Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Reportáž: Do Paříže se zakousl strach z teroru. Obavy střídá soucit s Bruselem

Autor: Zuzana Štíchová - 
25. března 2016
09:00

Paříž a život v ní na první pohled teroristické útoky v Bruselu, vzdáleném jen 300 kilometrů, nijak nepoznamenaly. Například u slavné Eiffelovky v noci armáda neoperuje a běžně nenarazíte ani na posílené hlídky policie. Přesto turisté ve městě, které se stalo terčem teroristů dvakrát jen během loňského roku, cítí obavy.

Tentokrát to nebyl útok na Paříž, ale Pařížané to tak nevidí. Ve čtvrtek se město probudilo pod zamračenou oblohou a počasí jen podtrhlo téměř hmatatelné obavy. Místním se rychle vrátily vzpomínky na hrůzy 13. listopadu a 7. ledna roku 2015. Atentáty v Bruselu vše oživily, pařížský soucit je proto obrovský.

Eiffelova věž na památku více než 30 obětí úterního masakru svítí jen ze dvou třetin. Horní část je mobilním osvětlením rozzářena do červena, prostřední svítí standardně žlutě. Paty Eiffelovky se pak topí ve tmě. Belgická trikolora připomíná všem Pařížanům i rozličným turistům, že jistotu před teroristy nemá nikdo nikde na světě. Tu nejmenší však samotné „město umělců a milenců“.

Eiffelovka v belgické trikoloře. Pařížané dobře ví, co znamená útok teroristů... Eiffelovka v belgické trikoloře. Pařížané dobře ví, co znamená útok teroristů... | Blesk / Zuzana Štíchová

„Malé obavy mám,“ svěřuje se u Louvru, největšího muzea světa, Ki z Jižní Koreje. Mladá žena je v hlavním městě Francie jen na dva dny se svou kamarádkou, poté pokračují v cestování. Obě ale střídavě trochu vyděšeně sledují pochodující vojáky. A vojačky. V Paříži není výjimkou potkat ženy ozbrojené odhodláním ve tvářích a opásané samopaly. „Vojáky jsme zatím potkaly jen tady,“ popisuje své zážitky Ki.

Stejným směrem ostražitě pokukuje i Maria ze Španělska. Kolem větší z obou skleněných pyramid na louvreském nádvoří totiž zrovna prochází dvoučlenná vojenská hlídka. S přítelem si žena udělala výlet do romantické Paříže, ale své proslulé kouzlo má město jen napůl. „On kecá, taky se bojí,“ dobírá si dívka svého přítele, který na dotaz, zda se cítí s vojáky za zády bezpečněji, říká, že se ničeho neobává. „Jsme tu na čtyři dny a Paříž je skvělá, ale obavy samozřejmě mám,“ říká s plachým úsměvem Maria. Kdo by je neměl...

Zatímco u Eiffelovky zvýšený dohled neplatí, v Louvru ano. Vojáci tu pochodují jak apoštolové na orloji... Zatímco u Eiffelovky zvýšený dohled neplatí, v Louvru ano. Vojáci tu pochodují jak apoštolové na orloji... | Blesk / Zuzana Štíchová

Neklid, opatrnost a sem tam evakuace metra

Zatímco Španělka ani Jihokorejka se k žádné bezpečnostní akci nepřipletly, jiní turisté zažili na vlastní kůži, co to znamená cestovat do západoevropské metropole, která je asi nejvíce postižena „válkou s terorismem“.

Druhý den obdivuje v Paříži památky také Soraya z Brazílie. „Viděla jste ve městě nějaké policejní nebo vojenské hlídky?“ ptám se jí. „Ano. Mnoho. Na ulicích jsme viděli řadu policejních aut a hodně policistů. Armádu zatím jen tady,“ popisuje odhadem čtyřicetiletá Brazilka.

„A cítíte se ve městě po těch teroristických útocích bezpečně?“ ptám se dál. „Mám trochu strach, protože jsme před chvílí byli v metru a evakuovali nás. Mysleli, že je tam bomba kvůli nějaké podezřelé krabici. Nemluvím francouzsky a nebylo to příjemné, protože jsem musela na jinou linku a vůbec jsem nevěděla, jak se dostat tam, kam chci,“ pokračuje Soraya. „Takže obavy ano, ale zas nic přehnaného. Stejně si to tu užívám,“ dodává Brazilka z druhého nejlidnatějšího státu země Minas Gerais.

Když se ozve rána, všichni se rozhlížejí, co vybuchlo

Zvýšenou bezpečnost, ale jen na pečlivě vybraných místech, především dopravních uzlech, přiznává také česká ambasáda v srdci Francie. Posílena je podle ní bezpečnost letišť, velkých nádraží i dopravních tepen. „Nejsou moc vidět,“ komentuje policejní strategii tajemník Petr Reimer.

Z velvyslanectví ale také jasně zaznívá, že kdykoliv se ve městě ozve větší rána, už se všichni ohlížejí, zda se nejedná o výbuch nebo jiné řádění islámských fanatiků.

Genius loci ani tak ale Paříž neztratila, jen už není tolik bezstarostný. Otázkou je, zda se duch tohoto velkoměsta změnil navždy, nebo je ostražitostí naředěn jen dočasně. Obdiv si ale obyvatelé zaslouží každopádně – z útoku na Charlie Hebdo i listopadového masakru se oklepali neuvěřitelně rychle a život pro ně jde zkrátka dál.

Připomeňte si: Teroristické útoky v Paříži

Čtěte také: Vše o teroristických útocích v Bruselu

hejhej ( 27. března 2016 09:06 )

Strach z teroru. A co pro to děláte? Taháte stále do Evropy teroristy, primitivy, násilníky s muslimskou násilnickou ideologii, stavíte jim mešity, aby měli kde 5x denně třískat hlavou o zem ,výt jako šakali a rušit okolí. Dvolujete ženám chodit v hadrech, dělat všude bor.del. A výsled ? Smrt nevinných lidí. Soucit EU není srdečný, je jenom divadlo. Celá EU je odporná!!!!

tymitaky ( 25. března 2016 13:16 )

Ať se podívám kamkoliv, vidím, že nás teroristé drtí a drtí, jediný výsledek boje proti terorismu je ztráta našich svobod.

pekaaaros ( 25. března 2016 10:47 )

kámo, tohle byl první útok svatých válečníků, kdy jsem víc naštvanej na politiky než na samotné Araby! myslím, že jestli chceme tuhle svatou válku (nebo dnes se jí vlastně říká velmi mírně válka s terorismem) vyhrát, tak nejdřív musíme vyhrát boj u nás doma. změnit hloupou utopickou krátkozrakou směšnou rétoriku EU a západních vlád.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa