Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Komentář: Sotva politici propadnou pravdomluvnosti, rozpoutají málem válku

Petr Holec komentuje výroky prezidenta Zemana a ministra obrany Stropnického.
Petr Holec komentuje výroky prezidenta Zemana a ministra obrany Stropnického.  (Autor: Blesk/ČTK)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
12. února 2016
05:23

Nikdo nikdy nepodezříval politiky z pravdomluvnosti, takže bereme za samozřejmé, že lžou. Tedy: neříkají pravdu, jak tomu říkají oni sami. Je proto legrace, že sotva přestanou aspoň jednou lhát… začnou je hned jiní politici udávat za velezradu a vybízet k rezignaci.

To je nyní případ prezidenta Miloše Zemana a ministra obrany Martina Stropnického, jejichž náhlá pravdomluvnost rozpoutala málem válku. Zeman si nařčení z velezrady vysloužil při svém posledním krajském výjezdu, ze kterých se stalo nonstop turné a taky generátor nejlepších bonmotů: při debatě s občany Kornatic potvrdil, že Česko zaplatilo za Hanču s Tončou, dvě Češky unesené v Pákistánu, téměř 150 milionů korun, jak předtím napsal Respekt.

Načež se záhy lekl své pravdomluvnosti a rychle dodal, že jen čerpá z médií. Bylo však pozdě: předtím už totiž přiznal, že vykoupení Češek bylo dilema. Finta s čerpáním z médií proto byla stejná, jako když fotbalista Tomáš Ujfaluši před časem popíral mejdan s holkami z escortu slovy, že nic takového nebylo a „ta částka taky nesouhlasí“. Navíc odkdy Zeman vykrádá novináře, největší pitomce na světě?

Za pravdu se teď kaje i Stropnický. Nechtěl prý lhát, když přiznal, že jsme pětici Čechů vězněných v Libanonu vyměnili za propuštění a nevydání Libanonce Alího Fajáda do USA. I on zkusil svou pravdomluvnost záhy napravit lží, bylo ale už taky pozdě: i proto ho teď k rezignaci vybízí vicepremiér Pavel Bělobrádek. Což překvapí od lidovce: v desateru, ve které zkouší v KDU-ČSL věřit vždy před volbami, totiž stojí i cosi o pravdě. 

Je to mela, jež vynesla na povrch i další pravdu: Zeman se Stropnickým jsou diletanti, kteří si pro pravdomluvnost vybrali jeden z mála okamžiků, kdy politici mají v zájmu státu i občanů lhát, případně mlčet. Své občany vykupují všechny státy, které na to mají, ty chytřejší o tom ale nikdy nemluví.

Částku za Tonču s Hančou sice do světa vypustil Respekt, těžko ale vinit noviny za publikování podobných novin. Navíc když politici umí lhát téměř o všem, o čem lhát nemusí, proč musí propadnout pravdomluvnosti zrovna ve chvíli, kdy mají i v našem zájmu zalhat?

V Česku se teď stalo náboženství z transparentnosti, stoprocentně transparentní stát ale neexistuje: každý stát musí být ve vlastním zájmu i netransparentní. Protože jakmile začne být stoprocentně transparentní jako Stropnický se Zemanem, dopadne zhruba stejně, jako když šli naši policisté transparentně zatýkat Radovana Krejčíře a někdo nechal otevřené okénko na WC.

mirkazam ( 12. února 2016 13:40 )

ganzanie...copak copak,že by nervíčky ???

mirkazam ( 12. února 2016 13:35 )

ganzanie...ozval se pan retardovanej chytrolín.No co každý jsme nějaký,co ??? Jenom někdo jako ty si myslí jak je originální,a v tom se probudil,a ruka v nočníku

vladimir1950 ( 12. února 2016 12:37 )

no, politici jsou nudní, mimo realitu, vítači a přizdisráči. To jen Zeman vnáší do politiky trochu opravdového života.

dozor3a ( 12. února 2016 12:12 )

Jak prezident řekl, jste nudní Vladimíre.

vladimir1950 ( 12. února 2016 12:05 )

Je zajímavý přístup ke Stropnickému a k Zemanovi. Stropnického podrželi, do Zemana se ser.u dál. Prašivá politiky kde platí jen pravidlo "černé pracky" a kdo chce s vlky žíti, musí s nimi výti..banda všivá!

Zobrazit celou diskusi