Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Za dražší české potraviny můžou politici i my sami

Petr Holec o cenách potravin
Petr Holec o cenách potravin  (Autor: Blesk)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
16. června 2016
05:25

Vrací se to jako bumerang: čeští výrobci potravin si s podporou politiků v zádech znovu stěžují na hypermarkety. Naposled kvůli tomu, že údajně znevýhodňují české zboží tím, že ho prodávají dráž než to zahraniční. I proto ministr zemědělství Marian Jurečka opět vyzývá lidi, aby kupovali české potraviny. Nadšený traktorista už poslední dobou nedělá skoro nic jiného.

Vlastně nás ani vyzývat nemusí: on i jeho předchůdci nás k tomu s pomocí zemědělské lobby a za naše vlastní miliony, které spolykaly nejrůznější podpůrné reklamní kampaně, vyzvali už tolikrát, že v nás dávno zažehli hotové potravinové vlastenectví. Spousta lidí si proto dnes i jídlo vybírá právě podle jeho původu, přestože ten neříká nic o jeho kvalitě.

A mnohdy samozřejmě ani o jeho skutečném původu. Nejen tuzemští prodejci drůbeže mluví o kamionech pendlujících permanentně mezi Českem a Polskem, kde rádi zapomenou na boha, když jde o samolepky ohledně původu nejen vodou napíchaných laciných kuřat. Málokdo prý umí ty s českou vlaječkou tak dobře jako Poláci. Češi prý zase umí fiktivní farmy, kde se z dovezených zvířat přes noc stávají česká.

A mimochodem: jak masově se v nás politikům, farmářům i zemědělcům podařilo zažehnout potravinové vlastenectví, nejlépe ukazují i reklamy a slogany hypermarketů, které často viníme za své vlastní hříchy. Jídlo nám prodávají „Z lásky k Česku“ nebo nás pro změnu zvou do svých prodejen, abychom tam nakupovali „hezky česky“. Takže to zřejmě nebudou úplně hypermarkety, kdo nám nebude chtít české potraviny prodat.

Navíc je to ironie: čeští politici a zemědělci nás nejdřív přesvědčili, abychom kupovali české jídlo, čímž logicky zvýšili jeho odbyt i ceny nejen v hypermarketech, a teď jim za to nadávají. Nejde ale jen o hypermarkety: české potraviny prodávají jako tuzexové i mnohé menší obchody včetně řeznictví. A protože teď lidé vidí při nákupu jídla hlavně českou vlaječku, prodávají nám někteří řezníci kilo domácího hovězího i za 1200 korun. Což je mimochodem víc, než kolik stojí i argentinská svíčková.

Ostatně všimli si toho už i někteří restauratéři a šéfkuchaři. Ti navíc říkají, že mnozí čeští zemědělci a farmáři sice nasadili světové ceny, zapomněli ale u toho i na světovou kvalitu. Proč by si s ní ale měli lámat hlavu, když politici lidi přesvědčili, aby prostě automaticky kupovali české potraviny?

ivoadler ( 16. června 2016 10:11 )

Nebuď blbej, díky EU není možné zakázat dovoz zboží ze zemí Unie.

Nezadat ( 16. června 2016 08:48 )

Bylo soběstačné,ale vstoupili jsme do EU a museli nasázet řepku na obnovitelné zdroje.(Co ale nechápu když na 1L z řepky je potřeba 2L ropy proč to drancování geofondu,hold jedna z mála hovadin z Bruselu)Teď proto už nemáme tolik osevní půdy a můžou sem to svinstvo posílat.Ber,nebo zdechni hladem.

horak47 ( 16. června 2016 08:24 )

Mám to do Polska 40 km,jezdím nakupovat zásadně tam,kecy politiků o kvalitě Polských potravin mě vždy rozesmějí,nedá se to s kvalitou našich potravin srovnat,masné výrobky bez masa bych u nás už nekoupil.To samé jogurty,tvaroh a jiné mléčné výrobky.Džemy,kvalita i cena o které si u nás musíme nechat jen zdát.

sores ( 16. června 2016 08:23 )

 Proč vyzývá Jurečka lidi aby kupovali jen české jídlo,to nechápu? Vždyť je to naprosto jednoduché, ať vyhlásí čeští politici embargo na cokoliv z jídla z ciziny nebo alespoň na určité potraviny!!!! Prostě ať se k nám cizí potraviny NEDOVÁŽÍ!!!! Česko bylo naprosto soběstačné a dokonce ve všem než začala válka!!! Jednoduché věci v našem českém Buranově jsou prostě neřešitelnééééééé!

meverickx ( 16. června 2016 07:18 )

Všichni naši polistopadoví politici se chovají jako sedlák,který prodá sousedovi pole a zahradu a pak si k němu chodí celý zbytek života kupovat ovoce a zeleninu a jeho děti v tom samozřejmě pokračují ,.,.

Zobrazit celou diskusi