplatili nic. To bylo moc i na Komisi, a proto podle vládního návrhu Němci zaplatí aspoň něco. I tak jde o jasné znevýhodnění cizinců.

Rakousko, Nizozemsko, Lucembursko nebo Belgie logicky hned pohrozily žalobou. K té se možná připojí i Česko – možná ale taky ne: českým politikům se jako obvykle do války se stále mocnějšími Němci nechce, metaforicky řečeno jim ta poslední úplně stačila. Problém je, že mýto je už několikátým německým vztyčeným prostředníkem Evropě. Už předtím se Němci klidně vykašlali na (hlavně svůj vlastní) eurozónou povolený deficit státního rozpočtu a poté „pomohli“ Řekům tak, že velká část půjček protekla Řeckem zpátky do německých bank.

Načež do Německa přišel i díky benevolenci vlády jen v roce 2015 milion převážně muslimských uprchlíků, kvůli nimž se začaly i v Schengenu, který je de facto zrušil, na hranicích znovu stavět zdi a ploty. Miloš Zeman, Milan Chovanec nebo Michal Hašek, ti všichni najednou cítili urgentní potřebu nahnat na hranice armádu, policii a pro jistotu i hasiče, snad aby se nenudili u stříkaček. Možná se vlastně Trump se svou zdí inspiroval politicky korektní Evropou.

Ironie je, že jsou to právě Němci, kdo tak rád v Bruselu mluví o solidaritě a jednotě EU – hlavně když jde o německé zájmy. Jenže když němečtí řidiči chtějí lepší dálnice, nechtějí ale kvůli tomu platit dálniční mýto, jak je zvykem v jiných zemích, hodí ho Němci klidně na cizince. Právě politicky überkorektní Němci nejvíc bojovali proti odchodu Velké Británie z EU a hlasitě taky bojují proti uřvanému populismu, ostatně vědí o něm své.

Jenže právě zdánlivé maličkosti jako dálniční mýto, které případně denně pocítí miliony Evropanů, nahrávají populistům. Ti voličům říkají, že v Evropě dávno znovu existuje jen německá státní suverenita – jen se tentokrát neprojevuje tanky, ale bruselskými nočními diktáty. A nemusíme vykrádat Trumpa nebo Marine Le Penovou, obvyklé podezřelé. Že celé Evropě znovu vládne Německo, říkal i Václav Klaus. A to dávno před svým politickým důchodem, kdy řekne cokoli, jen aby ho někam zase pozvali.

waldi357 ( 31. března 2017 11:03 )

Mytne se plati vsude,az na Nemecko.Za par km v Cechach musim take platit.Ten ustupek nemeckym motoristum se nedela z lasky,ale protoze danove zatizeni je uz nad hranici.Za Mazdu CX3 platim rocne 150€ dan z motoroveho vozidla,k tomu ekologicka dan z kazdeho litru PH.Tak proc ten narek?

shadowinek ( 31. ledna 2017 14:49 )

Bylo by fajn v článku zmínit silniční daň (KFZ-Steuer), která se musí platit za každé auto registrované v DE. Ale to se asi autorovi článku nehodí

bizon_pepa ( 31. ledna 2017 12:27 )

Nemohlo to byt tak, ze nemeck banky poskytovaly v Recku pujcky? Ty se staly nevymahatelne. Proto tam eu poslala penize ze kterych byly uvery splaceny? Aspon tak bych si to predstavoval.

ivoadler ( 31. ledna 2017 10:16 )

Kolik se v které zemi platí je vnitřní záležitostí každé země. Sviňárna v tomto případě je, že mýto je stanoveno tak, aby bylo výhodné pro Němce. V tom má Holec pravdu. Ovšem jak se Řecko stalo průtokáčem pro německé miliardy, to by mohl vysvětlit.

ivoadler ( 31. ledna 2017 10:12 )

Přestaň si brát komunisty do svý nevymáchaný držky. Ty snad víš o nějakým komunistovi ve vládě? Jmenuj!

Zobrazit celou diskusi