Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Komentář: Zeman si chce sklidit strach z migrantů, který sám po Česku zasel

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
15. září 2016
10:45

Prezident Miloš Zeman se rozpovídal v předvolebním rozhovoru České televize a zase z toho byla spousta milých bonmotů. Tím nejlepším určitě je Zemanovo tvrzení, že migrace nebude tématem krajských voleb. „Je to téma celostátní. Kraje mají minimální možnost migrační toky ovlivňovat,“ řekl prezident.

Pravda, migrační toky mají minimální možnost ovlivňovat i celé země, jak ukazují třeba Řecko nebo Itálie. Přesto ale právě migrace dominuje v krajských i senátních volbách. Například bývalý jezeďák, senátor a blízký prezidentův přítel Jan Veleba brázdí Vysočinu na traktoru s valníkem se sliby, že zastaví migraci, i když spíš zastavuje dopravu. A dávno předtím zemi zaplavily předvolební billboardy s tématem migrace i jiných stran.

Ironie je, že děkovat za to, jako obvykle, můžeme právě moudrému Zemanovi. Hned po svém zvolení nám slíbil, že bude stále mezi námi, a přinejmenším tenhle svůj slib fakt plní: z krajů jako by už ani nezajížděl na Hrad, takže tam občas vlají rudé trenky. A právě při svých jízdách kraji, na které potřebuje osm limuzín, do lidí i místních politiků nonstop tluče téma migrace, které občas ještě opepří slibem teroristického útoku v Česku.

Je to bizarní, ale migrantů, které v životě neviděli a jen o nich slyšeli v televizi, se v Česku nejvíc bojí v krajích, kam nikdy žádný migrant nepřijde, protože i válka je zábavnější než úmorná práce za 10 tisíc korun v hotovosti na ruku. A kde mimochodem jedinými migranty bývají místní, kteří odsud utíkají za lepším životem buď do bohatší Prahy, nebo na Západ.

Možná je v tom ale od Zemana jistá logika, ostatně jeho kamarádi o něm rádi říkají, že bývá o krok až dva napřed – samozřejmě myšleno v šachové terminologii. Takže už prozřetelně myslí na příští rok, kdy začíná kampaň k prezidentským volbám, v nichž i navzdory svým slibům možná bude kandidovat. Protože pak se znovu rozjede mezi nás a jen začne sklízet strach z migrace, který zasel.

A vůbec nevadí, že třeba ani příští rok nedojde na jeho prognostická slova a Českem se znovu nepřevalí žádná migrační vlna. Mnohem důležitější je, když v lidech permanentně udržujete strach. Takže bylo by určitě nefér, kdyby ho za Zemana teď sklidil někdo jiný. Navíc když nás jeho výlety stojí tolik peněz i nervů.

Podívejte se na fotky Miloše Zemana z návštěvy Pardubického kraje a ze Země živitelky: