Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Prodám uprchlíka, co u mě nechce bydlet. Cena: 6,75 milionu korun

Petr Holec o novém nápadu Evropské komise k přerozdělování uprchlíků
Petr Holec o novém nápadu Evropské komise k přerozdělování uprchlíků  (Autor: EPA/Blesk)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
5. května 2016
05:25

Evropská komise ve středu schválila jeden ze svých horších nápadů: členské země EU, které odmítají povinné kvóty pro přerozdělování uprchlíků, vesměs tedy hlavně v Bruselu stále populárnější visegrádská čtyřka, zaplatí za každou odmítnutou nově přidělenou hlavu 250 000 eur.

Eurokomisaři tak znovu potvrdili, že když do Bruselu pošlete béčkové politiky a dáte jim extra áčkový plat a k němu nic moc na práci, skončí to podobně nebezpečně jako čeští prezidenti na Pražském hradě: mentálními výtržnostmi, abych zůstal politicky korektní.

V principu totiž plán Evropské komise znamená následující: vybrané země dostanou pokutu za to, že nepřijmou lidi, kteří je o to sami nežádají. Nebo jinak: EU vám dá pokutu za to, že někomu neuděláte, co nechce. Třeba čtyřicetimilionové a relativně chudé Polsko by bruselský nápad podle deníku Financial Times stál 1,5 miliardy eur.

Kdyby tato pokuta platila už koncem loňského roku, kdy Česko bojovalo proti své kvótě téměř 1700 uprchlíků, zaplatili bychom tehdy přes 420 milionů eur. Málokdo by to čekal, ale i bruselské předpisy na zakřivení okurek a banánů najednou začínají vypadat jako vcelku dobrý nápad.

Ne že by samozřejmě především východoevropští politici nezneužívali situaci, kdy většina uprchlíků chce žít v bohatém Německu nebo Skandinávii, k vlastním politickým účelům. Případně jí nemaskovali svou vlasteneckou xenofobii. To je teď ale jedno. Nesmyslnost kvót i posledního plánu Evropské komise totiž nedávno nejlépe demonstrovali Iráčané dovezení do Česka: i oni zneužili projev dobré vůle k tomu, aby se dostali do vytouženého Německa. I proto nejen Česko kvóty odmítá.

„Má to vypadat jako pokuta,“ říká o výši sankce ve Financial Times nejmenovaný bruselský úředník. Taky to tak vypadá: téměř 7 milionů korun za každou hlavu odmítnutou v rámci příslušné státní kvóty? Průměrný Čech tak na bruselskou pokutu vydělává přes 20 let! Možná bychom se pomalu taky měli dát na pochod západním směrem.

Ironií příznačnou pro Brusel navíc je, že to, co je ve skutečnosti pokuta, zkouší prezentovat jako odměnu: tedy možnost vykoupit se z povinnosti, kterou vám někdo jiný určil. Své o tom vědí třeba policisté, na dálnicích nám taky dávají podobnou šanci na vykoupení. Plán Evropské komise ještě musí schválit většina členských zemí EU i europarlament, to se ale může lehce stát, jak ukázalo už schvalování kvót. Německo, které k sobě uprchlíky ústy své kancléřky pozvalo, obojí „umí“, jak by řekli čeští političtí kmotři.

hanka666 ( 5. května 2016 13:53 )

Abbasová, at si žijou, ale na svém v Africe a za své. Nás jen zneužívají a využívají.

pp10 ( 5. května 2016 11:39 )

Tak na to se da rict jedine zlata RVHP .... jak smutne.....

sores ( 5. května 2016 10:54 )

Janeček se jich zastává jen proto,že má sám muslimku to je přeci jasné jak facka!!!Jsem zvědavá jestli sám bude mít alespoň 10 harantů když má miliardy a snadno je uživí! Mít hodně děcek je jen o penězích o ničem jiném!A to si mohou dovolit jen a jen boháči!

franta15 ( 5. května 2016 10:43 )

Pro corsa: ano, právě toto vysílala něm.TV, jak si USA brání svoje jižní hraniec.e To co EU a někteří naši politici odsuzují- ploty, které zači stavět Maďaři a po nich celá Evropa, každý okolo svého státečku, toto a v daleko větší míře dělají už roky a roky američané. Nikdo o tom u nás ani nevěděl a ti co to věděli tak nám to ututlali! Takto si chrání svoje území USA a přitom Obama přijede do Evropy "pochválit" Merkelovou za to, že Německo jako jeden stát EU zve do Evropy miliony nebo i desítky milionů lidí. Amerika a Německo snad chtějí celý kontinent přestěhovat k nám a kdo s tím nesouhlasí, tak tomu budou vyhrožovat vším možným! Zastavením dotací, pokutami, už dnes mění Německo i jiné státy platné zákony a všechno podřizují tomu,že my původní obyvatelé Evropy budeme legálně zlikvidovaní pokud se nepodřídíme islamizaci Evropy. Kde je nějaké evropské právo, kde je naše svoboda a nezávislost, za kterou jsme bojovali desítky roků. Aby to někdo brutálně škrtl a udělal z normálních lidí zločince, kteří nedodržují zákony a je třeba je potrestat. Když se nebudeme bránit nyní, tak později už to nepůjde. Je konec s demokracií a svobovou, za zločince bude někdo vyhlašovat celé národy i celou Evropu. Lidi nemůžou tleskat vládě a politikům, kteří jsou proti nim, ale jedině těm, kteří zastávající stejný názor s nimi. Třeba i našemu prezidentovi... 

franta15 ( 5. května 2016 10:28 )

Tak tomuto říkám "kabaret". Nevím jestli ostatní lidi čtou to samé co já a co na to máme říct? Toto je "ani z voza- ani na vůz". Jsme snad "zatím" svéprávná země patřící do EU. Nedali jsme na názory neoblíbeného Klause. Celá EU i Merkelová /ta není ve vedení EU/ ví od začátku, že stanovisko nás i ostatních zemí Šengenu je takové, že jsme si sem nikoho nezvali, na rozdíl od Němců. Poté jsme víckrát řekli, že nesouhlasíme s žádnými kvotami. Kdo si sem muslimy pozval, tak ať se o ně postará. Následně se ukázalo, že k nám do ČR ani nikdo nechce jít a to se i potvrdilo. EU však dál vydává totálně nesmyslná rozhodnutí o tom, že kvoty jsou povinné a když ty počty lidí nepřijmeme, tak musíme zaplatit pokutu/??/ anebo "odměnu??/ a ještě stanoví takovou částku pokuty, že by naše vláda musela okamžitě vyhlásit na Česko bankrot. Řecko se ho už pár roků snaží odvrátit, my bychom k němu byli odsouzeni a to ještě není jasné kým a na základě jakého zákona. A my lidé o tom všude čteme a slyšíme a jsme z toho úplně PAF! Myslí tady ještě vůbec někdo to co říká vážně, anebo už to budou jenom čím dál tím větší nesmysly??? My snad zrušíme sebe sami a spácháme hromadnou "hara kiri" jenom proto, že nějaké mocnosti chtějí poškodit a zrušit celou EU, celý kontinent. Od začátku zastáváme pořád stejné stanovisko, ale nikdo to nebere vážně. Dvětřetiny národa žije pod hranicí bídy a EU nám přikáže jak máme zaplatit za každého muslima skoro 7 milionů!!! Lidi, vidíte taky to co já, že jde o čím dál tím větší absurdity a že není možné čekat dál co na nás kdosi vymyslí- příští týden měsíc nebo rok! Zodpovědní lidi, založte někdo novou stranu, která se postaví této zlovůli. Jako občané nemáme koho volit a jedny volby budou už letos. Češi byli vždy stateční a uměli za svůj názor a národ bojovat, nemůžeme jenom tak nečinně přihlížet k tomu co se okolo náš děje! Víte co odvysílala něm. TV Glroria a co nám žádná naše TV neřekne? Bylo to včera na několika diskusích...

Zobrazit celou diskusi