Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Bém se s Opencard směje. Spravedlnost někdy smrdí, trestá druhé

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
8. září 2016
16:00

Byla to horší agónie než nekonečné televizní seriály. A nakonec ji ještě hůř utnul Městský soud v Praze, který dal za kauzu Opencard bývalému pražskému primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS) 2,5letou podmínku a jeho nástupci Tomáši Hudečkovi (tehdy TOP 09) dva roky podmíněně. Spolu s nimi dostali podmínky i bývalí pražští radní a úředníci.

Ne že by za Opencard samozřejmě někdo neměl dostat trest, klidně i natvrdo. Jak ukazují nejen Roman Janoušek s Davidem Rathem, kvůli vězení si necháváme operovat hlavu nebo se z nás stávají velcí herci. Navíc Opencard určitě nebyla levná a zvlášť na to, že z ní nakonec zbyla jen plastová jízdenka MHD: Prahu stála 1,7 miliardy korun. To je dost i na zdejší dekadenci, jež nám všem umí slušně pouštět žilou, když se kormidla chopí ti správní.

Jenže je tu malý problém: Opencard vymyslel a celý řetězec následných problémů způsobil předchůdce Svobody s Hudečkem, exprimátor Pavel Bém (tehdy ODS). Opencard je jeho dítě včetně pochybné smlouvy s firmou Haguess, za níž teď vyfasovali podmínky nejen Svoboda s Hudečkem. Ti totiž jen permanentně hasili škody po svém předchůdci, podobně jako s tunelem Blanka.

Přitom to celé vypadalo tak krásně, pamatujete? S Opencard v kapse budeme řídit téměř celý svět, její multifunkčnost záviděli i v Silicon Valley: takový kousek laciného plastu a tolik funkcí! Vše se ale nakonec scvrklo v jedinou funkci a spoustu problémů. Svoboda i Hudeček ohledně Opencard řešili jen to, jak limitovat škody města a zůstat přitom v rámci zákona. Nebo aspoň téměř.

Pachuť nespravedlnosti navíc celému případu přidává i jméno žalobkyně Dagmar Máchové. Tedy ženy, jíž nedávno prohledala kancelář policie, údajně kvůli podezření z vynášení informací kmotrům. Její práci v kauze Opencard ostře kritizovala i poslanecká vyšetřovací komise. Nestává se to často, ale i tu překvapilo, že nikdo nestíhá bývalé vedení Prahy v čele s exprimátorem Pavlem Bémem.

Vyšetřování Opencard proto nyní prověřuje i Generální inspekce bezpečnostních sborů. Pro českou justici by bylo příznačné, kdyby soud za Opencard nakonec odsoudil i Máchovou, protože kvůli ní předtím špatně odsoudili někoho jiného. Ani to ale nemění nic na faktu, že Pavel Bém se zatím jako vždy jen směje. A že i spravedlnost občas smrdí.

jarypadlo ( 9. září 2016 08:19 )

Bém rozfrcal peněz aspoň na doživotní krim,ale ideálně by za něj měly platit ještě vnoučata.Projekty Čistá Praha,Praha olympijská,Volný internet a korunoval to OpenCard.Kdepak vzal na svoji sbírku hodinek a komu platí nájem v cizí vile?

joudajoudovy ( 9. září 2016 06:25 )

v civilizovane spolecnosti spravedlnost nesmrdi, to pouze v cesku mame zvraceny, klientelisticky system. pamatuji zduvodnovani zvysovani platu pro justici... ze pry nebudou duvody k brani uplatku, nebot plat bude dostatecne vysoky. kdeze lonske snehy jsou?

gabreta ( 8. září 2016 17:25 )

Směšná kauza, kde šlo o drobné. To jen aby byly davy uklidněny tím, že je nějaká spravedlnost. Pěkný ho*vno!! Bolševík byl proti týhle současný mafii chudej příštipkář!!

barracuda.sro ( 8. září 2016 17:16 )

 Ten z.mrd Bemuj měl davno sedět.Ještě dřív nez Janousek.

Zobrazit celou diskusi