Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Velká modrá loupež? Parkovacími zónami nás města jen olupují

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
13. dubna 2016
05:50

Praha sice nemá už několik měsíců kompletní radu, když je ale potřeba vytáhnout z lidí další peníze, umí dát potřebné hlavy dohromady. Nedávno rozhodla, že rezidenti několika městských částí (1, 2, 3, 7 a 16) zaplatí téměř dvojnásobné roční parkovné: místo sedmi stovek 1200 korun. Jsem rád, že patřím mezi tyto vyvolené.

A důvod? Radši ho nechtějte znát. Třeba náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek se jako obvykle zamyslel… Nejdřív přiznal, že parkovací zóny považuje sám za nesmyslné, když už tu ale jednou jsou, proč je nezdražit? Načež se ze zdražení nesmyslu snažil vymluvit tím, že nás čeká velká technologická revoluce tohoto nesmyslu: karty si už prý nebudeme muset vylepovat na sklo a při výměně auta nebudeme muset na radnici. A to samozřejmě není zadarmo!

Dokonce zazněl i argument, že v jiných městech je parkování dražší než v Praze, takže v hlavním městě prostě nemůžeme zůstat pozadu. To je skutečně revoluční logika hodná politiků: nejdřív si vymyslíte nesmysl za peníze jiných lidí. Poté ho začnete zdražovat s tím, že zdražení zdůvodníte náklady na toto zdražení. Na magistrátu musí být fakt legrace, co tam nikdo nevládne a na pořádek už nedohlíží Matěj Stropnický.

Ještě větší revoluci, nebo spíš džihád proti řidičům, by si přál místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský: podle něj by ti, kteří auto používají jen párkrát týdně, měli parkovat na soukromých parkovištích. Jejich auta prý v ulicích jen bezúčelně překážejí. Mirovského aspoň omlouvá to, že je ze Strany zelených a tam mají džihád proti pokroku v popisu práce.

Možná bychom totiž mohli doma zrušit splachovací záchody, protože potřebují kanalizaci a ta pro změnu překáží pod ulicemi. A taky občas otráví vodovod projímavými látkami, jak dobře vědí na Praze 6. Nakonec vůbec bychom se mohli začít vracet do počátků lidstva, protože stejně už brzy přijde konec světa. Život v jeskyních prý býval hotová nirvána. 

Placené modré zóny původně údajně vznikly proto, aby nám v ulicích neparkovali lidé odjinud. Člověka by logicky sice napadlo, že nejjednodušší způsob, jak zabránit nerezidentům jisté městské části, aby v ní parkovali, je prostě jim nedat parkovací kartu. Politici to ale viděli jinak: místo toho začali karty prodávat rezidentům.  

Od té doby se z modrých parkovacích zón stala de facto nová daň, proti níž není obrana. Ostatně víte, jak pražská rada došla k částce 1200 korun ročně? Nevychází z žádných konkrétních nákladů. Vedení Prahy si prostě řeklo, že stovku měsíčně lidé ještě unesou, aniž by vzali magistrát útokem. A taky že to pomůže naplnit poloprázdné kasy jejich kamarádů na jednotlivých městských radnicích. Takhle nějak vypadá legální loupež.    

bullshit ( 13. dubna 2016 13:09 )

Nejsem z Práglu ale chápu postižené občany. Je to nehoráznost a lumpárna, každý trvalý obyvatel by měl mít možnost parkovat jeden vůz zdarma. To slovo "rezident a abonent" to je taky masakr češtiny, fuj....

yarda ( 13. dubna 2016 13:04 )

IMHO by bylo lepší, kdyby moudří místo toho, aby vymýšleli, jak skásnout rezidenty zařídili, aby po Praze bylo dost parkovacích míst i pro nerezidenty. Co kdyby například developeři co by chtěli něco stavět v místech kde je nebo by mohl být nedostatek parkovacích míst museli povinně zřídit určitý počet míst, kde by mohli zaparkovat, byť třeba za mírný poplatek i neVIPáci?

Zobrazit celou diskusi