Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Komentář: Ministr Jurečka to konečně přiznal. Za bídné jídlo si můžeme sami

Kdo může za českou (ne)kvalitu potravin?
Kdo může za českou (ne)kvalitu potravin?  (Autor: Blesk fotomontáž)
Autor: Petr Holec - 
2. února 2016
05:14

Trvalo to hodně dlouho a všechny nás to stálo miliony korun za zbytečné kampaně, konečně je to ale venku i oficiálně: v nedělních Otázkách Václava Moravce přiznal ministr zemědělství Marian Jurečka, že za mizernou kvalitu potravin si nejvíc můžeme sami tím, že nejradši kupujeme ty nejlevnější.

Ne že by tolik nenáviděné hypermarkety byly svaté. Svou dominantní tržní silou mnohé výrobce potravin vydírají a výběrem zboží významně určují, co jíme. Málokdo taky trumfne jejich umění ohledně klamání s informacemi o jídle. Doteď ale politici populisticky vinili z často bídné nabídky pouze je, protože je za to pokrytecky vinili i zákazníci-voliči. A kde politik cítí voliče, tam vždy bývá první obětí pravda. Nebo aspoň její iluze, řečeno objektivně. 

Problém je, že hypermarkety převážně jen následují volbu svých zákazníků. Mnohé by nejraději prodávaly kvalitnější a dražší potraviny, protože na nich mají vyšší marži, většina Čechů to ale vidí jinak: jak vychází z průzkumů, jsme i ve srovnání s Poláky či Maďary ohledně jídla slevoví feťáci. Zatímco třeba mobil, který vidí naše okolí, musíme mít dražší, protože tím zvyšujeme svou cenu na trhu sexu.

A klidně se kvůli tomu budeme trávit nejlacinějšími jedy. Přitom právě výběr potravin podle odborníků většinou určuje naše zdraví, které pro změnu rádi dáváme na první místo životních priorit. Naše pokrytectví ukázala i zkušenost jednoho z hypermarketů, když naplno propukla kampaň za český česnek. Protože za něj Češi v průzkumech tak vlastenecky bojovali, vrhl ho ihned do regálů. Záhy ale zjistil, že ze všeho nejradši stejně máme ten čínský. Je prostě levnější.

Asi nejvíc na celém řízeném potravinovém patriotismu vydělali čeští producenti, kteří nám najednou začali prodávat obyčejné domácí potraviny za prémiové ceny, takže třeba české hovězí je někdy dražší i než to argentinské. A podobně vepřové: chovatelé přeštických prasat, z nichž se stala stejná móda jako z největších výfuků na nejmenších autech, sami nevěřili, že bychom zapomněli počítat a dobrovolně jim za obyčejné maso platili tuzexové ceny.

Pro některé, například spoustu důchodců, je samozřejmě laciné jídlo smutnou ekonomickou nutností. Spousta lidí ale na lepší jídlo peníze má, jen je radši utratí v herně. Je jen ironie, že jsme si za nekvalitní jídlo zvykli nadávat chudším Polákům, kteří jedí mnohem líp než my. Špatné jídlo dovážené k nám z Polska totiž ve skutečnosti nebývá polské; je jen v Polsku vyrobené pro Česko.

Důvod je znovu stejný: vyjde to tam ještě levněji než u nás. A jak taky říkají lidé z byznysu s jídlem: Poláci jsou v tomto ohledu flexibilnější než my, žádná falešná samolepka o původu zboží pro ně není problém. To pak jde stranou i Bůh. 

josef2 ( 21. března 2016 17:29 )

Tak to dopadne když nám vládnou takoví neschopni a arogantní darmožrouti !! Kteří nechali nebo rozkradli co se dalo a mysleli jen na sebe a své známe! Heslem po nás potopa za 25 let dokázali čeho jsou schopní !! Akorát nás dostali z nejbohatší východní země na její chvost !! Platy a důchody nám díky pravici za posledních 8 let zůstali skoro stejné !Tak že nás všichni dohnali nebo předběhli !

zab_haz ( 2. února 2016 16:51 )

Milý pane Jurečko, kdyby měl každý ty vaše prachy a báječně levný dlabanec v poslanecké kantýně, tak by si lidi také koupili raději kvalitní potarviny než ty chemické a recyklované zvratky vycpané cupaninou, co se prodávají v regálech! Jenže to byste se nesměl vznášet ve své nadoblačné výši a musel byste taky aspoň občas strčit svůj nóbl nosánek mezi obyčejné lidi, třeba co dělají na pokladnách hypermarketů za 14 hrubého...!!

ivoadler ( 2. února 2016 15:47 )

Jsme důchodci. S manželkou se nám měsíčně sejde přes 27 000. Bydlení ve vlastním domku. Přesto kupujeme to nejlevnější jídlo, takřka výhradně v akci. Chce mi snad nějaký vůl namluvit, že když budu žrát BIO, budu zdravější a budu žít déle? V žrádle se snažím si užít, v čem taky jiném, ale proč utrácet za drahý potraviny, když se najím i podstatně levněji. Když k nám přijdou hosti, čumí, co všechno jsme schopný jim nabídnout, ale téměř všechno je koupeno v akcích. BIO je podvod na spotřebitelích.

rockyshowman ( 2. února 2016 14:51 )

Tomu chytrému chlapci se to mluví, když má bachor plný. V práci si odpočine a večer dělá děti. Zatím co národ si utahuje opasek. Tak to je naše elita. Včera jsem v obchodě zjistil - opět zdražili že by tu byla opět krize? Tak tyto chlapce i předchozí partu volit určitě nebudu. Chce to nové lidi, takové, kteří se budou starat o blaho NAŠÍ země a hlavně její obyvatel!

agfor ( 2. února 2016 13:34 )

Neztěžuj si, k důchodu ti teď přidali 40 Kč. To je slyšet všude, ale že se hned postarají o to, abys platil o 200 Kč víc (ČEZ, UPC a jiníparaziti) o tom je ticho po pěšině. Pryč s vládou.

Zobrazit celou diskusi