Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kvóty Bruselu škodí uprchlíkům. A Němci můžou za migrační chaos

Uprchlíci a komentátor Petr Holec
Uprchlíci a komentátor Petr Holec  (Autor: Reuters a archiv Blesk.cz)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
23. září 2015
05:00

Velké západoevropské země dodržely svůj slib a na summitu ministrů vnitra EU vnutily nejen Česku, Slovensku, Rumunsku a Maďarsku, které hlasovaly proti, kvóty na rozdělení dalších 120 tisíc uprchlíků. Jestli tak někdo v Bruselu prohrál, pak právě uprchlíci. A taky EU sama.

V EU milují nekonkrétní jazyk, buďme ale konkrétní: hlavním viníkem migračního chaosu je Německo, které k sobě uprchlíky nejdřív pozvalo, načež přivřelo hranice se sousedy. Kvóty mimochodem znamenají, že uprchlíky toužící po bohatém Německu dostane přidělené i chudé Rumunsko, které samo produkuje dost vlastních uprchlíků. Jsem zvědavý, jak je tam Němci udrží.

Příznačné pro Brusel je, že poté, co šéf Evropské rady Donald Tusk správně varoval, že EU přestala kontrolovat svou vnější hranici, protože se radši zabývá specifikačními kvótami čínské dětské obuvi, takže se stala eldorádem pašeráků lidí, zareagovalo nejen Německo přivřením vnitřní vlastní hranice. Ve fyzice podobně vzniká tlak: tlačíte na uzávěr tak dlouho, až se něco stane. Obvykle někde něco praskne.

V úterý v Bruselu prasklo předstírání, že Německo znovu neovládá Evropu, jak si zamane. Navíc se ozývají hlasy, že německá kancléřka Angela Merkelová řeší migrační krizí i reputační problém s Řeckem; pozveme k nám Libyjce, Afghánce a Syřany a svět zapomene na německý protektorát v Řecku. Proč ne, máloco je tak perverzní jako politika.

Pak ale mělo Německo dohrát svou hru až do konce a nenechat desetitisíce lidí někde na půli cesty a taky v zemích, které považují za ještě horší než ty své. Byť patří do EU, což vám o ní mimochodem řekne víc než cokoli jiného.

Politicky nejbrutálnější ale na imigračních kvótách je, že Němci prosadili hlasování o nich kvalifikovanou většinou. Doteď i v Bruselu platilo, že takhle hlasujete o zakřivení okurek, a ne o opatření pošlapávajícím suverenitu členských zemí. Ta se vždy řešila kompromisem a taky tučným, zpravidla německým úplatkem, aby se dotyční politici necítili po návratu domů jako Napoleon u Waterloo a mohli si znovu hned koupit voliče.

Teď přišlo místo úplatku varování německého ministra vnitra, že kvůli odmítání kvót utne nejen Česku evropské dotace, jeden z hlavních důvodů našeho členství v EU. A jen pro výhled do budoucnosti: právě o Thomasovi de Maizière se mluví jako o nástupci Merkelové.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině