Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Komentář: Podle Zemana jsme zase suverénní. Můžeme suverénně podlézat Číně

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
29. března 2016
05:41

Čínský prezident  Si Ťin-pching přiletěl do Česka, odkud kdysi pocházely jeho dětské boty. „Velký strejda“, jak mu přezdívají Číňané, se v Česku setká nejen s prezidentem Milošem Zemanem. Jemu Češi zatím nepřezdívají „Velký strejda“, přesto si ale tihle dva budou dobře rozumět. A zvlášť bude-li na blízku Jiří Ovčáček, který jako vždy umlčí „pražskou kavárnu“.

Zeman se před časem v komunistické Číně zamyslel, že bychom se tam mohli lecčemu přiučit. Před příjezdem Si Ťin-pchinga do Česka pro změnu čínským médiím řekl, že i u nás se konečně mění věci k lepšímu. Děláme teď prý politiku založenou na vlastním zájmu, už „nejsme pod tlakem USA a EU“. „Teď jsme opět nezávislou zemí,“ řekl doslova český prezident.

Možná jsme v jeho hradním pohádkovém světě vystoupili z EU i NATO. Ostatně cestou z letiště na Hrad, již Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce vyzdobila čínskými vlajkami a uvítacími billboardy, to tak vypadá. Škoda jen, že šéf tohoto spolku Jaroslav Tvrdík nerozdal dětem i rudo-žlutá mávátka. Nebo staré české boty, které by cestou daly „Velkému strejdovi“, aby se mu u nás líp chodilo. Možná by pak přehlédl billboard s Václavem Havlem a dalajlamou.

Protože je pravda, že se od Číny máme co učit. Třeba ohledně boje s korupcí. V Číně s ní bojují tak, že (nejen) podezřelým jednou večer zazvoní mobil, druhý den ráno je vyzvedne stranická limuzína, pak na pár měsíců zcela zmizí ze světa, načež je v televizi odsoudí na doživotí nebo k smrti. A to i za pouhé braní luxusních dárků. Být to v Číně, nemusí se například Jana Nečasová, předtím Nagyová, donekonečna trápit na policii a u soudů.

Jen je otázka, proč vlastně celé tohle české patolízalství? Zemanova ekonomická čínská diplomacie je totiž zatím dost neúspěšná. Víc než obří Čína u nás investuje i malý Tchaj-wan, takže v rámci národních zájmů by Zeman měl Si Ťin-pchingovi v Lánech spíš říct, že jestli nepošle víc než 45 miliard, které údajně přiváží do Prahy, začneme vyznávat politiku nezávislého Tchaj-wanu. A pro jistotu jim tam ještě pošleme dvacet policistů-poradců jako do Makedonie. 

A mimochodem: víc než Čína u nás investuje i USA a EU, z jejichž tlaku jsme se konečně vymanili. Navíc být suverénní se nám skutečně vždy vyplatilo. Třeba v letech 1938, 1939 nebo 1968 jsme byli tak suverénní…. Buďme realisté. S Číňany obchodují a vítají je všude na světě, v USA i v EU. Že je bude demokracii učit malá země, jež si na ni sama začala hrát teprve před pětadvaceti lety, je směšné. Taky ale nemusíme být nejsuverénnějšími patolízaly. Ostatně mazaní Číňané právě jimi vždy suverénně nejvíc pohrdali.

Přečtěte si: Vše o návštěvě čínského prezidenta v Praze

Návštěva čínského prezidenta:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

meverickx ( 1. dubna 2016 08:31 )

Holec .,.,  Kdy už ti konečně někdo naloží ,.,. Za ty tvoje pro Americké články .,,. Ty prodejná děvk..ooo.,,.

henryj ( 29. března 2016 08:06 )

Jsem rád,že prezidentem je právě MILOŠ ZEMAN!!!!Nevím jak bychom dopadli,být tam ušišlaný nevzdělanec KARL,kterému by sekundoval arcilotr KALOUSEK.To by bylo něco.Protestanti by měli být v tomto ohledu ztrestáni,jako kdysi v TIBETU!!!!

gemino ( 29. března 2016 07:47 )

Jestli pak ti "ochránci lidských práv" (rozuměj sluníčkáři), co tak vehementně mávali tibetskými vlajkami na protest proti příjezdu čínského prezidenta vědí třeba toto: "Tibet -- historická srovnání ....... Kupodivu srovnávací fakta v případě Tibetu jsou dosti jednoznačná a to právě z lidsko-právního hlediska. Jaká byla politická, společenská a sociální situace v zemi před příchodem "okupačních" jednotek? Tibet byl ještě v dvacátém století jediným uzavřeným správním územím s absolutním o t r o k á ř s k ý m systémem. Teprve 13.dalajlama (dnešní má číslo 14) zrušil fyzické tresty v pravomoci místních náboženských hodnostářů ( vypichování očí, uřezávání uší, nosů, usekávání rukou a trhání nohou, či příkaz nosit na hlavě kamenný klobouk). Země byla z 97 % negramotná. Zdravotní systém neexistoval (vše bylo v rukou božích). O postavení žen ve společnosti nelze vůbec hovořit a pojem majetkových vztahů byl zcela neznámý. Je to nyní nevratná historie ještě minulého dvacátého století....." Zdroj: http://blisty.cz/art/39765.html

jirkulik ( 29. března 2016 07:26 )

Robino 1 Tak se nauč číst,nebo popros nějakého soudruha ať ti to přečte a vysvětlí.

chill ( 29. března 2016 07:00 )

A tento Petr Holec je zaměstnanec deníku Blesk? Nebo je to nějaký externista? Každopádně pokud se Blesk ztotožňuje s názory tohoto "inteligenta", svědčí to o tom, že jde o plátek nejhorší úrovně, odpad plný exkrementů je proti tomu voňavka!!! Patolízalstvím jsme jako země oplývali hlavně za Havla, není náhoda, že tento člověk má bustu v Kongresu USA, to opravdu není náhoda. A to, jakým způsobem jsou do světa vyvážena ona neustále zdůrazňovaná "lidská práva" vidíme ideálně na Ukrajině, v Libyii, v Egyptě, v Sýrii, atd.....USA a Západ prosazují tuto politiku takovým způsobem a i za cenu, že nepřežije nikdo!!!!Chaos, destabilizace, vraždění - to je politika lidských práv dle USA a Západu!!!! Každý den, Holče inteligente, děkuj Bohu, že se prezidentem stal Miloš Zeman!!!

Zobrazit celou diskusi