Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rath ve sněmovně: Největší hvězda jeho šou? Usínající kníže

David Rath nenechal na vládě nit suchou
David Rath nenechal na vládě nit suchou  (Autor: 	Ladislav Křivan,Zbyněk Pecák,Martin Hurda,David Malik)
Autor: jos, oj, šim, simao, ljš - 
5. června 2012
10:28

David Rath se v Poslanecké sněmovně pokoušel přesvědčit své kolegy poslance, že peníze má rád, ale nic neukradl. Zcela ho ovšem zastínil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který za Rathovými zády celou jeho řeč prospal.

* Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg při předchozích projevech klimbal, nebezpečně se nakláněl, před pádem a hlubokým spánkem ho zachránila až esemeska. Spal i při Rathově řeči.

Karel Schwarzenberg usnul, sotva co dosedl na své ministerské místo ve Sněmovně Karel Schwarzenberg usnul, sotva co dosedl na své ministerské místo ve Sněmovně | Martin Hurda, Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan, David Malík

* Rath v civilním oblečení a bez pout mluvil u řečnického pultíku, ke kterému přešel z místa pro zpravodaje. Na vládě nenechal nit suchou, celé obvinění považuje za účelové.

* Tvrdil, že na něj "Kubiceho chobotnice" připravila spiknutí, aby ho ukázali jako zločince. "Není to doktor Rath, ale doktor Hanibal Lecter," řekl. Zároveň obvinil státní zástupkyni Lenku Bradáčovou z korupce a z toho, že prahne po kariéře.

* Žádá, aby se vyšetřily jiné kauzy, ve kterých se podle něj kradlo - Opencard, Promopro, časopis Pohoda (vydávali Janoušek a Radek John) nebo systém sociálních dávek ministra Drábka.

* Poslanec Rath poděkoval svým voličům, advokátům a rodině. "Chci poděkovat svým blízkým, zvláště svým malým synům. Společně to překonáme, mám vás moc rád," vzkázal.

* V jeho domě se prý nenalezly žádné peníze, pouze drobné.

Rath ve sněmovně
Datum:
 
17:00

Náš online přenos tímto končí. Děkujeme za pozornost.

 
16:59

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek: "Projev poslance Ratha jsem bral jako standardní, nic mě v něm nepřekvapilo. Možná byl jen trochu umírněnější. Stihl samozřejmě poplivat celou řadu lidí, nezbývá, než se s tím smířit. Rozhodování o vydání poslance samozřejmě není nic příjemného, proto doufám, že poslanecká imunita bude velmi brzy výrazně omezena."

 
16:53

"Z vlastní zkušenosti znám proces, který byl ovlivněn, a proto jsem hlasoval proti," vysvětlil Jaroslav Škárka, proč byl jedním ze dvou poslanců, kteří se postavili proti vydání Ratha.

 
16:45

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová: "Rath se choval jako člověk, který chtěl přesvědčit publikum, že je nevinný. Je zde však důvodné podezření, že část lidí konala činy v rozporu se zákony, což potvrdilo dnešní jednoznačné rozhodnutí Poslanecké sněmovny."

 
16:52

Rathova slova o policejní chobotnici jsou nesmyslná, řekl ministr vnitra Jan Kubice. Bylo v pořádku, že ve Sněmovně vystoupil, hájil se ale nepravdami. Rath řekl, celá kauza je politická kauza na objednávku

 
16:26

Ve Sněmovně byla do 17:00 vyhlášena pauza. Obviněný David Rath je i přes dnešní usilovnou obhajobu 16. poslancem, který byl od roku 1993 zbaven na žádost policie imunity. Naposledy tento osud potkal dvojici Vít Bárta a Jaroslav Škárka. Nyní Ratha čeká převoz zpět do vazební věznice v Litoměřicích a později soud.

16:24

Proti vydání Davida Ratha tedy byli pouze dva poslanci. Jde o Jaroslava Škárku (nezařazený) a Pavla Ploce (ČSSD). Rath je tedy definitivně vydán k trestnímu stíhání. Hlasování se zdrželo 11 poslanců, mezi nimi byl i Jiří Paroubek.

16:23

A je tady velké finále: Sněmovna vydává Davida Ratha k trestnímu stíhání! A David Rath v doprovodu eskorty opouští jednací sál. Jeho vydání bylo odhlasováno v poměru 183 : 2.

16:22

Lubomír Zaorálek ukončuje dnešní rozpravu a Bohuslav Sobotka přednesl návrh usnesení - o vydání Davida Ratha. Za chvilku se rozhodne o tom, k čemu celá dnešní rozprava směřovala...

16:19

Poslanci zamítli vystoupení Rathových zástupců Adama Černého a Romana Jelínka ve Sněmovně (pro 75, proti 76).

16:13

K řečnickému pultíku se vrací Jiří Paroubek. Zjevně ještě má cosi na srdci. Paroubek žádá o umožnění vystoupení advokátů Davida Ratha v Poslanecké sněmovně.

16:01

Jako další řečník vystoupil poslanec Stanislav Huml, bývalý policista: "Doutná podezření, že státní správa vyrábí kauzy na objednávku," říká a je přesvědčený o tom, že Rathův případ je podjatý a jsou v něm falšovány důkazy.

15:55

"Nám bylo řečeno, že nemůžeme nikdo oslovit Davida Ratha, ani mu podat vodu," zahájil svůj proslov Lubomír Zaorálek (ČSSD) a využívá proto příležitosti, sdělit, proč se Ratha nezastal, což mu obviněný Rath vyčítal: "Jediné řešení je, že tohle rozhodne soud. A není to projev zbabělosti, ale jediný možný postup." Zaorálek tedy je pro vydání Davida Ratha. I když má o celé jeho kauze silné pochybnosti.

15:52

K pultíku předstoupila Kateřina Klasnová. Připomíná, že poslanci nejsou soud, že mají pouze rozhodnout, zda Ratha vydají k stíhání. Klasnová souhlasí, že Rath je malá ryba a chce, aby byly vyřešeny i další korupční kauzy. 

15:49

Paroubek hovoří o tom, že když Kubice někoho obviní, tak se to nikdy pak neprokáže, že jde vždy o řízenou policejní provokaci.

15:47

Paroubek připomíná Kubiceho zprávu, která na konci května 2006 čtyři dny před volbami ovlivnila veřejnost. Připomíná, jak Kubiceho zpráva hovořila o tom, že existují Paroubkovy tajná konta v Americe, nebo že Paroubek má pedofilní sklony. Po volbách byla celá Kubiceho zpráva zapomenuta, upozorňuje Paroubek. Poslední kauzu, kterou Kubice dle Paroubka uměle vyvolal, je kauza biolíh.  

15:44

Kubice je zbabělý ministr, který ani nevyslechne řeč svého protivníka, říká Paroubek na adresu ministra vnitra Kubiceho, který sál Sněmovny už opustil. 

15:44

Paroubek označil Mladou frontu jako hlavního nositele mediální lynče na Davida Ratha.

15:37

Již poněkolikáté padají názvy dalších kauz (Promopro, Opencard, Drobil) a Jiří Paroubek se ptá, zda policie bude takto postupovat i v nich. Paroubek útočí na ministra Kubiceho a připomání jeho další kauzy na objednávku, které se při podrobném vyšetřování rozplynuly.   

15:37

Paroubek srovnává Ratha s Vítem Bártou. Podivuje se, jak to, že Bárta, který je nepravomocně odsouzen za korupci, může na půdu Sněmovny a Rath, který ještě odsouzen není, toto právo málem zaručeno neměl.

15:23

Paroubek se podivuje nad tím, jak byla celá akce kolem Davida Ratha rychlá. Hovoří o tom, jak rychle byla Bradáčovou kontaktována Miroslava Němcová a byla požádána o vydání Davida Ratha. Paroubek se ptá, který právní expert na ústavní právo Němcové doporučil Ratha vydat. "Nebo jste se o kauzu zajímala předem," táže se Paroubek Němcové. "Věděl o tom dopředu šéf policie, předseda vlády, ministr vnitra," táže se Paroubek a připomíná že na Ratha byl vyvinut tlak, aby se zbavil poslaneckého mandátu a nemohl na půdě Sněmovny přednést svou řeč.      

15:30

Rathova řeč je u konce, pár poslanců mu zatleskalo. Po Rathovi hovoří Jiří Paroubek.   

15:29

Slibuje, že udělá vše pro očistu svého jména. Mluví k poslancům, že budou nyní hlasovat o tom, zda svým rozhodnutím pokryjí praktiky ministra Kubiceho. 

15:28

Rath nenechal na vládní struktuře nit suchou. Na závěr děkuje obhájcům, děkuje voličům, děkuje své rodině, děkuje těm, co za ním stojí. "Chci poděkovat svým blízkým, zvláště svým malým synům. Společně to překonáme, mám vás moc rád," říká David Rath.

15:27

Rath spouští své velké obvinění všech a všeho: "Viním vládu z likvidace politického protivníka, z vyrobení umělého skandálu. Viním vládu, že korupční boj zneužila pro politické cíle, viním Bradáčovou, že se nechala zkorumpovat, viním policii, že je ve vleku politických sil a propůjčila se k politickému boji," útočí Rath.  

15:25

"Ať přijedou inspektoři mezinárodních organizací, ať se přesvědčí, jak lidé ve vazbě hnijou," říká poslancům Rath.

15:24

Exhejtman opět rekapituluje postup policie a státního zastupitelství, říká, kdo a jaké udělal chyby. Ptá se, kolik to muselo stát a diví se, že tady se na peníze nekoukalo. Rath říká, že pokud ho Sněmovna vydá, udělá z něj politického vezně. Říká, že je jako Tymošenková, že svět by měl vědět, jak Česká republika zneužívá institut vazby, jak aplikuje selektivní spravedlnost. Nebude to pro Česko ve světě hezké vysvědčení, říká Rath.  

15:20

"U mě doma se neobjevil žádný samopal, žádná díra s miliony," říká Rath a kritizuje Radka Johna, který po zasedání imunitního výboru vyžvanil novinářům věci ze spisu. "Ve spisu je šustění papírů a John z toho udělal šustění peněz," kritizuje Johnův postup Rath.      

15:16

"Nejsem žádná velká ryba, jsem opoziční politik, který byl předhozen veřejnosti. Žádné další ryby ale nebudou. Chytli čudlu a chlubí se, že chytli sumce. Paní Bradáčová, pane Amlere, tak se pusťte do ministrů, do vysoce postavených poslanců. Zašlápli jste mravence a chlubíte se," útočí na všechny kolem Rath. 

15:13

"Je moje kauza první v řadě? A budou pak odposloucháváni další ministři? Pokud ano, tak kabinet bude za pár dnů zasedat ve vazební věznici. Jenže já se klidně vsadím, že Rathem to začalo a Rathem to také končí," říká Rath s tím, že vlastně kradou všichni.

15:09

"Tak na sebe buďte hrdý, pane ministře Kubice! Jste pašák! Ničíte životy a způsobujete škody," hovoří Rath ke Kubicemu. Ten měl v 15 hodin jednání opustit, jak předem sdělil, ale stále sedí přikovaný ve své lavici.

15:06

"Máte metody estébáků, šikanujete lidi, necháváte je hnít ve vazbě. Máte trochu svědomí v těle? Budí vás občas to, kolika lidem jste zničil život," táže se Rath ministra Kubiceho, který proti Rathovi údajně rozjel obludnou mašinerii.

15:00

Rath upozorňuje na fakt, který ho zaujal: Kriminalisté si zástupkyni Lenku Bradáčovou vybírají na velké kauzy. Rath však zmiňuje, že kriminalisté si státního zástupce vybrat nesmí, je jim přidělen, jinak je to nelegální. Dále Rath hovoří o tom, jak je plánovaně sledován. Rath hovoří o technice, jak byl odposloucháván Mrázek či Krejčíř, hovoří o tom, že kvalitní technika byla nasazena až na zločince Ratha, nikoliv, když šlo o únosy nebo o vraždy kmotrů.    

14:58

Rath nechápe, že nejvyšší státní zastupitelství postupuje případ do Ústí nad Labem. Rath tvrdí, že tam působí ambiciozní Lenka Bradáčová, která pro své ambice udělá cokoliv. "Když uděláte toho Ratha, dveře se otevřou na Vrchní státní zastupitelství," tak zněl podle Ratha příslib pro zástupkyni Lenku Bradáčovou, což má být další z jeho důkazů jasného korupčního jednání.

14:55

"Všichni čekáte na odpověď na jednu otázku. Vzal David Rath úplatek? Já tvrdím, že nevzal," říká Rath a po chvíli to pro jistotu opakuje. Hodlá předložit důkazy o tom, že celý proces s ním je zmanipulován. Hovoří o roli soukromého kladenského detektiva Libora Gregora. Gregor, který na Ratha podal trestní oznámení, je podle Ratha Kubiceho člověk. Do Kubiceho týmu patří vedle něj podle Ratha i šéf policejních odposlechů Amler. Podle Ratha jde zkrátka o jasný komplot.

14:54

Exhejtman popisuje situaci kolem Buštěhradského zámku. Policie nemá toto tvrzení podle Ratha podloženo znaleckým posudkem. Rath se ptá, proč za půl roku policie tento posudek nenechala zhotovit. Rath hovoří o tom, jak za jeho hejtmanování vznikal posudek na opravu Buštěhradského zámku. Rath hovoří o Opencardu, Promopro, časopisu Pohoda (vydávali Roman Janoušek a Radek John), systému sociálního systému ministra Drábka. Ptá se, proč se tyto kauzy neřešily, proč nikoho nezajímalo, o kolik jsou předraženy.     

14:50

Rath hovoří o svých vazebních důvodech. Že by chtěl uniknout, považuje za nesmyslné. Že by chtěl ovlivňovat svědky, také považuje za nemožné. Rath říká, že kdyby chtěl ovlivnit svědky, může to učinit dnes v Poslanecké sněmovně. Rath říká, že vše je jen hra, aby se veřejnosti řeklo, že Rath je nebezpečný zločinec. Že to není doktor Rath, ale že byl zadržen doktor Hanibal Lecter.

14:48

Doktor Rath popisuje, jak se ve vazbě mohl umýt jen dvakrát týdně, jednou denně mohl jít na hodinu na dvorek. Rath říká, že to jsou metody StB. Rath žádá mezinárodní humanitární organizace, aby se přijely podívat do Česka, jak tu probíhá vazba.

 
14:46

Na galerii pro veřejnost dorazili Rathovi právníci.

14:44

Rath vysvětluje, proč se nevzdal poslaneckého mandátu. Vazba je podle něj týrání lidí a vyzývá mezinárodní organizace, aby se o tom přijely přesvědčit. Vazba je v Česku podle Ratha místem, kde je nutné člověka především zlomit. Rath proto hovoří o dalších lidech z jeho kauzy, kteří se ocitli ve vazbě. Vazba prý zničila život jim i jejich rodinám. Rath hovoří o tom, že mu byl nasazen roubík, aby nemohl nic říkat. Hovoří o státní zástupkyni Bradáčové, která byla neustále v novinách, zatímco on musel mlčet. Rath se poslaneckého mandátu nevzdal, aby o tom mohl promluvit.  

14:44

Rath tvrdí, že je stíhán za svou politickou činnost v Poslanecké sněmovně a za vším stojí chobotnice Jana Kubiceho. Prý jde pouze o tvrdé odstranění politické opozice. Rath se o tom dle svého tvrzení chystá předložit důkazy.

14:41

Slova se ujímá David Rath, vítá ho mírný a krátký potlesk a pokřiky. Rath hovoří o demonstraci policejní síly na půdě Sněmovny. Podle Ratha jde o posun k policejní demokracii. Zároveň Rath promlouvá o osobní zkušenosti z vazební věznice - je to pro něj, jako kdyby tam byl už půl roku.  

14:40

Tejc hovoří o tom, že Rath se dopustil něčeho horšího, než opilý a zfetovaný usednout za volant. Tejc s největší pravděpodobností naráží na případ podnikatele Romana Janouška. Zároveň Tejc dodává, že ve vězení měli skončit mnozí jiní a už dávno. Tejc mluví o kauze Opencard, černé díře ve zdravotnictví jménem IZIP a srovnává je s trestným činem Davida Ratha.  

14:38

Poslankyně Rusová hovoří o tom, že je poptřeba před soud dostat i další kauzy, kde jde o miliardové úniky. Po Rusové si bere slovo Jeroným Tejc (ČSSD). Hovoří o tom, že s Rathem je zacházeno zbytečně velmi tvrdě.  

14:34

Hovoří poslankyně Marie Rusová, Karel Schwarzenberg se místy probouzí. Rusová hodnotí přítomnost policejní eskorty v Poslanecké sněmovně, hovoří o tom, jak poslanci ČR vnímají právo.

14:27

Bohuslav Sobotka rekapituluje, jak probíhalo minutu po minutě zatýkání Davida Ratha a následný policejní postup proti němu.

14:26

Hovoří Bohuslav Sobotka, šéf ČSSD a předseda imunitního výboru. Je to neuvěřitelné, ale Karel Schwarzenberg spí i v této chvíli.

14:25

David Rath přišel do Poslanecké sněmovny. Bez pout, v civilním oblečení.

14:24

Celá Sněmovna s napětím čeká na příchod Davida Ratha. Ministr vnitra Jan Kubice se omluvil z jednání z důvodů jiných pracovních aktivit, což vyvolalo mezi poslanci bouřlivý smích.

14:21

Miroslava Němcová upozorňuje poslance, že doprovod Davida Ratha bude ozbrojený. Kvůli tomu také bude změněn zasedací pořádek a vedle Ratha bude sedět policejní doprovod. Poslance Ratha uvedou na místo pro zpravodaje. Němcová dává hlasovat, kdo s tím návrhem na změnu zasedacího pořádku souvisí. Návrh je přijat. 

14:15

Hejtman Michal Hašek (ČSSD) se na začátku schůze dobře bavil, otázkou je, zda mu úsměv z tváře nezmizí s příchodem Davida Ratha do Sněmovny.  

14:08

Jako první řeční Jiří Paroubek (NS-LEV 21). Hovoří o čerpání eurofondů a žádá, aby bylo čerpání dotací co nejdřív obnoveno.

14:07

Pavel Bém, který má sám máslo na hlavě kvůli paktování se s podnikatelem Romanem Janouškem, se dnešního jednání neúčastní. Omluvil se z rodinných důvodů.

14:06

Kristýna Kočí usedla vedle Jiřího Paroubka a Jaroslava Škárky. Někteří poslanci, včetně Paroubka a Kateřiny Klasnové, si zapomněli identifikační karty a vyzvedli si před hlasováním náhradní.

14:04

Miroslava Němcová oficiálně zahájila dnešní zasedání Poslanecké sněmovny. 

 
13:58

Na galerii pro veřejnost se objevila Kateřina Jacques. Prý je tu náhodou, přišla na prohlídku se studenty. Tak tomu se říká náhodička...

13:52

Část poslanců ČSSD bude hlasovat pro to, aby možnost k proslovu dostal i jeden z Rathových advokátů.

 
13:38

Do sálu přibyl nepravomocně odsouzený poslanec Jaroslav Šárka. Čas si zatím krátí na počítači.

 
13:15

Bohuslavu Sobotkovi a Lubomíru Zaorálkovi se zdá přítomnost tří členů ochranky přehnaná. "Všichni tady víme, že poslanec Rath není žádný zločinec," řekl Zaorálek. "David Rath není Hannibal Lecter," dodal Bohuslav Sobotka.

 
13:02

Do Sněmovny se jako první přišla na své místo usadit Karolina Peake. Lavice ostatních poslanců zejí prázdnotou. Trousí se také poslanci Věcí veřejných.

 
12:48

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik uvedl, že komunisté budou hlasovat pro vydání poslance Davida Ratha ke stíhání. Nepodpoří ale přítomnost ozbrojené eskorty v jednacím sále. Je to prý proti ústavě.

12:30

Mluvčí Poslanecké sněmovny Roman Žamboch potvrdil, že David Rath už byl do Sněmovny eskortován. Spekulovalo se, že ho policie zatím ukrývá na tajném místě v Praze.

12:20

V jednacím sálu Poslanecké sněmovny se vedle řečnického pultu u stolku zpravodajů objevil mikrofon a 4 židle. Tři pro členy eskorty, jedna pro Davida Ratha.

12:02

David Rath podle informací ČT čeká v jedné z kanceláří v budově Poslanecké sněmovny, kterou důkladně prohledala policie včetně speciálně vycvičených psů.

11:53

Klasnová pro iDNES.cz upřesnila, proč nechce Davida Ratha pustit mluvit k řečnickému pultu, kde se střídají i ostatní poslanci. Zatčený politik by jim tam prý mohl nechat moták se vzkazem.

11:50

David Rath už je v útrobách Sněmovny, uvedla ČT. Vyhnul se tak novinářům čekajícím na Valdštejnském náměstí.

11:49

Vládní poslanci připustili, že jednání Sněmovny může pokračovat i po 21. hodině.

11:31

Policejní konvoj s Davidem Rathem dorazil do Prahy.

11:24

Ani jeden poslanecký klub nenavrhl, aby jednání Sněmovny s Davidem Rathem bylo uzavřené.

11:15

"David Rath by neměl jít ani k řečnickému pultíku," uvedla pro iDNES.cz po poradě vedení Sněmovny šéfka poslanců VV Kateřina Klasnová. Rath svou řeč pronese u stolku zpravodaje. Jeho advokáti možnost promluvit nedostanou.

 
11:01

Podle serveru Lidovky.cz dostal David Rath jako každý jiný vězeň svačinu na cestu. Do Sněmovny si veze pití, chléb, ovoce, uzeninu, paštiku a oplatku.

10:55

Jednání Poslanecké sněmovny o vydání Davida Ratha k trestnímu stíhání bude veřejné. Zatím není stále jasné z jakého místa bude poslanec ke svým kolegům promlouvat. Jisté ale je, že s ním budou sedět tři policisté z eskorty.

 
10:45

David Rath opustil litoměřickou vazební věznici skrytý za černými skly. Bude mít asi hodinu čas, aby si ještě naposledy přeříkal svou řeč, kterou přednese ve Sněmovně. Police výjezd z věznice odpáskovala.

VIDEO
Video se připravuje ...
10:33

Eskorta pro Davida Ratha právě vjela do věznice. Na cestě do Prahy ho budou doprovázet čtyři motorky, dvě osobní auta a jedna dodávka.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
10:23

David Rath se chystá na cestu do Sněmovny. Před litoměřickou vazební věznici přijela pořádková služba. Vyklidila prostor před výjezdem a natáhla policejní pásky.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
10:15

V Poslanecké sněmovně je od rána neobvyklý ruch. Na místě jsou policisté a ochranka, všichni se chystají na příjezd v současnosti nejsledovanějšího vězně Davida Ratha.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi