Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vyšetřování Ratha je u konce: Policie zatajila důkazy, tvrdí Rathův právník!

Autor: shp, ČTK, simao.k - 
4. prosince 2012
07:25

Po sedmi měsících, co je poslanec David Rath ve vazební věznici, je vyšetřování jeho korupční kauzy u konce. Policie nashromáždila všechny důkazy a ukončeno tak bude v nejbližších dnech. Soud by mohl začít už v lednu. Podle Rathova právníka však policie zatajila část odposlechů.

Státní zástupce Petr Jirát deníku MF Dnes potvrdil, že policie už zadokumentovala všechny důkazy. Spis má téměř 50 svazků. „V příštím týdnu by se s ním měli začít obvinění seznamovat. Poté podáme obžalobu,“ cituje list Jiráta.

Obviněno 11 lidí

Kromě Ratha obvinili kriminalisté dalších deset lidí. Zdokumentovali údajnou korupci u šesti veřejných zakázek za téměř půl miliardy korun. Jen Rath za ně podle policie inkasoval nebo měl slíbené úplatky ve výši 21 milionů. Hrozí mu až 12 let vězení.

Bývalého středočeského hejtmana policisté zadrželi a obvinili pro podezření z korupce v květnu v souvislosti s opravou buštěhradského zámku. Sněmovna jeho stíhání potvrdila. Později umožnila Rathovo stíhání pro další podezření, která se týkají údajného úplatkářství při pořizování vybavení do některých středočeských nemocnic.

Policie zatajila důkazy, tvrdí Rathův právník

V celé kauze přitom hrají významnou roli odposlechy. Jejich zveřejněné pracovní přepisy však podle Rathova advokáta Romana Jelínka obsahují pasáž, která podporuje Rathovo tvrzení o tom, že nevěděl, že si z bytu svých spolu obviněných odnáší úplatek.

Rath se od počátku hájil tím, že si myslel, že je v krabici víno. Uvedl to i při svém prvním výslechu. Podle Jelínka Rath na odposleších před odchodem z domu ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové a někdejšího poslance Petra Kotta například říká: "Na to francouzské se těším" nebo: "Nesmím ho vypít moc najednou, to víš, to by mi večer zas bylo špatně".

Tuto část pak policie podle právníka nezařadila mezi podklady pro soudce při rozhodování o vazbě, ani pro poslance při hlasování o politikově vydání. Podle advokáta se však ten, kdo tuto pasáž odposlechů vyjmul z přepisů, dopustil trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby, a tak podal trestní oznámení na neznámého pachatele. U soudu s Rathem tak patrně bude veselo a kdo ví, čeho dalšího se ještě dočkáme.

zavodsky ( 25. prosince 2012 12:13 )

kdyz jsem cetl Vas komentar v predchozom prispevku (za jeho šéfování na ministerstvu se prý prošustrovala půlmiliarda...přesto Nečas a Klaus tvrdí,že to byl jeden z nejlepších) tak jsem si rikal docel slusny clovek ale co jste napsal ted nema cenu komentovat. Jenom Vam chci sdelit, ze pisete spravne "se pry prosutrovalo" dukazy nejsou tak plati jako neviny clovek. To je se vyjadrujete je asi obraz urcite casti ceske spolecnosti

mirkazam ( 4. prosince 2012 17:23 )

Jenom že Rath předváděl divadýlko ve sněmovně, a osočoval všechny jak jsou zkorumpovaní.A pojal to vždycky jako vrcholný herecký výkon. Právě proto je to fraška,že ho čapli jak se říká při činu.Ale to nic nemění na faktech,že těch úplatných hajzlů je tam ještě dost.

pulnoc ( 4. prosince 2012 12:33 )

Nejak to premistovat museli a pres banku zcela urcite ne.

mirkazam ( 4. prosince 2012 12:30 )

Co to meleš za nesmysly ?? Ve vazbě sedí, protože je to zkorumpovaný zloděj,přistižený s úplatkem ,tak na to nezapomínej...

mirkazam ( 4. prosince 2012 12:27 )

No on nikdo s těch úplatných nebyl tak blbý, aby tahal prachy ve škatuli od vína,a ještě se nechal chytit...

Zobrazit celou diskusi