Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komentář: Dodržuj evropské hodnoty, zbav se uprchlíků. Co, Merkelová?

Kancléřka Angela Merkelová, uprchlíci v Německu a komentátor Petr Holec
Kancléřka Angela Merkelová, uprchlíci v Německu a komentátor Petr Holec  (Autor: ČTK, EPA archiv Blesk.cz a Aneta Schürgerová)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
5. listopadu 2015
05:25

Bavorsko chystá ústavní žalobu německé vlády za to, že uprchlickou krizí ohrožuje jeho stabilitu a fungování. Současně švédský premiér Stefan Löfven kritizuje středoevropské země včetně Česka za to, že nechtějí přijmout uprchlíky. A do toho všeho veze ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) evropské velvyslance do uprchlického tábora v Bělé pod Bezdězem, aby se přesvědčili, že ohledně péče o imigranty „plníme standardy 21. století,“ jak tomu on sám říká.

Začněme Chovancem. Tábor v Bělé sklidil kritiku za to, že je horší než vězení. Řekněme spíš, že plní standardy českého vězení 21. století, které obvykle nejvíc vyděsí právě politiky, když v něm skončí. Ministři, hejtmani i poslanci hození do české díry, ti všichni kritizovali méně lidské podmínky, jež přirovnali k lidskosti 19. století. Někteří z toho dokonce sepsali i knížky, případně novely zákona o věznění.

Pravda tak nejspíš bude blízko spekulacím, že česká vláda používá tábory i jako odstrašení migrantů. V podstatě jim říká: zmizte radši rychle do Německa, nebo… Jenže teď uprchlíky nechce ani Německo, které je do Evropy ústy své kancléřky Angely Merkelové nejdřív hrdě pozvalo. Sousední Bavorsko je dokonce začíná považovat za ohrožení své existence. Nebo přinejmenším té existence, kterou zná posledních 70 let. I Německo proto nyní obrací a chce co nejvíc uprchlíků deportovat.

A v tom švédský premiér kritizuje nejen Česko, že nesdílí „evropské hodnoty“, když uprchlíky odmítá. Jaké jsou ale teď vlastně evropské hodnoty, když uprchlíky – a tudíž i zmíněné evropské hodnoty - začíná odmítat i Německo? Navíc nedávný report deníku Financial Times ukázal, že i mnozí muslimští uprchlíci, kteří ve Švédsku žijí přes deset let, nejsou schopni přijmout tamní životní styl a uspět. Na uprchlických dávkách zůstávají dodnes.

Evropskými hodnotami švédský premiér možná myslí to, že se sám potřebuje uprchlíků zbavit. Zvládneme to, slibovala ještě nedávno Merkelová. Teď se zdá, že nás čeká zvládnutí odsunu uprchlíků. Jsem jen zvědavý, jestli teď Maďarsko zbourá plot, aby zase prošli zpátky.