Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Politici by měli děkovat Iráčanům. O takové blamáži ani nesnili

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
20. dubna 2016
05:30

Česko není úplně snovou zemí běženců: většina Čechů je tu nechce, takže málokoho překvapí, že se i oni sami Česku vyhýbají jako čert kříži. Nebo něco na ten způsob v islámu. Dovoz křesťanských uprchlíků z Iráku Nadačním fondem Generace 21 měl proto ukázat spíš vzájemnou lásku: i Česko umí ukázat hezčí tvář, když nejde o muslimy.

Politicky korektní mise se ale nakonec mění v ošklivou blamáž. Několika desítkám z téměř 90 Iráčanů se u nás záhy začalo natolik „stýskat po domově“, že se místo návratu do Iráku postupně pokusili utéct do bohatého Německa. Tam míří i většina současných uprchlíků, jen to na rozdíl od „českých“ iráckých křesťanů hrdě říkají i do TV kamer. To vám mimochodem napoví jisté věci o křesťanství: „Nebudeš lhát“, zní osmé přikázání. Ostatně zeptejte se lidovců.  

 

První skupinu Iráčanů teď zřejmě čeká vrácení z Německa do Česka, zatímco druhá – zadržená ještě u nás – požádala o návrat do vlasti. Vše se tak nakonec scvrklo na obvyklou debatu, kdo zaplatí jejich cestu do Iráku. Horší PR si uprchlíci nemohli v Česku způsobit.

Naši politici teď musí plesat radostí: nonstop nás přesvědčují o tom, o čem je nonstop přesvědčujeme my sami, tedy že uprchlíci jdou jen za lepším životem, takže nemají žádné právo na naši pomoc – a oni nám teď sami dají v přímém přenosu za pravdu! Takhle negativní a navíc i uvěřitelnou blamáž si nezaplatíte ani v politice. Třeba prezident Miloš Zeman kvůli tomu hned musel znovu mezi lidi.  

Hojně medializovaná anabáze samozřejmě nabízí prosté cynické zdůvodnění: iráčtí křesťané prostě českou neziskovku jen zneužili k tomu, aby se dostali do Evropy a vyhnuli se tak obludné migrantské kalvárii, a to včetně placení nekřesťanských peněz pašerákům. Česko pro ně ve skutečnosti nebylo nic jiného než přestupní stanice na cestě do Německa. A tklivé TV příběhy nic jiného než obyčejné lži.

Největší ironie ovšem je, že příběh iráckých křesťanů politici teď používají k úplnému opaku toho, k čemu ho používali původně: totiž že pomoc může dobře fungovat, když si stát vybere své vlastní vhodné uprchlíky, kteří rozumí naší (ne)víře. Možná ale mysleli pomoc, jak se bezpečně dostat do Německa.  

11karel11 ( 21. dubna 2016 20:55 )

Z toho vyplývá, nikoho nebrat a pomáhat našim lidem. Za cizí peníze si udělali výlet.

paragraf ( 20. dubna 2016 15:35 )

jdi do prd.e.le carmíne i se svou agitací

marlen52 ( 20. dubna 2016 14:52 )

 ať jdou kamkoliv jen když nezůstanou tady

jima ( 20. dubna 2016 10:45 )

 Proc by meli zustavat v Cesku, zde by museli makat. V Nemecku po udeleni asylu maji narok na takove penize, ktere by v Iraku ani nevydelali: dosp. osoba: 404 €, + Partner 364 €. Kazde dite prumerne 270 € + pridavky ca. 200 € na dite. Plus zaplaceny najem, a sice na neomezenou dobu. Je lehke si spocitat, na co ma narok rodina, ktera ma 8 deti. A neni jich malo. Jiste ted zkusi jit z Iraku do Nemecka.

denneter ( 20. dubna 2016 10:25 )

Vyžraní jako vepři, ti nejsou pronásledovaní válkou.Jsou to pijavice.

Zobrazit celou diskusi