Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Reportáž z čínské vojenské přehlídky: Nefalšovaná totalitní radost v praxi

Autor: David Vaníček - 
3. září 2015
20:30

Vojenskou přehlídku v Pekingu, na niž přijel i český prezident Miloš Zeman, doprovázela přísná bezpečnostní opatření. Hosté museli počítat až s pětihodinovou časovou rezervou a důkladnými prohlídkami. Přímo z místa je popsal reportér Blesku David Vaníček.

Na budíku máme 4:20 místního času, přestože vojenská přehlídka začíná až v 10 hodin, kvůli bezpečnosti je třeba už krátce po páté projít kontrolou. Náš řidič dostal pokyny, kde nás nabrat a kde vyložit. Ulice, i ty nejširší silnice, jsou prázdné. Byly i během dne. Centrum je na řadě míst uzavřené a zajít si na večeři byl problém. Obchody i restaurace mají většinou kvůli přehlídce také zavřeno.

Náš mikrobus přijíždí k pompéznímu zemědělskému paláci ověšenému rudými prapory, pro dnešní akci je na parkovišti také improvizovaná "celnice" pro bezpečnostní kontroly. Kromě novinářské akreditace musíme mít ještě tři kartičky a rudou knížku s pozvánkou, bez té bychom se na náměstí nedostali.

Ochranka. Na každého hosta několik agentů, vojáků, policistů, členů ochranky. A každý má svou fuknci. Dohromady jim to občas skřípe. Ochranka. Na každého hosta několik agentů, vojáků, policistů, členů ochranky. A každý má svou fuknci. Dohromady jim to občas skřípe. | David Vaníček
 

„Té vody se musíte napít,“ upozorňuje mě před vstupem do bezpečnostní zóny policista. Nechápu, až po minutě mi dojde, že chce, abych sám na sobě otestoval, jestli nepronáším v lahvi něco jedovatého. Napiju se tedy a až pak mohu projít k dalšímu scanneru. Po něm si nás stranou bere ještě policistka a provádí osobní prohlídku, ani jedno pípnutí detektoru kovů neopomíjí a zkoumá opasek, knoflíky i prstýnek na ruce.

Fascinace vůdcem? Lidé si radostně dělali památeční fotky před palácem s portérem Mao Ce-tunga. Fascinace vůdcem? Lidé si radostně dělali památeční fotky před palácem s portérem Mao Ce-tunga. | David Vaníček

Kolegové z České televize a Novy jsou odstaveni, ochrance se nelíbí, že mají bezdrátové mikrofony, ačkoliv je týden před odletem psali na seznam techniky, dnes je nesmějí použít a ochranka je nutí, aby je odložili. Jenže není kam. Žádné boxy ani schránky tu nejsou. Asi 15 minut tedy čekají na řešení, mezitím se u nich vystřídají organizátoři, najednou je po problému a odcházíme společně do dalšího autobusu. Když jsou plné všechny, jedeme v koloně na náměstí Nebeského klidu. 

Policie kontroluje všechny vozy, které se jen přiblíží k místu konání přehlídky. Policie kontroluje všechny vozy, které se jen přiblíží k místu konání přehlídky. | David Vaníček

Až na něj ale mohou jet jen VIP hosté, třeba váleční veteráni. Nás vykládají asi kilometr od centra a musíme pochodem pěšky. Na ploše náměstí už znějí budovatelské písně, zvukaři zkoušejí mikrofony a plochu opakovaně projíždějí kolony metařských vozů. Zdá se, že na každého hosta je tu jeden organizátor, v nadsázce řečeno. Dobrovolníků a lidí s visačkami „štáb“ jsou tady tisíce. A každou minutu nám někdo gestem ruky ukáže směr, jakým máme jít, často ale jeden ukazuje vlevo, druhý vpravo. Jeden vás pustí, druhý zastaví. Řada z nich má prostě funkci pro funkci, ač jsou nefunkční.

Před palácem, jehož čelo zdobí portrét Mao Ce-tunga, se rozšuměly fontánky. Přicházejí i hosté, kteří se s pozvánkami hrdě fotí před palácem a září nadšením. Prýští z nich nefalšovaná radost… Z tašek, které máme připravené na vyhrazených místech, vytahuji mávátko s čínskou vlajkou. Nacházím také pláštěnku, kšiltovku s logem 70. výročí, bonbóny i malou zelenou lahvičku s něčím, co voní jako tygří mast.

Začíná přehlídka. Celá tribuna, kde jsme našli místo i my, odměňuje potleskem jihokorejskou prezidentku, na obří plazmové obrazovce běží záběry z jejího příchodu. Pak přichází Miloš Zeman, tomu nikdo netleská, ale má jednoznačně nejdelší prostor v záběru. Ne proto, že by chtěl, ale proto, že mu zdraví nedovolí jít s hůlkou rychleji. Další potlesk věnují lidé před námi také Vladimiru Putinovi. Žena o dvě řady níž spojuje čínskou a ruskou vlajku a nadšeně jásá.

Po skončení vojenského marše nastává chaos. Pracovník tiskového centra se někam ztratil a jeho kolega, který je označený praporkem Press centrum, kam míříme, se po asi půlkilometrové chůzi sám ztratil a volá přítele na telefonu. Po dalších 30 minutách nás konečně dovede tam, kam má. 

Video Čína demonstrovala sílu: Rakety, 12 tisíc vojáků a letouny - David Vaníček
Video se připravuje ...

Těším se, až materiály zpracuju a dám si čínské pivo. Snad bude otevřeno, Číňané dnes mají státní svátek a není jasné, jestli se život v centru Pekingu po té velkoarmádní parádě vrátí zpátky tak rychle.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

babycom ( 4. září 2015 11:46 )

Myslím,že tento rádoby reportér,by spíš měl přiznat,že to pro něj byla podívaná na kterou bude vzpomínat celý svůj život.Sorry kdo z nás by takovou přehlídku vidět nechtěl.Můžeme požádat Stropnického,ovšem to by byla podívaná.Děs a bída.

gabreta ( 4. září 2015 10:18 )

Jen když si člověk vspomene, na tu slávu Amíků, po první invazi do Kuvajtu. To se mohly televizní stanice a reportéři strhat s reportážemi a oslavnýma ódama na udatné vojáky US Army! O Normandii ani nemluvím. A že se reportér musel napít z lahvičky? Na koncert v O2 aréně vás s lahvičkou pití ochranka nepustí a musíte ji vyhodit do koše. A to tam nejsou prezidenti!! Ale Čína a Zeman je sůl v očích západu!!

buban ( 3. září 2015 22:31 )

Promiňte, ale Vy už jste zažil reportéra Plesku, který by se někdy za svoji práci cítil trapně?

dumik ( 3. září 2015 22:20 )

 krásná ukázka tendenčního zpravodajství, co je v Číně či Rusku pompézní, to je v USA velkolepé, co je v Číně či Rusku megalomanské, to je v USA úžasné a působivé. Divím se autorovi, že si nepřipadá trapně.

Zobrazit celou diskusi