Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Policie stáhla obvinění proti jednateli Likérky Drak: O pančování prý nevěděl

Autor: ČTK, ljš - 
12. listopadu 2012
10:50

Lahve z jeho likérky obsahovaly jedovatý metanol, který v Česku zabil už 33 lidí, přesto může být podle vyšetřovatelů Pavel Čaniga nevinný. Nepodařilo se jim totiž prokázat, že o pančování alkoholu věděl.

Zlínská krajská policie stíhá v metanolové kauze 45 lidí, z toho 12 vazebně. Počet potvrzených obětí otráveného alkoholu je v Česku 33. Novinářům to dnes řekl náměstek zlínského krajského ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování Jindřich Kučera. Zlínští kriminalisté postupně přebírají případy z celé republiky.

"K hlavnímu kmenu se podařilo... připojit dalších 28 případů," přiblížil Kučera s tím, že připojeny byly spisy například z Olomouckého, Jihomoravského, Moravskoslezského, Karlovarského či Libereckého kraje.

K převzetí jsou připraveny kauzy z Plzeňského, Jihočeského či Královéhradeckého kraje. "Počet obviněných reálně naroste o 15 až 20," uvedl státní zástupce Roman Kafka.

Tři lidé jsou stíháni pro obecné ohrožení, další obvinění z tohoto trestného činu se podle Kafky chystají. "Převážná většina osob je ale stíhána pro ohrožování zdraví závadnými potravinami," doplnil Kafka.

Nevěděl o tom?

Mezi nimi již není jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga. "Minulý týden jsem zrušil jeho trestní stíhání. Byl obviněn z toho, že si pokoutně opatřil blíže nezjištěné množství potravinářského lihu, z něhož měl vyrobit alkohol kontaminovaný metylalkoholem," dodal Kafka. Podle něj nemohlo usnesení o zahájení trestního stíhání obstát, byť bylo založeno na reálném podezření.

V distribučním skladu výhradního distributora, firmy Verdana, byly nalezeny lihoviny Likérky Drak, potvrzoval to i její jednatel Robert Sedlařík. Podezření směrem k Čanigovi je nyní podle Kafky oslabováno výpovědí jednatele společnosti Vapa, který policii řekl, že zmíněné lihoviny byly vyrobeny v její provozovně v Žeranovicích na Kroměřížsku.

Podle Kafky však policie na případu, ve kterém je stíhán jednatel firmy Vapa i Sedlařík, nadále pracuje. Není ani vyloučeno, že kriminalisté opět ve věci obviní i Čanigu.

sofia1 ( 19. listopadu 2012 21:35 )

a ty velke penize vsecny vydelal poctivou praci.....sikovny pan

pavucinka ( 18. listopadu 2012 10:53 )

o pančování nevěděl ale vědět měl..... bral plat za odpovědnsot, nebral plat řadového dělníka. je třeba měřit stejným metrem a neprot2šžovat přátele a bohaté.Některé případy i když jsou okaté a medializované, tak přesto ti jedinci vycházejí beztrestně nabo s podmínkou. Odskáčou to pouze malé ryby.

alibaban ( 14. listopadu 2012 06:58 )

a bude hůř

bome ( 12. listopadu 2012 21:00 )

Janousek byl ale chycen pri cinu, Caniga nikoli tak proc jsi vubec napsal tento naprosto zbytecny komentar? Srovnavas nesrovnatelne

bome ( 12. listopadu 2012 20:56 )

Tak ja nevim kde cerpas tyto informace, ale ja ho znam osobne a jsem presvedcen ze v tomto nejel, sice jsem ho nevidel nekolik let a zadny svatousek to neni, ale on je dost bohaty clovek a to tak ze jeho konto ma urcite osm nul a nikdy by se tohoto nezucastnil, to je totiz cesta do pekla. Tak tu nepis o necem cemu dle meho nazoru vubec nerozumis....

Zobrazit celou diskusi