Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

KOMENTÁŘ: Stát chce chránit cyklisty. Svede je pod kola aut

Komentář Petra Holce: Stát chce chránit cyklisty, svede je pod kola aut
Komentář Petra Holce: Stát chce chránit cyklisty, svede je pod kola aut  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
28. července 2015
05:30

Nic proti jízdním kolům, samozřejmě. Každý jsme na něm začínali, než jsme dospěli a koupili si auto. Stát se teď rozhodl tuto hierarchii obrátit: do projednávaného zákona o provozu na pozemních komunikacích totiž ministerstvo dopravy vepsalo dvě zásadní změny.

Ta první dává městům možnost vytvořit cyklistické zóny s absolutní předností cyklistů, ta druhá namalovat cyklopruhy i na silnicích, kam se cyklisté vedle aut nevejdou. To vše prý i kvůli bezpečnosti cyklistů. Možná kvůli bezpečné smrti. „Není to nic proti autům,“ řekl k tomu národní cyklokoordinátor (super džob!) Jaroslav Martínek.

To jistě ne, ostatně i oficiálním záměrem novely je navýšit počet cyklistů na úkor aut, což není nic proti... Myslím, že takhle nějak začnete o vztahu aut a cyklistů přemýšlet, když se stanete ministrem a najednou máte díky modrému majáčku na střeše a placenému psychopatovi za volantem svůj vlastní jízdní pruh i zónu úplně všude – s cyklisty i bez nich.

Bývaly časy, jimž někdy také říkáme staré dobré, kdy se auto považovalo vedle kola za pokrok lidstva. Teď to někteří vidí opačně: auta můžou za všechny problémy měst a pokrok naopak vidí v návratu ke kolům, podobně jako byly ještě nedávno pokrokem biopaliva nebo solární elektrárny. Docela by mě zajímalo, jak k tomu tito lidé dospěli: proč je najednou absolutně lepší ten, kdo jezdí na kole, než ten, kdo řídí auto?

A co komu šoféři, fackovaní už tak politiky ze všech stran včetně znemožňování parkování, udělali, že najednou mají i v úzkých městských uličkách téměř stát za cyklisty nebo jim všude dávat přednost? Řidičů je několikanásobně víc než cyklistů a státu odvedou kvůli koupi i provozu auta tolik různých daní, že by naopak měli být absolutními vládci: místo toho se jimi stávají cyklisté, kteří nepřispívají vůbec ničím. Tedy kromě hezkých cyklistek.

Nemám vůbec nic proti kolům, jedno celkem drahé horské dokonce i vlastním, což je poslední dobou má jediná cyklistická aktivita. Navíc vím, že v praxi se pro řidiče vlastně nic nezmění, protože v úzkých městských uličkách už dávno stojí i bez cyklistů. A absolutní přednost jim už taky dávají nejen tam, kde si klidně jezdí v protisměru v jednosměrkách, protože kvůli srážce s nimi nechtějí řešit nový lak a opravu chladiče. Jen se bojím, co přijde po téhle novele: pruh pro cyklisty a absolutní přednost na D1 ve všední dny?

petram11 ( 29. července 2015 12:16 )

Jako cyklista říkám NE! Je to kravina, která může paradoxně zhoršit provoz na silnicích. Kéž by se tam zabývali jinými, hodnotnějšími nápady.

zauber ( 28. července 2015 18:12 )

Já sám jsem často cyklista, ale to nic nemění na tom, že toto je zase pěkná pí-čovina. Ale co v tomhle blbákobě může úřednický a politický blbec vymyslet ? Odpověď je myslím jasná. Nechápu proč není pro cyklisty povinné jezdit na kole s reflexní vestou. Atomobilisté jsou buzerování za pí-čoviny třeba jen ohledně přiblblé lékarničky.

mates96 ( 28. července 2015 11:40 )

 uklidni se ty tragéde ubohej, si myslíš, že když brázdíš cesty na nějakým fichtlovi, kterýho ti koupil nejspíš tatínek, tak ti patří svět a budeš tady mlet píčoviny o tom, kdo smrdí korunou. Já jezdím autem, motorky miluju a mám jí taky, ale stejně nejsem tak ubohej jako ty, abych si kvůli tomu myslel, že jet na kole je méně cenný. To si myslí jen blbečci, který jenom hulej a chlastaj a překonat jakoukoliv vzdálenost vlastní silou je pro ně nepředstavitelnej level. Ale s právama pro motorkáře to souhlasím, hlavně přednosti by se mohli upravit. Páč výmluv řidičů, že mi vjeli do cesty, protože nečekali, že u nich budu tak rychle mě dost nebaví

sores ( 28. července 2015 09:43 )

petrpupkin: Přesně tak! Trnu hrůzou když je předjíždím, jedou vedle sebe 2 jako ty h.ovada. Jen překáží na silnici pro auta, skutečně by měli mít své oddělené pruhy.Cyklisté a týráky pryč s nimi ze silnice.

petrpupkin ( 28. července 2015 09:37 )

Vtom případě ať ciklisti platí silniční daň jako motoristi a také budou muset změnit předpisy o silničním provozu(bránění v silničním provozu pomalou jízdou).

Zobrazit celou diskusi