Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Komentář: Trochu jsme se vraždili, teď už se ale budeme mít rádi

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
17. května 2016
06:25

Návštěva ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) na sudetoněmeckém sjezdu v Norimberku v jistém ohledu nezklamala. Sotva tam familiérně oslovil sudetské Němce, kteří se ještě donedávna dožadovali vrácení svého někdejšího českého majetku, „milí krajané“, už se ozvali obvyklí podezřelí: hradní mluvčí Jiří Ovčáček, Václav Klaus ml., Jan Veleba, komunisté…

Takže Herman možná přece jen udělal něco dobrého. Nejen všichni zmínění totiž zneužívají horší českoněmeckou minulost k vlastní politické současnosti, protože máloco prodává tak dobře jako nenávist. Navíc tentokrát dokonce mlčel i známý vlastenecký řvoun Tomio Okamura, což je co říct.

Otázkou nicméně je, co Herman myslel oslovením „milí krajané“. Rozpomněl se snad po vzoru jiných českých politiků taky na Karla IV., který vládl Čechům i Němcům? Nebo tím chtěl negovat poválečný odsun, kdy Němci přestali být našimi krajany? Anebo prostě jen chtěl nepřímo požádat Bavorsko, aby na letní dovolené nezavřelo česko-německou hranici, jak si teď členské státy EU občas dělají? Sjezdů landsmančaftu se totiž účastní i bavorský premiér.

Třeba Bernd Posselt, nejvyšší představitel Sudetoněmeckého krajanského sdružení, si Hermanovu návštěvu veřejně vysvětlil tak, že česká vláda odmítla princip kolektivní viny. To je samozřejmě velké nedorozumění: principem plošného odsunu Němců je právě princip kolektivní viny a jeho odmítnutí znamená i odmítnutí odsunu. Což je v Česku hodně tenký led. Právě kvůli sudetským Němcům se na něm při prezidentské volbě zadrhla do té doby krasojízda Karla Schwarzenberga.

Největší ironie ale je, že Češi a Němci vůbec nepotřebují politiky, aby se vzájemně usmířili. Spousta Čechů do Německa odchází za lepším životem a jen stěží přitom řeší kolektivní vinu nebo koncentráky; Němci u nás pro změnu vlastní nemalou část ekonomiky a nejen v bývalých Sudetech milují levné české pivo a holky.

Z nouze i vzájemné potřeby jsme se usmířili dávno. Politici by proto možná udělali nejlíp, kdyby se věnovali jiné práci. Pak by nám totiž při každém usmiřování nemuseli znovu připomínat, jak jsme se kdysi vraždili, posílali do plynu a odsouvali.

salto ( 17. května 2016 09:27 )

Flanďácká chamraď

majojo ( 17. května 2016 07:58 )

Dobře, tak já to napíšu. Pan Herman je žid. A právě z tohoto pohledu jeho postoj jak ke katolické církvi tak k sudetským Němcům nechápu a neberu.

geza ( 17. května 2016 07:54 )

Z lidovců mi je už ne na zvracení , ale na blití.Za peníze udělají cokoliv .Co nám jako českému národu je po tom , že se cítí býti Němcem ?Teď už jsme tam Němcům vlezli úplně celí .

pavel215_klafunda ( 17. května 2016 07:45 )

Pámbíčkáři a fláterníci byli už za války kolaboranti a podrazáci a tohle vyžraný lidovecký prase to jen potvrzuje.

Zobrazit celou diskusi