Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Komentář: Mám vás ráda, ale dejte si bacha. Nejen Němci nás začínají mít dost

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
27. srpna 2016
07:25

Premiér Bohuslav Sobotka se sice v Praze trumfoval s německou kancléřkou ve vzájemné lásce, což myslím striktně diplomaticky, realitu ale ukázaly uprchlické kvóty a ruské sankce. I vy jednou dospějete, vzkázala Angela Merkelová Čechům. „Roky jsme se taky nevyslovovali pro systém kvót,“ řekla v Praze.

Samozřejmě, dokud ale do Německa jen vloni nepřišlo i na její pozvání přes milion převážně muslimských migrantů. A jestli nerozumíte německy, zde je překlad: my, vyspělejší Západ, věříme, že i vy, zaostalejší Východ, který dnes reprezentuje visegrádská čtyřka, jednou dospějete a nějaké muslimy si od nás vezmete. Protože my jich máme víc než dost a přestává to být multikulti. Nejen německé ministry teď napadá, aby se (východním) zemím, které odmítají kvóty, utnuly evropské dotace nebo sebrala hlasovací práva.

To bylo dosud v politicky korektní EU, kde se všichni máme oficiálně rádi, posíláme si peníze a válčíme už jen v noci v Bruselu u francouzského vína, tabu. A bylo jím i to, aby západoevropské země otevřeně říkaly, že do EU přijaly (ano, původně to je jejich výsostně západoevropský klub) postkomunistické země dřív, než se stačily civilizovat. Stejnou rétoriku dnes navíc přejímají i vlivná globální média jako Financial Times nebo Economist, dlouho zastánci evropské integrace.

Pro Česko je to v EU nová realita. Jsme členem Visegrádu, ten má ale poslední dobou díky Polsku, Slovensku a Maďarsku reputaci pánbíčkářských nativistů, populistů nebo rovnou nácků. Česko je z těchto zemí jediné, které historicky patří k Západu. Navíc jsme i dnes mnohem víc ekonomicky připoutaní právě k Německu: do něj jde třetina našeho vývozu a Němci u nás nejvíc investují.

A mimochodem: právě současné evropské turné Merkelové ukazuje, kdo teď vede EU. Dávno už si to o sobě bláhově nemyslí ani její papírový šéf Donald Tusk. Naše budoucnost proto není ve Visegrádu ani v Rusku, kam nás táhne prezident Miloš Zeman, protože tam pořád hodně kouří, pijí a vymírají. A zvlášť po případném odchodu Britů z EU, po němž zbude z Bruselu jen zástěrka Německa.

Ten navíc podporuje sny některých západoevropských politiků o dvourychlostní EU, v níž Západ jede v mercedesu po německé dálnici, zatímco my stojíme v zácpě na české okresce a civíme na rozesmáté sluníčko od ŘSD. Česko má samozřejmě zůstat proti uprchlickým kvótám, horovat ale u Němců za zrušení ruských sankcí jak Zeman, když u nich škemráme, aby nás neobcházeli při jednáních s Rusy o energiích, je kanibalismus.

Česku chybí jasná zahraniční politika: zatímco ta polská vede do kostela, maďarská do Ruska a Číny a na Slovensku prostě mají Fica, my pořád nevíme, jestli chceme dohánět Německo, nebo Moldavsko. Možná v tom teď ale bude mít jasněji aspoň Merkelová, když dostala od Zemana Švejka. „Geniální Haškovo dílo umožní paní kancléřce proniknout do tajů české povahy,“ vysvětlil výběr daru hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Švejk, jak víme, je nonstop delirium.

dzambulka007 ( 28. srpna 2016 01:38 )

Nezávid', blbe. Zeman je nesmírně vtipný a roztomilý. Navíc i osobnost s mimořádným intelektem, znalostmi, skvělý řečník a čestný chlap.

dzambulka007 ( 28. srpna 2016 01:34 )

Autor je mega hňup a článek po jazykové a stylistické stránce slátanina, jaká nemá obdoby. O dementním obsahu raději pomlčet. Blesku???

tempe ( 27. srpna 2016 23:22 )

Autor článku je evidentně "mišuke" Tím bych to skončil.

skane ( 27. srpna 2016 18:45 )

Repoles dokaz to zatim poslechla jen Putina a nerada jela na vojenskou prehlidku s Milosem.

beruna ( 27. srpna 2016 17:50 )

Merklová, která byla vrchní funkcionářkou pro agitaci a propagandu u východoněmeckých svazáků (FDJ), je kovaná levicová soudružka, která páchá rudo-zelenou revoluci. To by bylo, aby se jí ten komunismus nepodařil.

Zobrazit celou diskusi