Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Komentář: Policie na uprchlické demonstraci neselhala. Jen trochu hnědne

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
22. února 2016
18:00

V populární hudbě se tomu říká evergreen. Nahrajete hit a ten pak do lidí dávkujete, dokud nemají dost. Stejným postupem se poslední dobou asi inspiruje policie i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Není důvod někoho trestat a není důvod tvrdit, že policie selhala,“ shrnul ministr výsledky kontroly práce policie na protiuprchlických demonstracích 6. února.

Vše tedy znovu skončilo jako obvykle: ničím. A to i přesto, že postup policie na demonstracích, kde hrdě exhibovali zakuklení a ozbrojení extremisté, práskaly slepé výstřely a létaly dlažební kostky i světlice na státní majetek (žižkovská Klinika), kritizuje nejen ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Nejen to. „Můžete si za to sami, protože lžete, najměte si svoji vlastní ochranku,“ měli si na Hradčanech od anonymního policisty vyslechnout zaměstnanci Českého rozhlasu, jejichž přenosový vůz demonstranti opakovaně napadli. Policie teď oznámila, že se jí údajného policistu nepodařilo vypátrat.

Neumí-li policie ve městě prošpikovaném kamerami víc než někdejší studio VyVolených vypátrat ani to, jestli se něco takového skutečně stalo a kdo případně je oním fantómem s originálním pohledem na práci policie, možná bychom si měli vlastní ochranku radši najít všichni.

„Chtěl bych ho vyzvat, aby se sám přihlásil,“ řekl na adresu policisty Chovanec, jehož nezradil tradiční krizový smysl pro humor. Aha! Třeba jako Petr Sisák a spol., který se nedávno taky musel přijít sám nechat zatknout? V jeho případě podle sebe policie taky vlastně nepochybila, když její elitní detektivové nevěděli, že místo čekání na zatčení je Sisák v zahraničí. Ve vězení nakonec skončil, tak co?

Policie jako by poslední dobou, co nápadně splývají názory prezidenta Miloše Zemana a populistů i extrémistů typu Tomia Okamury nebo Martina Konvičky, vůbec měla problém rozlišit, na čí straně má stát. Vloni 17. listopadu na Albertově totiž stála na straně českých i ruských extrémistů. Na jejich akci znemožňovala práci domácím i zahraničním novinářům, zatímco se starala o volný pohyb Miroslava Sládka či Němců z Pegidy.

Policie i vnitro se vždy hájí tím, že nedošlo k porušení zákona. Jen aby zákon podobně nehájili tak dlouho, až ho budou psát výhradně lidé jako Okamura, Sládek a Konvička a policii budou suplovat zakuklení extrémisté, s nimiž dnes někteří policisté nebezpeční souzní. Ale skončeme optimisticky: policie zase neselhala, jen prostě trochu hnědne.

Podívejte se na pražskou migrační demonstraci z pohledu policie: