Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komentář Petra Holce: David Rath všechny trumfnul i trestem

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
23. července 2015
16:33

Nerušte, ordinuji, vzkázal bývalý středočeský hejtman David Rath soudu, kam si nepřišel vyslechnout verdikt za korupci a ovlivňování veřejných zakázek. Soud mu přesto i v nepřítomnosti naordinoval, abych zůstal u lékařské mluvy, 8 a půl roku vězení s dozorem (Rath předem řekl, že se odvolá).

Rath tak znovu trumfl veškerou politickou konkurenci, podobně jako kdysi v TV: žádný kmotr (Roman Janoušek), ministr (Ivo Svoboda) ani senátor (Alexandr Novák) nikdy nedostal tolik. Vedle Ratha jsou jen čudly a ne náhodou. „Celé je to exemplární divadlo, se spravedlností to nemá nic společného,“ komentoval Rath vlastní soud.

Svatá pravda, doktor z Hostivice je exemplární herec: vzpomeňme na jeho teatrální řeč ve sněmovně, kam se nechal převézt z vazby (jsem jen čudla, řekl zde). Nebo na pád z kola, po němž nosil k soudu černé brýle, legračně kulhal a mluvil, jako by nonstop seděl v hospodě. Anebo na šarády s výměnami obhájců. To celé bylo exemplární divadlo, jež ho mělo zachránit před vězením, kam se mu pochopitelně nechce zpátky. Příliš mužů na příliš malém místě málokdy dělá dobrotu, jak víme.  

Na Rathovi, jehož málokdo obviňuje z nedostatku inteligence, je zarážející hlavně jedna věc: patnáct let se dral cynicky a bezskrupulózně k moci, když procházel politickými stranami (od ODS až k ČSSD) i lobbistickými uskupeními a své názory měnil stejně bezstarostně jako životní partnerky, a když jí konečně dosáhl, celé své dílo záhy sám zničí a ještě se nechá trapně chytit s krabicí od vína, v níž má trochu víc peněz, než obvykle v krabicích od vína nosíme.

To si do těch krabic aspoň nemohl strčit i ten argentinský malbec, co měli tak rádi s nyní již také odsouzenými Kottem a Pancovou (nyní Kottovou), abychom mu pak mohli zkusit věřit, že o těch sedmi milionech fakt nevěděl? Ano, vím: verdikt je zatím nepravomocný, takže i Rath zůstává nevinný. Největší trest tak paradoxně čeká nás všechny, protože Rath se odvolá a celé jeho exemplární divadlo bude pokračovat.

kamjdu ( 25. července 2015 13:30 )

Když jsem cinkal klíči tak jsem věděl, že zlo nezmizí, ale že bude ař tak obludně drzé a nenažrané, do nebe volající (zejména Kalousek, Klaus, Nečas, Topolánek, Němcová) a jejich pohunci v justici, plicii a médiích), tak to jsem ani v nejmenším netušil. Také jsem netušil co mých spoluobčanů se nechá jimi zmanipulovat a zastrašit. Místo aby domluvili a vzali spravedlnost do svých rukou a vymetli ten chlív zločinců, tak jim ty lži klidně žerou.

kamjdu ( 25. července 2015 13:14 )

Lžeš ubožáku, Rath byl nevinen a naopak zlodějské sviňáky u moci ve sněmovně napadal. Možná že ty jsi jeden z nich nebo jejich servilní ctitel.

jity ( 24. července 2015 10:02 )

Zkrátka se na Ráthovi vyřádili i za Nagyovou. Zkrátka někdo to odnést holt musí. Měl raději přijímat dárečky a úkolovat kontrarozvědku.

zlomirek ( 24. července 2015 08:55 )

Ratha z krimu dostane už jen Motorkářskej klub jako exsenátora ODS Nováka!!!!Nevím jen, jestli si David stačil nakrást 40 mil jako polepšejej Novák a bude to tak viditelný napravení... Jinak to nevidím!!

zlomirek ( 24. července 2015 08:44 )

Jistě, a Nagyové dávali dárečky podnikatelé jako charitu, co??? bez očekávání nebo za již provedené protislužby??? a ležím!!!

Zobrazit celou diskusi