Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Komentář: Jsou i turisté teroristé? Stále více lidí je odmítá

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
18. srpna 2016
06:25

„Turisto, jsi terorista“, stříkají na zeď obyvatelé Palmy de Mallorca. Na Novém Zélandu pro změnu „konfiskují“ arogantním turistům klíčky od auta, což mimochodem musí být slušná sbírka. A víc turistů už ve svém městě nechtějí ani obyvatelé Berlína, Barcelony, Amsterodamu nebo na Islandu.

Opožděně se teď dokonce přidává i Praha, která se až dosud turistickými čísly jen chlubila a na zájmy vlastních občanů spíš kašlala. I politici v české metropoli konečně omezili aspoň segwaye, jejichž uživatelé se v historickém centru města taky chovají jako teroristi, jen bez bomb. A zvlášť Američani, jimž evidentně při zapůjčení říkají, že segway je v podstatě dvoukolové SUV.

Ostatně že je Praha turisty přeplněná a její mrňavé centrum, plné úzkých křivolakých uliček, si dávno od místních zprivatizovaly houfy Číňanů, Rusů a Američanů, ukazují i čísla: v roce 2015 českou metropoli navštívilo rekordních 6,6 milionů lidí, tedy o půl milionu víc než v předchozím roce. Na počet obyvatel je tak turisty přeplněnější než třeba Berlín.

Německou metropoli, kde žije 3,5 milionu lidí, navštívilo v roce 2014 dvanáct milionů turistů. Tedy 3,4krát víc lidí, než má obyvatel; ve víc než milionové Praze toto číslo vychází na 5,5 násobek. A to Berlín ještě může děkovat spojeneckým bombám za to, že z něj udělaly jedno velké vzdušné sídliště, jímž místo historických těsných uliček procházejí široké bulváry. Zkusit ale projít centrum Prahy je dnes stejně sebevražedné jako zkusit projet D1.

Nic proti turismu, samozřejmě: turisté utrácejí a navazují na sebe nejen pracovní místa, ale i kapsáře a dealery křídy. Některá města, jako třeba Las Vegas nebo Karlovy Lázně, bez nich klidně můžete smáznout z mapy. Jenže turismus perfektně fungoval, dokud si ho nemohl skoro nikdo dovolit, takže po světě permanentně cestovali jen bohatší lidé. Podívejte se ale na ceny zájezdů dnes a pochopíte, proč se proti turistům mnohde bouří místní: kdysi jejich města patří stále více výhradně cizincům, a to včetně základních služeb.

Třeba tolik oslavované Airbnb znamená kromě mimo lacinějšího ubytování pro cizince i to, že z měst vytlačuje místní. Majitelé bytů a domů je totiž neprodávají ani nepronajímají, protože na cizincích vydělají víc. A viděli jste míru piva v mnohých hospodách v centru? Poctivější půllitr dostanete i na Jižním Městě. V Berlíně, Barceloně nebo Amsterodamu samozřejmě nechtějí turismus rušit. Jen už pochopili, že když honíte jen čísla, skončíte jako Las Vegas.


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi