Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Komentář: Soud o Peroutku a Hitlera nalije Zemanovi jeho vlastního vína

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
25. února 2016
05:45

Prezident Miloš Zeman se stále neomluvil za údajný článek Ferdinanda Peroutky „Hitler je gentleman“. A protože článek v análech dodnes ve svém volném večerním čase marně hledá i Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček, jenž začal na Hradě vidět stejné věci jako jeho šéf, skončí celá věc už v březnu u soudu.

Tam Zemana za jeho nepodložená tvrzení i posmrtné ničení reputace slavného novináře žene Peroutkova vnučka Terezie Kaslová. A dobře dělá, prokazuje tím Česku veřejnou službu. Prezident byl totiž ochotný omluvit se jen za to, že údajný článek nenašel, místo aby se veřejně omluvil za Peroutkovo nařčení ze sympatií k Hitlerovi.

To je mimochodem zhruba stejné jako chtít po soudu, aby vás do vězení neposlal za vykradení obchodu. Ale jen za to, že neumíte prokázat, že jste v danou chvíli dostali hlad. Skoro podezřívám Ovčáčka, že něco tak chytrého poradil Zemanovi on. Čpí z toho jeho pozdní hradní rukopis.

Ostatně soud prospěje i Zemanovi samotnému. První přímo zvolený prezident si začal myslet, že když sedí nad Prahou, sedí i nad zákonem a normami běžného slušného chování. Snad se inspiruje v Rusku.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček údajný článek Hitler je gentleman nedohledal. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček údajný článek Hitler je gentleman nedohledal. | Zbyněk Pecák

Nakonec není to poprvé, co by se Zeman omlouval za pomluvy. Prezident o novinářích rád říká, že jsme pitomci. Před lety z něj ale něco na ten způsob udělal novinář Andrej Březina, když si od něj nenechal líbit denunciační obvinění z korupce. Zeman se mu nakonec musel omluvit v inzerátu v deníku Mladá fronta Dnes.

Právě pomluvy i polopravdy Zeman používá jako argumenty nejradši, patří k jeho zbraním mnohem víc než domnělá chytrost nebo kalašnikov. Jsem proto zvědavý, s jakou výmluvou přijde k soudu. Tomu zřejmě nebude stačit, že prezident viděl v Přítomnosti údajný článek někde vlevo dole, vpravo nahoře nebo možná taky uprostřed. Bude ho muset ukázat. Pravda totiž je, že Zeman občas nevidí nejostřeji, jak veřejně ukázal nejen nad korunovačními klenoty.

Prezident své oponenty včetně novinářů často obviňuje, že si vymýšlí, i když to není pravda. Soud mu brzy nalije jeho vlastního vína. I on teď bude muset dokázat, že nedělá to samé. Jinak bude zase za pitom… Jedno ale dost pravděpodobně nezmění ani žádný soud: Ovčáček bude po večerech dál pátrat v análech.

babocka ( 2. března 2016 10:32 )

Pani Kaslová alespon oživí zašlou slávu svého zapomenutého dědečka .Myslím si ,že Pan Zeman má pravdu vždyt v Itálii před válkou židé se dávali k Musolinimu ,protože se báli komunistů ,aby nepřišli o majetek .Moje babička mě povidala ,že byla u žida v obchodě a ten mluvil německy babička řekla proč nemluví česky a on jí na to odpověděl jen počkejte ještě rádi budete mluvit německy až na Vás přijde Hitler

eliska963852 ( 25. února 2016 14:10 )

Ferdinand Peroutka se proti nařčení nemocného alkoholika už nemůže bránit, doufám, že se najde dost slušných lidí, kteří to udělají za něj.

ambree ( 25. února 2016 11:55 )

Autor článku, to je ale hlava

lipno ( 25. února 2016 10:33 )

Nezáviď Lýbě těch 30 stříbrných, co si pro ně pravidelně chodí ke Shapirovi

avina ( 25. února 2016 10:18 )

Od Peroutky jsem nic nečetla,jen od synovce Peroutky.Pěkný článek o nebezpečí migrantů. Holec při psaní o prezidnetovi dlouho pátral v análech,jak píše.Inu ,je pto ptom...ten redaktor.

Zobrazit celou diskusi