Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Trestat hanobení prezidenta? Jako první by šel sedět Zeman

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
16. listopadu 2016
14:00

Skupina 64 poslanců, což vždycky zní trochu strašidelně, dala hlavy dohromady a vymyslela, že kdo bude hanobit prezidenta, měl by si jít až na rok sednout do vězení. Málokoho samozřejmě překvapí, že návrh zákona předložil komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, bývalý esenbák, který mlátil koncem 80. let lidi včetně mladých žen. Evidentně mu stále nechybí odvaha ani rozum. Obludné je, že se k němu připojí i někteří poslanci vládních stran.

Ondráček se prý už nemůže dívat na to, jak lidi stále víc uráží současného prezidenta Miloše Zemana. „Návrh vychází z toho, jaký je vývoj v Česku, a z toho, co se v posledních měsících a letech děje. Česká republika prochází nějakým vývojem a v minulosti jsme některé zákony rušili s tím, abychom po pěti šesti sedmi letech zjistili, že to nebylo správně, a do práva jsme je zase zavedli,“ vysvětlil svůj nápad komunistický poslanec.

Naráží na to, že jsme zákon o hanobení prezidenta měli až do roku 1997, tedy i v rané demokracii. A že jsme autoritu prezidenta chránili i za první republiky. No a co? V 17. století jsme zase kvůli hanobení jiných autorit pálili čarodějnice. A komunisti pro změnu ještě nedávno mučili, zavírali i popravovali lidi za hanobení vlastní totální autority. Ale možná by si měl jít na rok sednout spíš Ondráček, ten pro změnu za hanobení demokracie.

Ale možná vlastně nemá zas tak úplně špatný nápad. Nejvíc totiž poslední dobou hanobí úřad prezidenta sám prezident a jeho hradní úřad. Lživě posmrtně znesvětil Ferdinanda Peroutku, podobně teď obvinil i amerického velvyslance z neúčasti na oslavách 28. října a díky „viróze“ předtím málem padl do korunovačních klenotů. Vztahoval by se Ondráčkův rok v chládku i na tohle? Nebylo by to od věci. Nejen v posledních letech totiž máme s výkonem funkce prezidentů jisté problémy. A kde není trest, neexistuje ani zákon.

Od bláznivého návrhu některých svých poslanců se naštěstí distancovalo vedení vládních stran. Ale možná že vzhledem k poslednímu vývoji v Česku, jak říká Ondráček, přece jen nějaký zákon o hanobení nejvyšší ústavní funkce potřebujeme. V chládku by si například mohl posedět každý prezident, který nepochopí, že je svatou demokratickou výsadou všech občanů hanobit v rámci svobody prezidenta, zatímco prezident ani jeho kancelář nemají hanobit občany, a to i když je upřímně nenávidí. Pak už je totiž jen krok k dobám, kdy lidé jako Ondráček beztrestně mlátili nejen mladé ženy. A zvlášť uvědomíme-li si, kolik soudců z totality v naší justici dodnes pracuje.

ridic ( 22. listopadu 2016 13:12 )

xiioma...a co Havel, ten neměl sklony, ten byl přímo alkoholikem, to je známé a všichni ho oslavují, za to, že sobě a Kchárlovi vrátil majetky. Tak to s občany této země myslel dobře, že?

ridic ( 22. listopadu 2016 13:09 )

krtekzhor...argumenty došly, tak jsou zde urážky, kohokoliv.To je vidět, že máš v mozku to h--ovno

ridic ( 22. listopadu 2016 13:06 )

Pan Holec zřejmě neví jak se zviditelnit, tak se připojil k té skupině hulvátů a nevychovanců. Tady je dovoleno vše, hanobit prezidenta, zneuctívat vlajkou ČR, na hradě vyvěšovat trenky. Ať je na hradě kdokoliv, jednou je to představitel státu, zvolili si ho lidé, nenastrčil ho tam Babiš, tak se tak mají lidi chovat, pokud jsou to ovšem lidi, že pane Holec?

kukuku ( 16. listopadu 2016 16:03 )

Zákon je nutný - když soudy soudí každý jinak - jeden osvobodí za házení vajec na prezidenty a jiná soudkyně (manželka ministra vnitra z ODS Langera) odsoudí řidiče autobusu natvrdo za přimalování tykadel na bilboard. Roli v tom hrají i pražské sdělovací prostředky - pokud poštvávají k akcím typu červené trenky a oslavují jejich pachatele - je přijetí takového zákona nutností.

krtekzhor ( 16. listopadu 2016 15:10 )

leda ho-vno ty kravko

Zobrazit celou diskusi