Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Zloděj chytá zloděje. Taxikáři vytáhli taxikářsky do války

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
30. září 2016
06:14

Na webu se objevilo zajímavé video. Pražští taxikáři, kteří mají ve světě zhruba stejnou reputaci jako pražští kapsáři, na něm vlastníma rukama napravují šoféry Uberu, kteří začali dělat jejich práci – z pohledu zákazníků jen poctivěji a levněji.

„Vypadni, ty chcípáku,“ volá v klipu na řidiče Uberu taxikář, zatímco ten ujíždí. Druhý kolegu zatím hecuje, aby mu na předek auta nalepil samolepku s nápisem „Nezákonná přeprava“ a lebkou se zkříženými hnáty. Nejde o ojedinělou akci, ale delší činnost části pražských taxikářů. Ti si jako obvykle řekli, že oni jsou v Praze zákon.

Ne že by Uber byl samozřejmě perfektní. Ve skutečnosti sice tahle mobilní aplikace funguje jako taxi, oficiálně se ale tváří jako spolujízda. Šoféři firmy si taky moc nelámou hlavu s licencí ani taxametrem a dlouho odmítali do svých aut pouštět magistrátní kontrolory taxislužby. Navíc Uber určitě není firma, kam se chodí zbohatnout nebo za sociálními jistotami. To spíš, když jen nechcete umřít hlady.

Ironie ovšem je, že Uber chtějí napravovat zrovna pražští taxikáři, které už desetiletí neumějí napravit ani politici, ani kontroloři, ani policajti. A ještě při svém typicky taxikářském boji chtějí u jiných napravovat to, co sami nedodržují. Ano, i klasičtí pražští taxikáři mívají v autě taxametr, nemít ho si už nedovolí ani oni. Problém je, že ho až příliš často při jízdě radši nezapínají, jak ukázaly nedávné kontroly.

Takže ho de facto nemají a v podstatě jezdí podobně jako Uber. Možná by si proto mohli varovnými samolepkami o nezákonné přepravě polepit i svá vlastní auta. A nejen to. Z magistrátních kontrol taky opakovaně vyplývá, že víc než třetina pražských taxikářů stále předražuje i jízdné a nemá na střeše svítilnu. A to i bez magistrátních inspektorů všichni dobře víme, jak jezdí mnozí pražští taxikáři mezi centrem a letištěm: podobně jako Uber coby soukromá přeprava, takže ani v tomto ohledu nebývají taxikáři.

Na rozdíl od Uberu to ale nedělají proto, aby cenu jízdného snížili, ale naopak zvýšili a vyhnuli se tak nejvyšší oficiální ceně za kilometr. O stylu jejich jízdy městem nemá smysl ani mluvit. Producenti filmu Rychle a zběsile určitě vykradli právě je, když je v noci vezli na hotel z nějakého nočního „kabaretu“ plného holek z Východu.

Podívejte se, jak taxikáři blokovali pražskou magistrálu:

sores ( 30. září 2016 11:58 )

Je to těžký, jsme rozvojový žebrácký stát!!! Každý se chce mít jako se mají naši politici a ti v šoubyznysu,že! S poctivostí se bohužel u nás k ničemu člověk nedopracuje ani se nenají! Teď bude další zdražování všeho v čem je mléko, takže všechno!!! A co jiného lidem zbývá než podvádět a krást!!!

havran2 ( 30. září 2016 11:33 )

Taxikáři byli,jsou a budou zloději,pokud si na ně nedošlápnou z vrchních míst a kteří nebudou podpláceni ! ! !

rbwtrnava ( 30. září 2016 10:12 )

taxikari to su najvacsie svine zlodejske

danik2006 ( 30. září 2016 07:36 )

 Ja jen doufám pane Petr Holce ze princip kolektivní viny uznavate,tak jako v případě taxikářů,v celém svém zivote.

Zobrazit celou diskusi