Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nečas: Prohibice je nezbytný krok, kompenzace nebudou!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, red - 
19. září 2012
13:52

Už pět dní trvá alkoholová prohibice v Česku. Vláda ji má v plánu co nejdříve omezit, případně zcela zrušit. Do té doby ale musí být hotový tzv. rodný list, ze kterého bude patrné, odkud alkohol pochází a z čeho je složený. Lahve budou mít také nové kolky.

Vláda v čele s premiérem Petrem Nečasem pracuje na postupu, jak znovu otevřít trh s tvrdým alkoholem. Nový alkohol by pak měl dostat laboratorně ověřený "rodný list". Vyhláška o nových kolcích na alkohol bude hotova ve čtvrtek, uvedl dnes premiér Petr Nečas na tiskové konferenci. Z laboratorně ověřeného rodného listu se i spotřebitel doví přesné složení.

Nečas se také brání nařčení prezidenta republiky Václava Klause, který celou prohibici označil za silácké a nerozumné řešení. Podle Nečase bylo uvalení prohibice nutné a nezbytné v zájmu zdraví a života. Přijaté bylo po zralé úvaze, uvedl s tím, že kritika od Klause přichází až po šesti dnech.

Nečas dnes nechtěl dávat "silná prohlášení kdo má a nemá nárok" na případnou kompenzaci ztrát způsobených zákazem prodeje alkoholu. Situaci ale přirovnal k živelné pohromě, tedy zásahu vyšší moci, kdy stát také kompenzace nevyplácí. "Jakkoliv pro ekonomické problémy poctivých výrobců mám pochopení a budeme hledat cestu, jak jim ztráty minimalizovat," řekl předseda vlády. Mluvit o kompenzacích však považuje za předčasné. Měsíc prohibice může podle odhadů stát 0,75 miliardy korun.

Vláda chce také zřídit elektronickou evidenci lihovin. Každá láhev by tak mohla být označena identifikačním kódem, který by nahradil nyní zaváděný "rodný list". U každé lahve by tak mohlo být možné dohledat celou její cestu v rámci distribučního řetězce.

ixtlil ( 22. září 2012 20:07 )

Mám za to, že ti, co nepančovali, vyzvou vládu k vyplacení náhrady a pokud vláda odmítne, nastane soud až po ESLP. Pan nečas je již morálně opotřebený člověk,který si nevidí na špičku nosu. Nejedná se o žádný zásah vyšší moci, to je imbecilismus, žádný hurikán třeba catrina neznečistil destilační přístroje, které v důsledku živelní okolnosti pančovaly alkohol. Stát selhal, jelikož fízli , ať je jich jakkoliv mnoho , dělají věc formou vykázání činnosti, asi jako dopravní policie, místo aby sbírala kriply typu R. Janpoušek,. šašci stojí na bezvýznamných okreskách a buzerují kvůli pásům .Tak asi proto . Takže stát sice tedy vláda nepančoval, ale zanedbal dohled, ačkoliv měl o tomto poznatky.Takže tento šašek lže jak když tiskne .

andrea68 ( 19. září 2012 20:58 )

To bude Nečas dávat příkazy soudcům jaký má být verdikt nebo má jako vedlejšák roli předsedy Ústavního soudu? Patřím mezi ty, kdo takovéto praktiky z minulosti pamatuje, ale že bychom se k nim zase vraceli?

majojo ( 19. září 2012 19:34 )

No a kdo na tom zase vydělá? Největší tunelář na našem kontinentu: Evropská unie. Už zase od nás dostala do ruky kudličku, kterou může poškodit zbytky národního hospodářství. A že si pospášily, hyeny skvrnitý, nenažraný zkurhvený!!!! Kalousku, jsi jednička.

honza51 ( 19. září 2012 19:26 )

Přesně tak

honza51 ( 19. září 2012 19:24 )

Není ten "PŘESčas" v té vládě šikanován? Vždyť on na každé fotce vypadá, že si před chvilkou pobrečel, je takový nešťastný a utrápený. Asi si vzpoměl na svá "svazácká léta" a zjistil, že už to není jako dřív, teď si každý vyskakuje a nikdo ho nechce poslouchat. Ale škoda, že mu občas jedna nepřilítne, možná by se konečně probral. Je to obyčejný HŇUP.

Zobrazit celou diskusi