Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman našel ztraceného syna Sobotku. Zbyli si a konečně si tykají

Per Holec komentuje vztah prezidenta a premiéra.
Per Holec komentuje vztah prezidenta a premiéra.  (Autor: Blesk.cz)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
16. září 2015
05:16

Bylo to bolavé drama, jako když zhrzený otec zapudí syna. Ještě před dvěma lety řekl o Bohuslavu Sobotkovi hradní kancléř Vratislav Mynář, že je „tak slabý, jako je i jeho stisk ruky“. Prezident Miloš Zeman ho pro změnu dlouho nechtěl jmenovat premiérem poté, co v povolebním puči porazil jeho favorita Michala Haška, jenž svým lhaním znemožnil i Zemana. Teď se ale prezident s premiérem natolik sblížil, že mu dokonce nabídl i tykání! Jsou z nich Miloš a Slávek.

Nebylo to samozřejmě zadarmo, jak už to v politice bývá: Zeman to prý udělal za to, že mu vláda schválila cestu do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Přesto: i když Sobotka stále občas krotí Zemanův prostořeký populismus, jímž prezident hýčká své voliče, stali se z nich političtí spojenci. Ano, skoro jako když starý táta znovu najde svého zapuzeného syna a oba si odpustí – aspoň navenek.

Není to velké překvapení. Zeman býval stejně jako Sobotka premiérem i šéfem ČSSD a do Lidového domu má z Hradu pořád nejblíže, ostatně nemalý počet členů strany ho dodnes považuje za svého nejlepšího politika. Možná nemá silnější stisk ruky než Sobotka, každopádně ale má silnější hlas. A taky větší osobní autoritu.

Video Celý záznam přenosu: Premiér Sobotka o uprchlících a nebezpečí ISIS - Blesk TV
Video se připravuje ...

Oba se navíc potřebují. Zeman zkusil ČSSD obejít pokusem se Zemanovci, jimž umetl cestu k volbám úřednickou vládou, ti se mu ale odvděčili tak ostudným volebním fiaskem, že je musel požádat, aby z názvu strany odstranili jeho jméno. Prezident tak zůstal bez stálé parlamentní opory, což nikdy není moc dobré; Zemana sice zvolili lidé a je i nejvyšším ústavním činitelem, i o jeho moci ale dál rozhodují vláda a parlament. Naštvěte je a přiškrtí vám rozpočet tak, že nejexotičtější destinací na prezidentské cesty budou Lány.

Spojenectví se ovšem hodí i Sobotkovi. I když Česko nikdy nebylo prezidentským státem, vzhlíží Češi k Hradu s podobným respektem jako k lékařům, kteří jim občas vyoperují zdravou ledvinu. Navíc v politice nikdy nevíte, odkud přijde další puč, a nikdo neví lépe než Sobotka, jak se vám v takové chvíli hodí na Hradě spojenec. Takže proč se nemít s prezidentem rád, když mu u toho ještě můžete říkat Miloši?  

koncime ( 23. září 2015 01:38 )

. https://www.facebook.com/koncimemilosi Končíme Miloši tričko 249,- velká placka 49,- http://www.imgup.cz/

dzery ( 16. září 2015 12:32 )

Jo estebáci jsou dobře vyškoleni.

eliska963852 ( 16. září 2015 09:54 )

Nevyhrožuj chudáku.

xindlceskej ( 16. září 2015 08:13 )

No a ty ses zase P,I.C+A takže to máte vyrovnany

funebrak ( 16. září 2015 08:07 )

Vypadá to, že asi Sobotka podepsal spolupráci s StB a plukovník Zeman (kr.jm. Man)se stal jeho řídícím důstojníkem.

Zobrazit celou diskusi