Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Komentář: Premiér Sobotka přestal nastavovat tvář. Rozdává i rány

Sobotka začíná i rozdávat rány...
Sobotka začíná i rozdávat rány...  (Autor: Blesk)
Autor: Petr Holec - 
5. ledna 2016
05:20

Kinder management, říkalo se hanlivě vedoucímu duu ČSSD ve složení Bohuslav Sobotka/Michal Hašek. Kritici dvou mladých-starých nevůdců, jak by řekl klasik, jimž ČSSD spadla do klína po pádu Jiřího Paroubka, tím mysleli to, že ani jeden nevládne dostatečným vůdcovským respektem, charismatem ani autoritou, jež přicházejí i s věkem.

Zatímco se Hašek po povolebním puči proti Sobotkovi teprve vrací z jihomoravského detoxu, premiér a šéf ČSSD ve funkci očividně dospívá. Teď dokonce začal sám i rozdávat rány, takže už nepřipomíná Ježíše, co po první facce nastaví druhou vlídnou tvář. Permanentně vrací údery nejen prezidentovi Miloši Zemanovi, jenž si z něj udělal podobného fackovacího panáka jako z uprchlíků, ale Václavu Klausovi i ministrům ANO.

Naposled Sobotka vlepil přátelský políček například Danu Ťokovi, když ho v televizi kritizoval kvůli nekonečnému tendru na silniční mýto. I on možná konečně pochopil, že lídr musí vést, protože když nevede, bývá sám veden. Své o tom naposled ve stejné politické dvojfunkci zjistil Petr Nečas, jenž se ve vládě i partaji nechal tak dlouho vést Miroslavem Kalouskem a Janou Nagyovou, dnes jeho manželkou, až se z premiéra a šéfa ODS proměnil v policejně obviněnou osobu.

Sobotka taky dobře vidí, že mu nejen ve straně šlape na paty další z Haškových pučistů, ambiciózní ministr vnitra a místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Politika, co zázračně rychle hubne i tloustne, si sice nikdo nikdy nespojil s žádným politickým programem, co si však uprchlíci oblíbili jako cílovou destinaci Evropu, začal je politicky vytěžovat, jak pro změnu říkáme my novináři a taky policajti, podobně jako Zeman.

Na loňském sjezdu ČSSD sice Chovanec slíbil Sobotkovi absolutní oddanost, nenechte se ale mýlit: politika zná jen polibky smrti, láska patří do pohádek. Ostatně že vám ve funkci hrozí nejvyšší nebezpečí, to vždy nejlíp poznáte, jakmile začnou lidi kolem vás o někom mluvit jako o talentu.

Teď se podobná slova nesou nejen Prahou právě o Chovancovi. Sobotka navíc zřejmě vycítil i to, že možná nastal kritický moment: devět měsíců před klíčovými krajskými volbami se volební preference ANO a ČSSD znovu sblížily a i o Babiše se začíná zajímat policie, teď kvůli dotacím na farmu Čapí hnízdo. V takových momentech nebývá čas na kinder management.          

ivoadler ( 5. ledna 2016 10:25 )

Téměř ve všech našich politických stranách panuje kultura "poposedávačů". První řada se odkecala? Tak si do první řady poposednou ti, co seděli ve druhé řadě. Vnitrostranická konkurence je systematicky "tlumena". A pokud se projeví, tak jen v dolézání na Hrad. Za této situace se těžko najde člověk, který na sebe dokáže strhnout pozornost a ovlivnit masy. Čeká na příležitost, až si bude moci poposednout. Politika se tím pádem stává sterilní. 

eda22 ( 5. ledna 2016 09:13 )

Dobře se učil, no. Nemusel to brát přes lopatu. Mimochodem k čemu byly polským, maďarským a slovenským politikům ramenaté řeči? Vcelku k ničemu. Ano, chvíli budou populární u lůzy, ale tím celé hrdinství končí.

eda22 ( 5. ledna 2016 09:09 )

Nečekal jsem právě od Blesku chytrý politický komentář, ale i Blesk umí překvapit. Ano, Sobotkovi se daří. Dle mého názoru je to od roku 1993 nejlepší premiér země.

cid2000 ( 5. ledna 2016 08:49 )

Bohužel to je člověk co nikdy po revoluci nepracoval v soukromém sektoru nebo jako zaměstnanec.Šel do politiky rovnou z školní lavice.Je to člověk co vždy šplhal po zádech jiných!Nemá vůdcovské charizma a ani se tak nechová!Je to premiér co nechodí mezi lidi poslední rok!Žije v uzavřeném světě kanceláří a hřeje si svou osobní soukromou polívčičku bez ohledu na voliče!Má měkké postoje a bojí se střetu s Bruselem a nikdy se nevyjadřuje razantně kriticky jako třeba Polský,Slovenský nebo Maďarský premiér na adresu Bruselu a jiných !!Jer to náš Mazánek, který se ohne dřív než je nutné bohužel !!!Malé státečky jako je naše se většinou musí podrobit velkým jako je Německo, USA, Anglie, Francie,ale proč se ohýbat,plazit brzy před bojem o nějaké kvóty před jednáním atd.Proč proboha?Né vždy jsou finance,finanční zisk nadřazen národním zájmům,tradicím a hrdosti!!!Není přeci nutné za každou cenu i ponížení a omezení suverenity státu vždy preferevot pouze peníze a nějaký ten zisk a pohlazení od Merkelové !!!

moiaza ( 5. ledna 2016 08:47 )

 Pán Sobotka mě velmi zklamal. Je jedním z lidí, kteří mě donutili k volbám vůbec nechodit. Pokud bych omylem k volbám šel, nevolil bych ČSSD. Na mém rozhodnutí má právě pán Sobotka velikou zásluhu. Horším politikem byl už jen Havel. Ten nás chtěl prodat Německu. Ovšem souhlásit se zaplavením republiky černým morem, tak to už je příliš.

Zobrazit celou diskusi