Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kauza David Rath: Jeho kumpáni jsou krásné ženy i stavaři

Autor: ot, šim - 
17. května 2012
15:31

David Rath (46) není jediný, koho soud poslal kvůli korupci, šmelení s veřejnými zakázkami a machinacemi v čerpání dotací z EU do vazby. Skočilo v ní i dalších sedm Rathových kumpánů. Každý sedí v jiné věznici.

Okresní soud v Ústí nad Labem v pondělí poslal do vazby všech sedm lidí, které policie zadržela spolu s poslancem a bývalým hejtmanem Davidem Rathem. Skupina údajně zmanipulovala zadání tendru na rekonstrukci buštěhradského zámku. Rath skončil ve vazební věznici již ve středu.

Kdo vlastně jsou Rathovi  kumpáni?

Petr Kott (50)
Proslul jako opilec ze Sněmovny, kdy se »nadral« tak, že nemohl ani hlasovat. ODS jej vyloučila, poté podpořil ČSSD. Když přestal být poslancem, Rath ho jako ministr zdravotnictví jmenoval šéfem středočeské VZP. Kott Rathovi na oplátku pomohl otevřít ordinaci v Hostivicích. Když byl po roce Kott odvolán, stal se Rathovým poradcem. Jako hejtman si ho pak Rath přivedl na krajský úřad, kde měl na starosti krajské nemocnice. Je životním druhem ředitelky Kateřiny Pancové.

Kateřina Pacová (41)
Léta se pohybuje Rathovi tak blízko, že ji mnozí považují za nepřiznanou milenku. Poznala se s ním v 90. letech, kdy byla v předsednictvu Lékařského odborového klubu. Působila jako zástupkyně primářky interny v Motole, Rath ji ale jako hejtman udělal šéfkou instituce, která zastřešovala další středočeské nemocnice, než ji soud v roce 2011 zrušil. Je také členkou ústředního výkonného výboru ČSSD. Dříve bydlela v Hostivicích stejně jako Rath, nyní žije v Rudné u Prahy, kam podle svědectví sousedů Rath často přijížděl.

Lucia Novanská, členka představenstva ML Compet
Středočeský kraj si firmu před rokem najal na přípravu tendru na dostavbu mladoboleslavské nemocnice. Firma dřív patřila Filipu Bušinovi, který byl Rathovým kamarádem a policie ho stíhá pro stamilionové daňové úniky.

Pavel Drážďanský, šéf firmy Konstruktiva Branko
S firmou podepsal Středočeský kraj před měsícem smlouvu na rekonstrukci buštěhradského zámku, kde má vyrůst reprezentační sídlo kraje. Zakázka přesahuje 200 milionů korun.

Ivana Salačová
Podle serveru Lidovky.cz je třetí zadrženou ženou ředitelka stavební společnosti FISA se sídlem ve Slaneém. Specialiazuje se na běžné stavební práce a rekonstrukce.

Jména dalších dvou zadržených a obviněných mužů nejsou zatím známa.

e.44 ( 18. května 2012 02:13 )

lukolina ( 17. května 2012 19:49 )

proč povedlo ? všichni kradou , tak jednou se muselo začít a Rath měl smůlu, že právě on byl první a držel s vína

rudyptak48 ( 17. května 2012 17:13 )

Kdyby MUDr. Rath nosil bílý lékařský plášť s velkými kapsami, tak jako každý správný lékař, nemusel by ty miliony přenášet v krabici na víno, a nikdo by si toho ani nevšiml, natož naše bdělá policie, stejně jako si toho nikdo nevšímá i většiny našich lékařů, když jim tam spadne nějaký ten úplatek.

frantapolitik ( 17. května 2012 17:08 )

Lidi, to je vše vysoká hra pravicových stran, jak se pomalu podle vyjádření některých právníků ukazuje, tak podle ústavy mohl být jen zadržen a vůbec ne trestně stíhán. Krabici měl z dohledu...klidně mohla být vyměněna. Němcová byla v pohotovosti. Preference levicových stran šly nahoru. Žádné průšvihy pravicových stran se neřeší. Nejsou to věci k zamyšlení. Já myslím že ano. Takže nespěchejme. Bude to ještě pěkné divadlo a odneseme to zase my, obyčejní lidé. A Ráthovi držím palce, ať se z toho vykřeše.

jonn ( 17. května 2012 16:58 )

Za pár týdnů to utichne . O Janouškovi se už taky nemluví .To je jen taková zábava pro chudý lid .

Zobrazit celou diskusi