Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Otec dvou dětí doufá, že se mu zrak vrátí: Tomáš zachránil před otravou kamarády

Autor: Jiří Krušina, mokk - 
15. září 2012
07:45

Tři kamarády zachránil před následky otravou metylalkoholem Tomáš (34) z Budišova. Sám je po vypití pančovaného alkoholu slepý. Kumpánům, se kterými pil, zavolal pomoc.

Hrdinský skutek udělal Tomáš (34) z Budišova nad Budišovkou. Den po oslavě svých narozenin začal hůře vidět. „Řekl jsem ženě, že musím do špitálu. Tady mi zjistili otravu pančovaným alkoholem. A to jsme pili vodku z lahví s kolkem,“ posteskl si mladý muž.

Obvolal parťáky z večírku

Otrávený muž přímo z jednotky ARO za pomoci personálu obvolával a přesvědčoval své tři kamarády, kteří neměli žádné příznaky, aby se nechali vyšetřit. „Nakonec mé naléhání poslechli a do špitálu přijeli,“ řekl s mírným úsměvem na tváři.

Otravu měli všichni

U všech jeho tří přátel, kteří s ním oslavovali, se metanol v krvi našel. „Pacienti byli přijati na interní oddělení. Podáváme jim léky. Jeden z nich musel na dialýzu,“ prozradil mluvčí Slezské nemocnice v Opavě Dan Svoboda. Tomáše drží nad vodou naděje, že jednou uvidí. „Jsem rád, že na rozdíl od jiných otrávených vidím alespoň obrysy. To, že bych viděl do smrti jen tmu, si raději nepředstavuji. Snad se vše vrátí do sMrtvých přibývá, otrávených takétarých kolejí,“ dodal otrávený muž.

Mrtvých přibývá, otrávených také

19 mrtvých

Pitva prokázala otravu metanolem u ženy (66) z Havířova. Je tak devatenáctou obětí. Podle statistiky ministerstva zdravotnictví s těžkou otravou bojuje dalších 27 lidí. U muže v Kyjově lékaři konstatovali smrt mozku. Mnozí pacienti oslepli, řada bude mít další trvalé následky.

Další stáčírna

Na severu Moravy odhalili policisté další stáčírnu jedovatého alkoholu. Z výroby a distribuce obvinili osm lidí. Na Olomoucku při domovních prohlídkách našli desítky lihovin s vysokým obsahem metanolu. Celkem zatím policisté zadrželi 17 lidí zapojených do obchodu s pančovaným alkoholem.

První případ v Praze

První otravu metylalkoholem potvrdili lékaři v Praze. Třicetiletý muž přišel do nemocnice sám s bolestmi břicha a rozostřeným viděním. Musel být uveden do umělého spánku a podle lékařů je v kritickém stavu.

Žena nadýchala 6,43 promile

Mladou ženu (21) s podezřením na otravu metanolem objevili ve tři hodiny ráno v bytě ve Starém Brně policisté. Na stole vedle ní stála rozpitá láhev vodky. Stěžovala si, že neostře vidí, ale test metylalkohol v lahvi vyloučil. Žena byla pouze sťatá pod obraz. Naměřili jí 6,43 promile!

barbatus ( 16. září 2012 14:36 )

Cenzore zasáhni, Sandra Hermanová propaguje internetový hazard, jedná se o zjevnou reklamu, porušuje tím pravidla duskuze.

jity ( 15. září 2012 12:51 )

Oni si to ze svého kupují, ale zdraví poničené už ne. To pořád neznamená, že v tom svinstvu musí být jed. Jinak z toho Norska to přivezli zadarmo a z vlastní iniciativy. Bohužel nemocným dětem asi nic nevozí. Je to ironie, ale je to tak na děti peníze nejsou, ale pro feťáky a ožraly peníze na jejich léčbu jsou.

londynskypes ( 15. září 2012 11:56 )

bafinka81

londynskypes ( 15. září 2012 11:01 )

A HLAVNE BY MELI PRESTAT CHLASTAT.

merrylou212 ( 15. září 2012 10:57 )

Nemohu pochopit, že na notoriky a alkoholiky se zde vynakládá tolik peněz ze zdravotního pojištění, protilék se doveze až z Norska za 150tic. jedna dávka a na nemocné děti se dělají sbírky.Hnus !!!! Měli by si to hradit ze svého !!!

Zobrazit celou diskusi