Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komentář: Nechtěli jste Gotta? Ortel nad Mistrem možná vynese ortel

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
27. listopadu 2016
14:24

Tak dlouho se někteří pošklebovali nad tím, že Českého slavíka pořád vyhrává Karel Gott, jenž už padesát let zpívá jeden stejný šlágr, až pomalu dochází na jejich slova. Jen možná ne tak, jak by si přáli. Mistrovi totiž nebezpečně šlape na paty Tomáš Ortel, a to je přece jen jiná káva než ta sladká Gottova: malý rozhněvaný muž tvrdí muziku národem, češstvím, mešitami a kebaby. Závidět mu musí i Daniel Landa.

Loni bronz, letos stříbro, bojím se příštího roku,“ zavtipkoval Ortel poté, co ho fanoušci odměnili hned dvěma druhými místy: je teď stříbrným zpěvákem i kapelou, což mimochodem nedokázal ani sám Mistr. Vsadím se, že se s Ortelem příštího roku určitě bojí i další, včetně sponzorů. I ryzí česká minerálka přece jen hůř léčí s hezkými českými písničkami jako Ksindl, Mešita nebo Český muž.

Na druhou stranu bychom vlastně měli být i rádi. Třetí za Ortelem skončil Michal David a to už fakt není žádná legrace. Ortel navíc udržuje i určitou tradici: stejně jako Gott pochází z Plzně, oba tam pracovali v továrně a prostě se z toho najednou museli vyzpívat. Jistě, každý po svém: Gott sladce, Ortel trpce. Ale Plzeň, ta v nich je.  

Někteří Ortela považují se následovníka Karla Kryla, i ten prý býval disident. Řekněme, že Ortel drží spíš disidentskou tradici Orlíku a Daniela Landy, ostatně oba se někde tam uvnitř považují za novodobé rytíře. Na bílém koni projíždějí naší zpustošenou zemí a zachraňují ji před zkázou; někdy před tou „tmavou“, jindy před muslimskou, a poslední dobou dokonce před oběma!

Landa se z toho před časem trochu zbláznil a proměnil se v Žito. I jemu se to příznačně stalo na Českém slavíkovi.

Ostatně jak říká Ortel vulgo Tomáš Hnídek, což je jeho skutečné neumělecké jméno, jednou se v Plzni probudil, všude kolem sebe viděl kebaby a muselo to ven. I to se stává. A nejen Ortelovi: kebaby a mešity nedají spát nejen poslanci Tomiu Okamurovi, který o nich zatím naštěstí nezpívá, ale jen mluví. A podívejte se na Hrad! Třeba je Ortel taky jen politicky nekorektní jako prezident.

Ale dost. Jak totiž v jedné ze svých lyrických básní káže sám Hnídek: „Pomluvy jak průjem slov/Každá s*ačka z vašich úst/Podporuje jen můj růst“. A jak víme, není nad pravdu.   

janabr ( 28. listopadu 2016 19:09 )

Stejný kecy jako za komunistů. "Kdo nejde s námi, jde proti nám."

suov ( 28. listopadu 2016 15:48 )

Ta party si měla ty lebky a hnáty vytetovat na ty jejích palice, doufám, že to bude mít ještě dohru,,,

deafista ( 28. listopadu 2016 08:57 )

Jak dlouho bude ještě Gottová komandovat pořadatele?není náhodou český Slavík rodinná firma Gotta - že je stále první? Promyšlené PR opravdu!! NUDA!

sheba ( 28. listopadu 2016 07:43 )

Aby ses neplet a nebylo jich víc! a já i s celou rodinou půjdeme s nimi proti islámistům, cikánům a takové prodejné verbeži jako jsi ty, klidně do ulic a utlučeme vás palicema, nic jiného si nezasloužíte

asijo ( 28. listopadu 2016 04:44 )

Gott vyhraje slavíka i po smrti.

Zobrazit celou diskusi