Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Amnesty International pátrá a segreguje: Bílí jsou rasisti, Romové oběti

Petr Holec komentuje vyjádření Amnesty International.
Petr Holec komentuje vyjádření Amnesty International.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
24. dubna 2015
19:29

KOMENTÁŘ - Stejně jako ostatní neziskovky potřebující ospravedlnit své finanční zdroje zveřejnila i Amnesty International (AI) svou výroční zprávu o lidských právech ve světě včetně Česka. Jako obvykle se nejvíc zabývá situací Romů, které podle ní segregujeme a diskriminujeme. „Neměli bychom na ně svalovat vinu, protože oni jsou oběti,“ řekl o Romech v Událostech, komentářích na ČT šéf AI Salil Shetty.

Bylo to jako špatné deja vu. Chvíli už se zdálo, že má dost peskování, že je rasista, i moderátor pořadu Daniel Takáč, když se v závěru pořadu nadechl k dotazu, jestli by se i Romové „neměli víc…“ Logicky jsem čekal, že dodá snažit; místo toho radši jen dodal „bít za svá práva“. „Hlavně by se měli víc bít za své vlastní životy,“ opravil ho Shetty.

Škoda, že o tom nemluví jeho zpráva. Podle ní na Romy útočíme, nuceně je vystěhováváme a segregujeme ve školách. To vše samozřejmě z různých důvodů děláme, stejně jako to Romové s výjimkou segregace ve školách, kam většina z nás automaticky dochází, dělají nám: pusťte si romský útok na manželský pár v Duchcově nebo se zeptejte lidí, kteří se kvůli romským sousedům žijícím nonstop pouliční festival nuceně vystěhovali ze svých domů, které ovšem předtím ztratily velkou část hodnoty. O nich se ve zprávě AI nedočtete.

Ano, vzhledem k počtu romské populace Česko má vysoký poměr romských dětí v tzv. praktických školách, jimž jsme dřív říkali zvláštní. Podle Shettyho je tam stát posílá neprávem, protože i Romové prý touží po kvalitním vzdělání stejně jako bílá většina, což bohužel není zkušenost mnohých pedagogů. Podle nich naopak není spousta romských dětí na běžnou školu způsobilá, protože si z domova přinášejí kulturní i socioekonomickou zaostalost.

Ostatně stačí se podívat na zkušenost ze Slovenska, kde právě školní docházkou podmínili vyplácení sociálních dávek. Až ztráta peněz přiměla mnohé romské rodiče, aby začali své děti posílat do školy. AI nás ovšem viní i za podmínky, v jakých Romové žijí. Ne že by mnohá města jejich situaci ještě nezhoršila, když v dražbách prodala celé činžáky romským mafiánům, kteří záhy romským nájemníkům předvedli, jak vypadá skutečný rasismus. A ne že by s romskou bídou zručně neobchodovali i bílí.

AI nicméně poukazuje na žalostné životní podmínky v ostravském Přednádraží. Byl jsem tam jako reportér. Starší Rom, hlava početné rodiny, mě vzal do svého velkého bytu, z nějž obýval jen menší část. Zeptal jsem se ho proč? Hrdě mě zavedl do největšího pokoje, kde uprostřed holé místnosti stála velká koza na řezání dříví. Tohle není 21. století. Česko určitě má romský problém, za který můžou bílí i Romové. Nejzajímavější paradox ovšem je, že čím víc zkouší rasismus řešit neziskovky jako AI, tím víc Čechů se i v průzkumech otevřeně hlásí k rasismu. Někde bude chyba.

 

milithmad ( 22. listopadu 2015 09:39 )

 Hofi, to si děláš ***. Jaký speciální školení pro úředníky na úřadech, aby rozeznali Roma od Čecha. Si myslíte, že jste neviditelní? Že jsou Češi barvoslepí? Roma pozná i slepej. Podle hlasu. A když bude rom ticho, poznáš ho, že ti prošacuje kabelu, kapsy...Kdo by šel raději noční ulicí plnou Romů, než ulicí prázdnou?

sedlakovic ( 13. října 2015 14:13 )

za tohle všechno může ten VEŠKRNA kterej dal rodině červenakových nové byty když z vybydlených odjeli ke slovákům a pak se s pláčem vrátili do ústí! nyní v tom pokračují všechny ty organizace které se z cikánům mají dobře a TRUMF TOMU DÁVÁ TA ANDULA ŠABATOVA S TÍM NICOŠEM dinstbírem!HOWGH!!!!!!!!!!!!

verasum ( 15. srpna 2015 16:34 )

 Proboha kam jsem se to dostali, že já jako majitelka bytu nemůže svobodně rozhodnout,že nechci byt pronajmout cikánům??? Neříkám,že mezi nima nejsou slušní,ale převážná většina parazituje,zneužívá soc.dávky apod. Znám z okolí cik.rodinu, 7 dětí, všichni kromě nejmladší 4 leté holky hulí, nikdo nepracuje a máma chodí pravidelně sázet. Tak kde to jsme???

9rot6 ( 26. dubna 2015 07:04 )

Přečti si dnes na internetu v denníkách na portálu"Krajské listy" znění další protirómské petice v Mostě, vyšla tam v plném znění a pokud máš zájem "vygůgluj"si Janovskou výzvu premiérovy ČR a potom tady někomu vyprávěj,kdo je diskriminován.

ibuprofen ( 25. dubna 2015 11:39 )

Z hladu- no to víš, že z hladu. Nemají prochlastat dávky. Vzpomínám si, jak se někdy v 90. letech na východě Slovenska rozvodnil po místní bouřce potok, vyplavil cikánskou osadu a utopila se spousta cikáňat. Proč? Protože bylo po berousovi a všichni dospělí cikáni byli v hospodách a hernách.

Zobrazit celou diskusi