„Vypadá to tady jako při finále baseballové ligy,“ popisuje komentátor americké televize nadšenou atmosféru u Ground Zero, tedy místa, kde na Manhattanu stávaly zničené mrakodrapy.

Symbol

Bin Ládin byl symbolem útoků 11. září, ale spojení tohoto vousatého teroristy s nimi nebylo nikdy zcela prokázáno. On sám se nikdy nepřiznal, že by byla ona dokonale zorganizovaná monstr-akce s několika dobře mířenými letadly jeho práce, i když nepopíral, že mu nevadí, když mu ji připisují.

Spojené státy se tak pod tíhou nedostatku důkazů musely spokojit s tím, že bin Ládina obvinili pouze z „inspirace“ útoků, ale ne z jejich provedení.

Ostatně názory na to, kdo útoky 11. září vymyslel, oscilují od variant filmu Vrtěti psem po verzi šílených atentátníků, kteří ještě ve frontě na letišti studovali manuál „Jak řídit letadlo“.

Mrtvola

Nyní, když už je po všem, a satan hnije s kulkou v hlavě na dně oceánu, vyvstává otázka, co vlastně hledali Američtí a jim spřátelení vojáci v Afghánistánu, když bylo už skoro deset let jasné, že tam bin Ládin není.

Je také zvláštní, kde byl bin Ládin dopaden. Dům, kde se skrýval, byl obehnán vysokou zdí, žádné spojení s okolním světem (bez telefonu a internetu) a nedaleko měly sídlo pákistánské vojenské jednotky.

Spojené státy tvrdí, že akce byla koordinována s Pákistánskou tajnou službou, ta ale tvrdí, že vůbec o ničem neví.

Krysa

Další neznámou je, proč se vojáci tak rychle zbavili satanova těla. Oficiální vysvětlení, že ctili islámskou tradici a pohřbili mrtvého 24 hodin po smrti, zní vzhledem k okolnostem spíše jako parodie na humanitu.

Stejně tak jen těžko obstojí vysvětlení, že byl bin Ládin zastřelen proto, „že se bránil“. Vzpomeňme na dopadení bin Ládinova bratra z pekla Saddáma Husaina: Našli ho v díře, zalezlého jako krysu, tak ho vytáhli za ocas, chvíli nechali smažit na rožni spravedlnosti a pak potupně pověsili. Neslušel by podobný osud bin Ládinovi?

Peklo

Prezident Spojených států Barak Obama si po zabití bin Ládina pochvaloval, že byla konečně nastolena spravedlnost. Otázka je, jakou spravedlnost má na mysli.

Ať je hlavou světového terorismu kdokoli, bin Ládin to rozhodně není a zřejmě nikdy nebyl. Pokud byl zničen satan, který je symbolem pekla, neznamená to, že bylo zničeno i peklo. Na planetě jsou stovky teroristických ohnisek, ale dům pákistánském Abbottabadu mezi ně podle mě nepatřil.

Zatímco George Bush nabízel svět, kde je jasný a snadno rozpoznatelný  nepřítel, jeho nástupce Barak Obama nabízí svět, kde žádní nepřátelé nejsou. Je zjevné, že obojí je slepá ulička.