Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Metanolový boss Březina: Odposlouchával policii, zásoby lihu zabetonoval

Autor: Slávka Červená - 
2. listopadu 2012
05:40

Lihový boss Radek Březina (42) z Kostelce se uměl v uplynulých letech pořádně otáčet. Veřejně se o něm mluví jako o miliardáři. Že mu na milionech nezáleželo, o tom svědčí tisíce litrů zazděného lihu. Byly to prý rezervy. Uměl chodit i ve zločineckých praktikách. Na triku měl dva únosy, ale pro nedostatek důkazů trestu vždy unikl.

„Je velmi chytrý, co se týká ekonomiky. Okamžitě dovede spočítat, co se vyplatí a co ne,“ uvedl zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. Podnikatel uměl myslet i na zadní vrátka. Pro případ, že by nastal okamžik a nebyl na trhu dostatek lihu, měl zazděné rezervy! V tomto případě 560 tisíc litrů 96% lihu ve Valašském Meziříčí. Byl to dosud největší odhalený nelegální sklad v Česku. Na černém trhu se litr lihu prodává za 100-120 Kč. V uložených rezervách měl tedy bezmála 70 milionů. Další majetek má zřejmě ve firmách Likérky Drak a Morávia-Chem. Dříve mu údajně patřila i Likérka Daněk v Ostravě.

Březina má s tímto druhem podnikání značnou zkušenost. Jeho jméno bylo spojováno na Zlínsku s nelegálním alkoholem již v roce 1992. To bylo v areálu družstva ve Vlachovicích nalezeno okolo 10 tisíc litrů lihu a lahve s alkoholem. „Míchal se ve velkých kádích. Čerpadly se plnil do pětilitrových kanystrů a půllitrových lahví,“ vzpomenul jeden z bývalých policistů. V hangáru byly tehdy zadrženi jen dělníci.

Video  Takhle probíhala akce s krycím názvem Smog  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Po Březinovi se pátralo. Když byl dopaden, nepodařilo se mu nic prokázat. Dvakrát byl stíhán i pro únos. V roce 1995 měl stát za únosem muže z Holešova, kterého skrýval ve sklepě. Dva roky na to unesl syna (21) zaměstnanci z Kroměřížska, který ho měl připravit o alkohol. Mladík byl připoután řetězy ke kůlu osm měsíců v nelidských podmínkách na statku u Benešova v Čechách. Jedl konzervy a potřebu vykonával do kbelíku. Policisté ho vysvobodili v listopadu 1997.

„Když přišlo na soud, otec se ho natolik bál, že změnil výpověď. Březina opět vyšel čistý.Vždycky byl krok před námi. Stoprocentně měl informátora,“ dodal expolicista. Mluví se i tom, že si pořídil za několik milionů zařízení, které umožňuje odposlechy. „Může jít o Agátu. Toto zařízení vyvinula armáda a víme, že několik jich bohužel používají soukromé subjekty,“ sdělil Tomáš Almer z Útvaru zvláštních činností Policejního prezidia.  Zařízení velikosti notebooku, které přijde na 20 milionů, dokáže lokalizovat  telefony a odposlouchávat hovory.

popocatepetl ( 9. listopadu 2012 11:28 )

Určitě spolupracovali. Pokud jste dost starý, určitě si pamatujete kauzu uneseného muže, o kterém se v článku píše. Tehdy to delší dobu bývala zpráva dne! Pro mě je novinka, že ta kauza byla spojená s lihovou mafií a tímto gaunerem, ale když se o ní tehdy psalo, bylo jasné, že v pozadí je podsvětí dobře propojené s někým od policie. Možná by se dnes mohli novináři osmělit a vytáhnout tehdejší zprávy i s dalšími podezřeními v nich obsaženými, která se pak zametla pod koberec.

tongou ( 7. listopadu 2012 21:19 )

Di už někam ty černá červená

gogo ( 6. listopadu 2012 17:59 )

Je to pochopitelné. Dnes a v Česku... Doufáte naprosto zbytečně... Bohužrl...

gogo ( 6. listopadu 2012 17:57 )

Do Vašich "penzijních fondů" by mohl vložit peníze jen člověk mentálně postižený....

querty ( 6. listopadu 2012 12:33 )

Březina byl už třikrát soudně trestaný, přičemž dvakrát čelil stíhání kvůli únosům. Je nepochopitelné, že naše soudy ho ze všeho osvobodili. Doufám, že nyní to bude jiné.

Zobrazit celou diskusi