Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komentář Ondřeje Höppnera: Policejní zásah u modelky Erbové

Exmanžel Vlaďky Erbové na svou ženu zavolal policii
Exmanžel Vlaďky Erbové na svou ženu zavolal policii  (Autor: Archiv Blesk)
Autor: Ondřej Höppner - 
4. září 2012
13:43

Tatínku, já k tobě nechci! Tuto větu slyšel od své sedmileté dcery Viktorky hokejista Zdeněk Bahenský, když si pro ni přišel na víkend před jejím prvním školním dnem k její matce Vlaďce Erbové.

Do školy šlo letos poprvé asi 100 tisíc školáků. Rodiče třetiny z nich už spolu nežijí - buď se rozvedli, nebo rozešli.

Ročně je u nás uzavřeno asi 40 tisíc manželství, 30 tisíc se rozvede, soudní spor o to, jestli je lepší táta, nebo máma se týká takřka 30 tisíc dětí. Takže: Nejméně každé druhé manželství skončí krachem, na jehož konci je přesun peněz s kapsy muže na konto ženy.

Policie

Hokejista Bahenský, táta, který miluje svou dceru a nechtěl nic jiného, než ji vidět, udělal to, co považoval v dané situaci za správné: Zavolal na matku dítěte, modelku Erbovou, policii.

Dítě se v takových chvílích ocitá ve svízelné situaci. Bylo by rádo s tátou, ale: "On nás nemá rád. On nám nedává peníze. On už má jinou rodinu. Nemusíš k němu chodit, je to jen na tobě. Když k němu půjdeš, budu velmi smutná."
Policie v těchto vypjatých situacích nemůže skoro nic dělat. Přijede, zjistí situaci a odjede. Matka, která (byť nevědomě) zmanipuluje dítě proti tátovi, je beztrestná. Totéž se zřejmě stalo i v případě modelky Erbové. Policie přijela, porozhlédla se a odjela.

Dítě jako rukojmí, dítě jako zbraň

K odebrání dítěte soudním zřízencem (v 99 % případů v důsledku jednání matky) může dojít jen na základě soudního příkazu, což může být i záležitostí i několika let.

On

Přítomnost policie má ten význam, že o svém "zásahu" musí udělat zápis: Otec tak má důkaz, že na místě byl a že k předání nedošlo. Pokud by se situace opakovala, má dokumenty s razítkem a tedy i šanci dovolat se svých otcovských práv u soudu.

Lze jen odhadovat, kolik matek, nespokojených s rozsudkem (dítě by mělo být jen u mě a on by měl platit co nejvíc) se uchyluje k podobné invazi do dětské duše (statistiky neexistují). Stejně tak není známo, kolik žen začne po rozchodu otci svého dítěte vykat a oslovovat ho příjmením, nebo prostým: On.

Co se ale ví zcela jistě, je to, že Česká republika prochází nejhlubší krizí rodiny na světě. V žádné jiné zemi na této planetě není tolik rozvodů, tak málo sňatků a tolik dětí, které jsou nuceny žít v rozvrácených rodinách.

Trest

Z rozvodů se v České republice rozvinulo průmyslové odvětví. Odhadem jím protečou až tři miliardy korun ročně, zabývá se jím aparát stejně početný, kolik obyvatel má například město Pardubice.

Když matka nepředá zmanipulované dítě tolikrát, že i policii dojde trpělivost, ještě zdaleka to neznamená, že ponese nějaké důsledky. Ačkoli se prokazatelně dopouští trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vystavuje se hrozbě až dvou let vězení, stačí dobře načasovaná lítost a soud jí dá podmínku, nebo řízení pozastaví.

A přitom je to tak prosté: Dítě má právo na oba rodiče a kdo mu v tom brání - ať fyzickou nebo duševní manipulací, měl by být přísně potrestán.

vaka ( 5. září 2012 22:50 )

bome...Ty jsi ukázka hloupého a povrchního chlapa..Víc nemá cenu s Tebou a Tobě podobnými,ztrácet čas..

jity ( 5. září 2012 09:49 )

bome ten inteligentní otec si také vzal na dovolenou svoji 15ti letou dceru a málem ji tam znásilnil. Bylo to v cizině a naštěstí se ji ujala moje kamarádka a vzala ji k sobě na noc, protože papínek se ožral a měl chuť. Takové matce by ses potom divil kdyby mu ji nedala?

jity ( 5. září 2012 09:46 )

pgga ano děti májí právo na oba rodiče, ale co když ten druhý rodič o dítě nemá zájem. Jak ho donutíš aby miloval své dítě. Většinou si rozvedení rodiče najdou nové partnery a zajímá někoho jak s dětmi vychází?

jity ( 5. září 2012 09:42 )

bome uklidně se, protože tu střídavou péči odsuzuje i můj manžel a není to žádná zhrzená ženská.

jity ( 5. září 2012 09:40 )

Souhlas, také jsem dítě rozvedených rodičů a naštěstí tenkrát ta střídavá péče nebyla. Vůbec bych si to nedovedla představit, k otci jsem nechtěla, protože jsem se bála té jeho megery. Ještě nyní mi běhá mráz po zádech, když si vzpomenu, že bych měla u něho být. Nehledě na to, že třeba bydlí každý jinde, tak jak se školou. Zkrátka zasloužili by oba nakopat, udělat si dítě a potom se nedokáží ani dohodnout. Léčit si nějaké svoje mindráky přes dítě. Stačily mi ty policejní manévry co způsobil ten slavný autor článku s tou herkou.

Zobrazit celou diskusi