Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Co má společného Trump se Zemanem? Hulvátství a předškolní moudra

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
2. března 2016
10:55

Donald Trump dokázal to, co tradičně nepředpovídal žádný novinář ani expert. Po takzvaném volebním superúterý zřejmě míří do role republikánského kandidáta na prezidenta USA. Část Američanů evidentně zapomněla, že nežijí v TV reality show, kde Donald vládne jako superman a jen kolem sebe pálí. Čínskému prezidentovi totiž ve skutečnosti jen stěží řekne: Máš padáka. Přinejmenším by mu nerozuměl.

Nestává se často, aby se mocná a bohatá Amerika inspirovala v Česku, spíš to bývá naopak. Pokud ale Američané chtějí vidět, jaký by Trump byl prezident, měli by podobně jako jejich úřady blíže sledovat českého prezidenta Miloše Zemana. Oba jsou totiž podobní populisté se slabostí pro hulvátství a moudra dětí předškolního věku. Oba taky těží ze zjitřenosti své doby.

I když je pravda, že ve srovnání s Trumpem je Zeman vlastně jen břídil z Vysočiny. Nebo aspoň raný prezidentský Zeman ve svém předovčáčkovském období. I Zeman rád uráží lidi, na Trumpa ale určitě nemá. Američan s nejhorší přehazovačkou na světě na hlavě dokázal urazit snad každého, o kom začal mluvit – včetně svých potenciálních voličů. Zeman si urážky nechává jen pro oponenty, v tom si věří méně než Donald. Jak takový superstyl končí, demaskuje soud, který se Zemanem právě začíná kvůli nepodložené dehonestaci novináře Ferdinanda Peroutky.

Prezident Miloš Zeman Prezident Miloš Zeman | ČTK

Současně lze předvídat, že pokud by se Trump skutečně stal prezidentem, což by byla ještě horší reality show než ta jeho televizní, mělo by to vliv i na naši zahraniční politiku. Trump si vzájemně lichotí s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, snad v sobě objevili vzájemnou náklonnost. A s Putinem si vzájemně lichotí i český prezident. Vztáhneme-li na to Zemanovu prostší logiku, máme milostný trojúhelník. Byl by to magický triumvirát. Představte si Trump Plaza na karlovarské kolonádě plnou Putinovy ruské suity.

Bude zajímavé sledovat případný prezidentský souboj Trump-Clintonová. Trumpův populismus je na vzestupu i v celé Evropě včetně zdí na hranicích a politici si s ním přestávají vědět rady. Komentátoři i analytici předpovídali, že Trumpova prázdná bublina urážek a lží splaskne někdy vloni v létě. Jen se přifoukla. Clintonová samozřejmě není žádný kandidát z nebe jako před ní Barack Obama; často vypadá podobně strašidelně jako Trump, jen jinak. A taky mají v Americe smůlu, že soud za urážky Trumpa zřejmě teprve čeká.

rumungro ( 2. března 2016 17:04 )

Přesto zůstávám realistou.

stacho ( 2. března 2016 16:07 )

Ty chytráku máš v palici ziku

rumungro ( 2. března 2016 15:06 )

Rád bych ubezpečil obávající se menšinu, která žije, díky Bakalovic novinářům mimo realitu, na to, že je prezident Zeman a ani prezident Trump nebudou zavírat do cvokhauzu. Naopak, dostanou lístky na cestu s názvem "Po stopách amerických osvoboditelů."

anka ( 2. března 2016 14:27 )

Pani Clintonova je alespon profesionalni politik, ktery toho vi o svete hodne.

anka ( 2. března 2016 14:25 )

Smutne uz je, ze se Zeman vubec prezidentem stal. Doufejme, ze Americane budou chytrejsi a Trump nevyhraje.

Zobrazit celou diskusi