Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

KOMENTÁŘ: Dluh ČSSD naučí, že peníze nepadají z nebe. I Sobotka pozná život

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
21. dubna 2016
17:20

V ČSSD si dlouho mysleli, že se peníze tisknou v Lidovém domě. Strana proto vždy popírala ekonomickou realitu země: přidáme státním zaměstnancům, rozdáme třinácté důchody, zrušíme zdravotnické poplatky a vrátíme plnou nemocenskou, zavedeme druhé, třetí i další porodné… On to někdo zaplatí, nejlépe naši nevoliči. Ani ježíšek neumí být tak štědrý jako ČSSD. A zvlášť před volbami.

Teď ale hodnotu peněz konečně zjistí i v ČSSD. Advokátovi Zdeňku Altnerovi má strana zaplatit víc než 300 milionů korun, na které si vzala bankovní úvěr. Takže přinejmenším už ví, že se peníze netisknou v Lidovém domě: když je nemůžete lidem sebrat na daních, musíte pro ně do banky. Na extra daně pro nenáviděné banky teď proto možná rádi zapomenou i v Lidovém domě.

Strana taky začíná na vlastní kůži poznávat, jak funguje reálná ekonomika. To nikdy není od věci: když nemáte peníze a musíte šetřit, nemůžete je rozdávat jako ve volbách. Kasa je cink, říkával před volbami na náměstích poslanec ČSSD Vítězslav Jandák.

I ČSSD se tak nyní nedobrovolně učí, co vždy vehementně odmítala: vzhledem k utaženému opasku snižuje platy zaměstnanců i výdaje na služby a některé lidi dokonce propustí. Jsem upřímně zvědavý, co na to odbory: svezou se kvůli tomu autobusy znovu na Václavák? Nakonec odbory a ČSSD vždy bývala víceméně jedna strana, ne?

Kvůli dluhu strana dokonce šetří i na předvolební kampani. Ostatně může si to dovolit, právě dluh jí dělá kampaň k nezaplacení – a zadarmo! Byť ne úplně takovou, jakou by si zřejmě sama přála. Kauzou s dluhem, který se do monstrózní výše vyšplhal kvůli původně pakateli a také odsouvání řešení na jindy, ČSSD lidem předvedla, jak by mohla vypadat její jednobarevná vláda: většinu problémů zameteme pod koberec, zakryjeme penězi jiných a hlavně se dál tváříme, že pořád máme z čeho rozdávat. A až přijde exekutor… Doufejme, že bude vládnout někdo jiný.

Ale všechno špatné pro něco dobré, říká se. Díky patálii s dluhem snad k reálnému životu přičichne i premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten je od studií v politice, takže nikdy nepoznal, jak hezky chutná skutečný život. Nikdy nebyl na pracáku, vždycky žil z daní ostatních lidí; nikdy taky nemusel do banky pro vysokou hypotéku, drahý byt zaplatil převážně z ministerských a poslaneckých diet.

Ne že by se dluh ČSSD Sobotky přímo nějak dotkl. I on už teď ale aspoň ví, že když si v běžném životě půjčíte peníze, musíte je splatit. Někdo jiný je za vás platí jen v gangsterkách, nebo v politice.

vIadimir1950 ( 21. dubna 2016 23:21 )

Marná řeč. Podepsal to Zeman.

gjim ( 21. dubna 2016 20:34 )

Jo, to už Kulohlav se bude učit šetřit? Hlavně ať nám nezdraží a nezdaní vzduch.

anno ( 21. dubna 2016 19:46 )

Tenhle sedmilhář Sobotka se snaží ze všeho vykrotit, ale i naněj brzy dojde, na každého podvodníka se voda v kotli vaříííí!!!!!!

anno ( 21. dubna 2016 18:00 )

Sobotkovy nevěřím ani že někumu přeje "Dobrý den", je falešnej jak hliníkový pětník!!!!!!!

demiro ( 21. dubna 2016 17:55 )

 Konečně pravdivý komentář. Bravo!!!

Zobrazit celou diskusi