Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Komentář: Rusofilům se možná vyplní sen, že Rusko znovu obsadí východní Evropu

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, ruský prezident Vladimir Putin a komentátor Petr Holec
Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, ruský prezident Vladimir Putin a komentátor Petr Holec  (Autor: Koláž Blesku)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
20. května 2016
10:40

Zatímco se v Bruselu sešli ministři zahraniční členů NATO, vyšla v Londýně kniha britského generála a bývalého vysokého evropské velitele NATO Alexandera Shirreffa. Ten nemá pro bývalé komunistické země dobrou zprávu: po východní Ukrajině a Krymu prý stále militantnější Rusko obsadí i Pobaltí. První má být příští rok v květnu Lotyšsko. Takže pokud plánujete exotickou dovolenou…

Historie je samozřejmě plná generálů s „vizemi“, stejně tak je ale plná zrad. Nakonec i my Češi o nich víme své: v roce 1938 nás v Mnichově nechaly Němcům stejné země, jejichž armády dnes mají v rámci kolektivní bezpečnosti NATO hájit nejen Pobaltí, ale i Česko. Navíc, jak víme, historie se občas opakuje, jen jinak: někdejší militantní Německo vyměňte za militantní Rusko, kde čím víc lidi hladoví, tím víc jeho prezident Vladimir Putin zbrojí a provokuje. Pravda, co má taky dělat, když Rusům kromě vodky už nic moc jiného nezbývá?

Jen pár dnů před Shirreffem, s jehož vizí souhlasí i americký generál a další bývalý vysoký evropský velitel NATO James Stavridis, vyšel podobný článek i v deníku Financial Times. Podle něj by ruská armáda zválcovala nejen Pobaltí, ale i Polsko, ještě než by stačily vůbec zareagovat jednotky rychlého nasazení NATO. Ironie je, že ty aliance vytvořila právě v reakci na hybridní válku, jíž Rusové předvedli na Ukrajině a na Krymu.

Teď zjistila, že jsou k ničemu, protože by nestačily ani nastoupit k boji. Místo nich NATO potřebuje početné útvary vojáků, které umí rychle přesouvat, ty ale nemá. Chránit východní Evropu sice nově mají i vojenské základny v Rumunsku a Polsku, u té druhé ale příslušní hlavouni teprve poklepali na rýče - hotová má být až za dva roky. Bídná akceschopnost NATO ale souvisí i s politikou. Právě politickými neshodami někteří vysocí velitelé vysvětlují nebojeschopnost.

Což nás vede i domů: hlavně politici ze zemí bývalého sovětského bloku, které do NATO kdysi spěchaly právě kvůli strachu z Ruska, se dnes k Rusku znovu mentálně vrací. Světová média v tomto ohledu už několikrát zmínila i prezidenta Miloše Zemana, který si po Číně nejvíc rozumí právě s Rusy. Prý kouří podobné cigarety. Rusofilové nejen kolem Zemana by proto měli slavit. Už brzy by Rusové znovu mohli být mnohem blíž nám všem.

anka ( 20. května 2016 14:44 )

jo jo jo...usa provokuje rusko, protoze nema nic lepsiho na praci...a rusko proto zabira Gruzii, Belorusko, Ukrajinu....at....

vhs22 ( 20. května 2016 14:32 )

Jseš ročník povinné ruštiny? To máš náskok, vždy připraven.

vhs22 ( 20. května 2016 14:18 )

Východní?Postupně celou.

sutana ( 20. května 2016 14:18 )

Jak to může s nato vypadat,když jim(s prominutím) velí takový hňup. Ajistě takový "moudrý" velitel tam není sám.

andorea ( 20. května 2016 13:40 )

Zbytečné komentovat...

Zobrazit celou diskusi